Skocz do zawartości
IGNORED

Mój komplet Yamaha - proszę o opinie i kilka rad.

arczi-74dk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kilka miesięcy temu kupiłem bardzo mało używany zestaw Yamahy w cenie 1650 pln. Praktycznie żadnych rys i śladów użytkowania.

W skład wchodzą:

wzmacniacz RX-V596 rds

cd CDX-496

minidisc MDX-596

kaseciak KX-W321

cd na 5szt. CDC-675

dvd DVD-S796

kolumny:

NS-777 x 2 szt

NS-333 x 2 szt

NS-C444 centralny

Sub. aktywny YST-SW315

Jak oceniacie ten zestawik? Czy warto przy nim zostać? Zależy mi na 5.1 ponieważ często oglądam filmy, ale czasami też lubię posłuchać muzyki. Nie jestem jakoś wymagającym audiofilem, aczkolwiek doceniam dobrą jakość słuchanej muzyki.

Jak radzicie to podłączyć (kable chinch czy optyczne) i jak z kolumnami. Każda z NS-777 ma po 2 wyjścia. Proszę też o podpowiedź jakie kabelki zakupić do tego kompleciku ponieważ nie posiadam żadnego okablowania.

Kable tu wiele nie zmienią..

Jeśli zestaw Ci się podoba to zostaw go i kup kable 2.5mm^2 o odpowiedniej długości.

Jest to zestaw budżetowego kina domowego.

A jak z podłączeniem kolumn do amplitunera?

Kolumny NS-777 są 6 ohm-owe (surround i centalny też), mają po 2 wejścia (w komplecie są takie zworki), a wzmacniacz jest 4 lub 8 ohm (przełącznik).

Jak to spiąć poprawnie? Mogę zewrzeć wejścia na każdej kolumnie i podłączyć jako 1 para, albo nie stosować zworek i jako 2 pary. Odnośnie przełącznika, to czy będzie po lewej czy po prawej to i tak impedancja nie pasuje.

fotka przełącznika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ZA te piniadze to dobry zestaw.

Używaj go a jeśli stwierdzisz czego Ci brakuje to wtedy nam napisz będziemy korygować. Na razie po zakupie pytasz czy dobrze :)

Zamierzam zakupić kabelki chinch - KLOTZ INTERKONEKT HIEND AC110 2x RCA Amphenol,

a do kolumn któryś z tych:

CORDIAL CLS225 2x2,5mm

KLOTZ Przewód kabel głośnikowy LY225 2x2,5mm

SOMMER Meridian SP225 kabel głośnikowy 2x2,5m

Czy to będzie wystarczające?

Jeśli zestaw Ci się podoba to zostaw go i kup kable 2.5mm^2 o odpowiedniej długości.

tej.

O !

Wtedy dopiero - załomocze!!!:-)

Zostań przy radzie

tej.

A tak z innej beczki... czy można coś więcej wydusić z tych NS-777 czy lepiej sprzedać i kupić inne?

Myślę jeszcze ażeby dołożyć jakiś wzmacniacz stereo. Ten ampli RX-V596 zostawić do kina żeby napędzał surroundy, centralny i suba, a fronty leciały by z drugiego. Tym sposobem zostawił bym 5.1, a do muzyki miałbym drugi o dużo lepszych parametrach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.