Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba namawiać do pójścia na wybory.Im mniejsza frekwencja tym lepiej dla PiS,im większa odwrotnie.Jeśli będzie w wyborach parlamentarnych na poziomie 55-60% to wynik KE będzie zdecydowanie lepszy.

8 minut temu, Bobcat napisał:

Komentarz zbyteczny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taki tylko drobny, że już od średniego wykształcenia wyborców nie ma większości. 

I dlatego taki ma interes w rozwalaniu edukacji...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1

"Magdalena Filiks z Zarządu Głównego Komitetu Obrony Demokracji we wpisie na jednym z portali społecznościowych zaapelowała, aby wyborcy opozycji przestali traktować z pogardą ludzi, którzy głosują na PiS. "Wy zupełnie nie znacie tych ludzi. Nic nie rozumiecie. Nie znacie tej wsi i tych gmin i tych miast" - napisała Filiks. ...

...Jeśli wierzycie, że prawie 50 procent społeczeństwa, to są ludzie, którymi należy dziś gardzić, to każda złotówka na wasze wykształcenie została zmarnowana i lepiej ją było przeznaczyć na ratowanie wolnych krów.
I pisze to ja – zdroworozsądkowy liberał ekonomiczny. Magister ekonomii, który rozumie, że życie na kredyt ma krótkie nogi. Bo tu nie o politykę powinno chodzić najpierw, ale o drugiego człowieka.
A temu nie zawsze trzeba coś dać, czasem starczy go zwyczajnie wysłuchać i zrozumieć. "

Ukryta Zawartość

Może w końcu co niektórzy tutaj też przejrzą i do niech dotrze.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, jar1 napisał:

"Magdalena Filiks z Zarządu Głównego Komitetu Obrony Demokracji we wpisie na jednym z portali społecznościowych zaapelowała, aby wyborcy opozycji przestali traktować z pogardą ludzi, którzy głosują na PiS. "Wy zupełnie nie znacie tych ludzi. Nic nie rozumiecie. Nie znacie tej wsi i tych gmin i tych miast" - napisała Filiks. ...

...Jeśli wierzycie, że prawie 50 procent społeczeństwa, to są ludzie, którymi należy dziś gardzić, to każda złotówka na wasze wykształcenie została zmarnowana i lepiej ją było przeznaczyć na ratowanie wolnych krów.
I pisze to ja – zdroworozsądkowy liberał ekonomiczny. Magister ekonomii, który rozumie, że życie na kredyt ma krótkie nogi. Bo tu nie o politykę powinno chodzić najpierw, ale o drugiego człowieka.
A temu nie zawsze trzeba coś dać, czasem starczy go zwyczajnie wysłuchać i zrozumieć. "

Ukryta Zawartość

Może w końcu co niektórzy tutaj też przejrzą i do niech dotrze.

No dobrze i co dalej? Praca u podstaw? Jak w XIX wieku? Może tak trzeba. Podobną pracę i to z dużymi efektami wykonała Endecja na prowincji w latach 30. Efekty widać do dzisiaj. Sam postulat braku pogardy to za mało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jello
6 minut temu, jar1 napisał:

Jeśli wierzycie, że prawie 50 procent społeczeństwa, to są ludzie, którymi należy dziś gardzić, to każda złotówka na wasze wykształcenie została zmarnowana i

Myślę, że taka opinia jednoznacznie świadczy jaką opcję tak naprawdę ta pani reprezentuje i na kogo oddała swój głos. To ewidentnie pisowiec.

Cała reszta to tylko mydlenie oczu.

Edytowane przez jezz
59 minut temu, jezz napisał:

Czyli KE wygrała w grupie wiekowej gdzie transfer 500+ jest teoretycznie największy. Ciekawe.

Nieprawdaż?  Zapewne uważają że im się te pieniądze po prostu należały ?

PiS robi teraz dobrą minę i rozgłasza dlaczego to wygrał, a tak naprawdę drapią się w głowy bo nie mają pojęcia dlaczego (poza oczywiście zwalaniem na błędy KE, Schering-Wielgus i różne inne bzdety).

Jak wynika z badań, 13% wyborców PiSu nie przyznało się do głosowania na nich.  To jest niemal 6pp. ich urobku wyborczego czyli aż 85% uzyskanej nad KE przewagi.  

2 minuty temu, Zbig napisał:

NieprawdażZapewne uważają że im się te pieniądze po prostu należały ?

A czego można wymagać od patologii.

4 minuty temu, Zbig napisał:

PiS robi teraz dobrą minę i rozgłasza dlaczego to wygrał, a tak naprawdę drapią się w głowy bo nie mają pojęcia dlaczego (poza oczywiście zwalaniem na błędy KE, Schering-Wielgus i różne inne bzdety

Myślę, że w głowę albo w coś innego powinien podrapać się ktoś inny.

1 minutę temu, jezz napisał:

A czego można wymagać od patologii.

Akurat jeżeli chodzi o tzw. patologię to wątpię czy ona w ogóle chodzi na wybory...

20 minut temu, jezz napisał:

Myślę, że w głowę albo w coś innego powinien podrapać się ktoś inny.

oczywiście oczywiście... bez drapania nie ma mowy o świadomości sytuacyjnej ? 

Zastanawiające, dlaczego szasta się tak słowem "pogarda"? Lepsze byłyby chyba takie określenia jak: "krótkowzroczność" "przekupstwo", "sprzedajność" , czy po prostu "głupota".

Zrozumiałbym problem, gdyby od 500+ zależał głód czy nawet - życie. Ale, tak nie jest!

Pamiętam, gdy ok. 2005 r. pojechałerm jedyny raz w życiu na kielecką wieś (po wzmacniacz -oczywiście). Błądząc tu i tam (wtedy jeszcze nie była popularna nawigacja), "zwiedziłem" najmniej kilkanaście wsi. Widok ludzi w sile wieku, "wiszących" na prawie każdym płocie (bo obcy przejeżdżał), mnie zaszokował. Tym bardzioej, że było około południa. Oceniam, że zdecydowanie więcej jak połowa populacji nie pracowała, oczekująć na tych, co wyjechali na saksy. Takie moje wytłumaczenie owego zjawiska, u nas niespotykanego.

Teraz - wiele zrozumiałem. Wszystko pasuje i się zgadza. Podobnie robi wielu w Afryce. Czekają, aż im manna z nieba spadnie. No i spadła ... w Polsce.

Nie zapomnę też znakomitego filmu "Konopielka", ilustrujacego m.in. ówczesną rzeczywistość i zacofanie wschodnich rejonów kraju. Kiedy przyjechał ktoś światlejszy z gminy (z Polski), aby wprowadzać jakąś nowoczesność w zabitej dechami wsi, zgromadzeni na zebraniu chłopi odpowiedzieli: my nie Polacy, my tutejsi... 

Ręce opadają.

Edytowane przez zukzukzuk

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

25 minut temu, Zbig napisał:

Akurat jeżeli chodzi o tzw. patologię to wątpię czy ona w ogóle chodzi na wybory...

Oczywiście, że chodzi i głosuje na PIS.

5 minut temu, zukzukzuk napisał:

Zastanawiające, dlaczego szasta się tak słowem "pogarda"? Lepsze byłyby chyba takie okreśolenia jak: "krótkowzroczność" "przekupstwo", "sprzedajność" , czy po prostu "głupota".

Zrozumiałbym problem, gdyby od 500+ zależał głód czy nawet - życie. Ale, tak nie jest!

Pamiętam, gdy ok. 2005 r. pojechałerm jedyny raz w życiu na kielecką wieś (po wzmacniacz -oczywiście). Błądząc tu i tam (wtedy jeszcze nie była popularna nawigacja), "zwiedziłem" najmniej kilkanaście wsi. Widok ludzi w sile wieku, "wiszących" na prawie każdym płocie (bo obcy przejeżdżał), mnie zaszokował. Tym bardzioej, że było około południa. Oceniam, że zdecydowanie więcej jak połowa populacji nie pracowała, oczekująć na tych, co wyjechali na saksy. Takie moje wytłumaczenie owego zjawiska, u nas niespotykanego.

Teraz - wiele zrozumiałem. Wszystko pasuje i się zgadza. Podobnie robi wielu w Afryce. Czekają, aż im manna z nieba spadnie. No i spadła ... w Polsce.

Nie zapomnę też znakomitego filmu "Konopielka", ilustrujacego m.in. ówczesną rzeczywistość i zacofanie wschodnich rejonów kraju. Kiedy przyjechał ktoś światlejszy z gminy (z Polski), aby wprowadzać jakąś nowoczesność w zabitej dechami wsi, zgromadzeni na zebraniu chłopi odpowiedzieli: my nie Polacy, my tutejsi... 

Ręce opadają.

Myślę, że twój wpis można podsumować jednym słowem, pogarda.

OK. Jak tu nie pogardzać sprzedawczykami?

Wg mnie, podczas tych wyborów, głosujący na PiS - cechowali się  w głównej mierze takimi przymiotami (w większości oczywiście - nie licząc bubusi i innych tu zgromadzonych).

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

1 godzinę temu, jar1 napisał:

Taki tylko drobny, że już od średniego wykształcenia wyborców nie ma większości. 

I dlatego taki ma interes w rozwalaniu edukacji...

Rozdzielmy to na całą składnicę zlewków tworzących KE - i już tak kolorowo nie jest. Inna sprawa jakie to ma znaczenie? Tylko elyty tu mieszkają. Jak słucham profesorków z plagiatami na koncie, profesorków głoszących tezę , że w związkach homo rodzi się więcej dzieci niż u hetero itp.kwiatki to myślę, że Żabka przymusowo powinna takich zatrudniać. To te elyty z nadania sowieckiego, pogrobowcy sowieckiego aparatu.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

5 minut temu, jezz napisał:

Sorry, ale od tego co piszesz pękają oczy.

Może już miałeś popękane?

Pisałem wcześniej, że prawda jest zawsze gorzka. Owszem, są to gorzkie słowa, ale odpowiadające rzeczywistości i temu, czego doświadczyłem.

Edytowane przez zukzukzuk

3 minuty temu, zukzukzuk napisał:

Może już miałeś popękane?

Pisałem wcześniej, że prawda jest zawsze gorzka. Owszem, są to gorzkie słowa, ale odpowiadające rzeczywistości i temu, czego doświadczyłem.

A czego doświadczyłes?

Przejechałeś przez kilka wsi i już oceniłeś ich mieszkańców.

Poza tym to nie są sprzedawczyki tylko ludzie głosujący na inną opcję polityczną.

To się chyba jakoś na d nazywa.

Może się to podobać lub nie ale nie widzę powodu do ciągłego obrzucania ich błotem.

To nie jest recepta na wygraną, wystarczy, że Komorowski już zdążył błysnąć.

W dniu 27.05.2019 o 10:06, jezz napisał:

Tez mi strategia, która polega na ciągłym obrażaniu osób, które mają inne poglądy.

To teraz są żniwa.

A ja pisałem to w poniedziałek.

Chyba rzeczywiście bocznica jest popularna bo po stronie opozycyjnej jakieś zbieżne opinie z moim wpisem się pojawiają?

Godzinę temu, Zbig napisał:

Chyba, że po tym dostanie flaszkę ?

20 minut temu, matoole napisał:

Rozdzielmy to na całą składnicę zlewków tworzących KE - i już tak kolorowo nie jest. Inna sprawa jakie to ma znaczenie? Tylko elyty tu mieszkają. Jak słucham profesorków z plagiatami na koncie, profesorków głoszących tezę , że w związkach homo rodzi się więcej dzieci niż u hetero itp.kwiatki to myślę, że Żabka przymusowo powinna takich zatrudniać. To te elyty z nadania sowieckiego, pogrobowcy sowieckiego aparatu.

Odezwał się twardy elektorat...

22 minuty temu, matoole napisał:

Tak to wygląda z poziomu wykształcenia poniżej średniego ?

1 godzinę temu, jello napisał:

No dobrze i co dalej? Praca u podstaw? Jak w XIX wieku? Może tak trzeba. Podobną pracę i to z dużymi efektami wykonała Endecja na prowincji w latach 30. Efekty widać do dzisiaj. Sam postulat braku pogardy to za mało.

Na razie, jak już napisałem, trzeba wzmacniać  PO, PSL i Wiosnę (może razem z Razem). Może pomyśleć cos KOD. Wszystkie ugrupowania, powinny zawrzeć między sobą pakt o nieagresji,  I niech każdy walczy o swój elektorat.

Szczególnie należałoby wesprzeć PSL, by odwrócić jakoś to, co stało się na wsiach.

6 minut temu, jar1 napisał:

Tak to wygląda z poziomu wykształcenia poniżej średniego ?

Teraz Polska chce zalać tym poziomem Europę. Będą tam mieli wesołość niemałą.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, zukzukzuk napisał:

OK. Jak tu nie pogardzać sprzedawczykami?

Ale się jej nie wystawia na sztandary wiedząc, że dotyczy to większości wyborczej. Chyba proste? 

To służy jedynie PiS, bo niezadowolonych w społeczeństwie jest i będzie zawsze więcej niż zadowolonych. To PiS stawia na pogardę i nienawiść i w tym nikt go nie prześcignie. Ma większą grupę docelową.

Edytowane przez jar1

Przypomnę tylko, że PSL po wstąpieniu Wiosny do koalicji od razu z niej wychodzi.

Niestety, pewnych poglądów nie da się pogodzić.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Ktoś rzucił hasło pogarda i już mamy słowo klucz,które wszystko tłumaczy.To nieprawda.Nie zauważyłem pogardy w kampanii wyborczej KE.Mogły być słowa pogardy w dyskusjach na forach,wśród internautów (zresztą z obu stron sporu) ale nie w programach wyborczych czy wystąpieniach polityków.Raczej można użyć słowa niezrozumienie.Partie wchodzące w skład KE często posługiwały się językiem niezrozumiałym dla ludzi niewykształconych.To zjawisko potwierdzają zresztą badania socjologiczne.Pokazują one,że znaczna część społeczeństwa nie rozumie języka mediów.Należy po prostu zastanowić się nad przekazem medialnym tak aby mógł on trafić do szerszej grupy odbiorców.Poza tym KE dała sobie narzucić przez PiS opinię formacji pragnącej pozwolić na opanowanie Polski przez hordy imigrantów,wszelkiej maści zboczeńców,rozpasanego kapitału międzynarodowego itp.Należało to wszystko jasno i zrozumiale przedstawić zgodnie z prawdą.W tych kwestiach argumentacja KE była zbyt defensywna.

Zasadniczo uważam,że należy przed kolejnymi wyborami zmienić styl kampanii,oprzeć go na określeniu do kogo,do jakich środowisk ma dotrzeć.Nie przekonywać przekonanych ale spróbować dotrzeć do tych nieprzekonanych lub uaktywnić tych co nie głosują.Być może należy zmienić ludzi zajmujących się kampanią?

I jeszcze parę uwag co do relacji KE i Wiosny.Ważne jest aby KE przetrwała w dotychczasowym składzie.Natomiast Wiosna ze względu na swój radykalny antyklerykalizm ( bardzo zresztą potrzebny) i lewicowość powinna pozostać poza koalicją.Oba ugrupowania powinny zawrzeć pakt o niezwalczaniu się nawzajem.A po wyborach mogłyby jak najbardziej ze sobą współpracować.

A więc reasumując.Zmiana języka,stylu.Jasny i zrozumiały język przekazu do nowych grup docelowych ludności.Kampania bardziej agresywna,ofensywna z naciskiem na internet.Pobudzanie społeczeństwa do aktywności bo większa frekwencja to lepszy wynik.

Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Zasadniczo uważam,że należy przed kolejnymi wyborami zmienić styl kampanii,oprzeć go na określeniu do kogo,do jakich środowisk ma dotrzeć.Nie przekonywać przekonanych ale spróbować dotrzeć do tych nieprzekonanych lub uaktywnić tych co nie głosują.Być może należy zmienić ludzi zajmujących się kampanią?

I jeszcze parę uwag co do relacji KE i Wiosny.Ważne jest aby KE przetrwała w dotychczasowym składzie.Natomiast Wiosna ze względu na swój radykalny antyklerykalizm ( bardzo zresztą potrzebny) i lewicowość powinna pozostać poza koalicją.Oba ugrupowania powinny zawrzeć pakt o niezwalczaniu się nawzajem.A po wyborach mogłyby jak najbardziej ze sobą współpracować.

A więc reasumując.Zmiana języka,stylu.Jasny i zrozumiały język przekazu do nowych grup docelowych ludności.Kampania bardziej agresywna,ofensywna z naciskiem na internet.Pobudzanie społeczeństwa do aktywności bo większa frekwencja to lepszy wynik.

Wygląda na to że KE zrypało kampanię i nie potrzebnie dokooptowało PSL. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.