Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do ambientu, chillout'u, trance'u

60d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakładałem już podobny temat w innym dziale, ale odpowiedzi zero, więc spróbuję może tutaj.

Poszukuję wzmacniacza stereo do muzyki elektronicznej, takiej jak w tytule czyli ambient, chillout i trance, zwłaszcza z naciskiem na dwa pierwsze gatunki. Lubię ciepły dźwięk, więc dobrze by było żeby ten wzmacniasz nie grał jazgotliwie i ostro w górnych pasmach. Szukam również mocnego, kontrolowanego basu, nie musi to być dyskotekowy bas, ale musi mieć moc i być zróżnicowany. Czy istnieje coś takiego co zaspokoi moje oczekiwania? Kwota jaką mógłbym przeznaczyć do maksymalnie 1000zł oczywiście za używany sprzęt. Kolumny z jakimi miałby współpracować to podłogówki Taga Harmony 806. Wzmacniacze jakie brałem pod uwagę to Pioneer A-717,Pioneer A-757, Sony ES690 (lub też inny z tej rodziny jeśli jakiś zaproponujecie), Denon PMA-860, 920, 1060, 1080R, Yamaha AX-870, Yamaha AX-890, myślałem również o ONKYO Integra A-8780, A-8850/8870, A-8650. Opcji w tym przedziale cenowym jest multum, że głowa boli. Dodatkowo chciałbym w przyszłości rozbudować na pewno zestaw o odtwarzacz CD, koniecznie tej samej marki co wzmacniacz. Innych marek nie biorę pod uwagę, wierzę że spośród wzmacniaczy które wymieniłem znajdzie się ten odpowiedni. Oczywiście szukam czegoś z dużą rezerwą i wydajnością prądową, dlatego dobrze by było gdyby wzmacniasz miał moc minimum 100W przy 4 Ohm.

Bardzo proszę o wszelkie sugestie, ponieważ im więcej czytam tym mniej wiem.

Tez slucham podobnej muzyki, jak Ty.

Najmilej wspominam micromege a60 i tempo.

Kolejno mialem arcama avr250, amplituner,ale bardzo muzykalny.

Pierwsza opcja ma mniejsza moc w okolicach 60w, ale druga juz ok.

Jesli masz cedek z regulowanym wyjsciem to polecam koncowke audiolac m-pwr.

Najnowsza konstrukcja z dobra opinia uzytkownikow. Za 1000 pln powinienes kupic komplet na gwarancji.

Lubię ciepły dźwięk, więc dobrze by było żeby ten wzmacniasz nie grał jazgotliwie i ostro w górnych pasmach.

To Denon 1060

Szukam również mocnego, kontrolowanego basu, nie musi to być dyskotekowy bas, ale musi mieć moc i być zróżnicowany.

Tu z kolei Onkyo Integra albo Harman HK680

Duzo zalezy od kolumn, jesli one nie sa dynamiczne to sam wzmak nie pomoze, z wlasnego doswiadczenia:

Yamaha ax900 spelnia twoje kryteria jednak to raczej neutralny wzmadniacz, kopa ma i dynamike rowniez, ale jego cena to obecnie ponad 1000zl

Inne modele yamahy odpusc

Pioneery odpusc, dra ryja i zamulaja na basie

Onkyo mozna rozwazyc modele 8850 i 8870

Z sony es 690es gra po jasnej stronie, wiec tego raczej chcesz uniknac

670es to juz bardziej neutralny wzmacniacz, na basie to referencja jak dla mnie, dynamika, kontrola i zroznicowanie basu na najwyższym poziomie, ale nie moge przewidziec co bedzie na twoich kolumnach

Wydajnosc pradowa najwieksza jest w yamaha ax900, pozniej oba modele sony czyli 670es i 690es pozniej daleko nic

Mi sie jeszcze przy trance NAD podobał, było bardzo fajnie, ciekawie ubarewiał tą muzykę.

Niestety kontrola basu do niczego jeżeli bardzo na tym Ci zależy. A był to model 304, gdyby w nowych poprawili te niedociągnięcia to była by to pozycja warta odsłuchania.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Bardzo dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem, w takim razie na placu boju pozostaje Onkyo i Sony. A jest mi w stanie ktoś powiedzieć jak grają modele Onkyo Integra A-8780 i A-8650? Bardzo odbiegają dźwiękowo od serii 8850/8870? Pytam ponieważ dwa pierwsze są nieco tańsze i mają przyciski wyboru źródeł a nie obrotowy selektor, który w wielu opiniach jest bardzo felerny i sam zmienia źródła, mowa tutaj o modelach właśnie 8850/70.

I jeszcze druga sprawa, wspominałem, że planuję rozbudowę zestawu o odtwarzacz CD tej samej marki co wzmacniacz, po prostu taki mam kaprys i tyle, chce mieć ładny, jednolity sprzęt tej samej marki. Jak wobec tego wypada jakość odtwarzaczy CD jednej i drugiej firmy? Słyszałem że Onkyo robi niezbyt dobre odtwarzacze. Oczywiście jestem w stanie szarpnąć się tutaj na serię Integra aczkolwiek jeśli są wyraźnie gorsze od odtwarzaczy CD Sony, to daruję sobie Onkyo i kompletuję wzmak Sony + CD Sony.

Szukasz wzmacniacza do tanich i tanio grających kolumn .

Nie podałeś jak żywą masz akustykę .

Bezpiecznym wyborem jest NAD C350 . Gra ciepło , bezpiecznie i na wysokim poziomie .

I jeszcze jedna sprawa . Po co 3 założyłeś 3 tematy o tym samym ?

Za ok 300zł od Sony kupisz Sony CDP-X202ES

Cedeki Onkyo za podobne pieniadze raczej nie maja sie czym szczycic, musialbys kupic min Onkyo DX-7711 zeby byc na poziomie ES'a

Szukasz wzmacniacza do tanich i tanio grających kolumn

Dla mnie wcale one tanio nie grają, a na pewno w przedziale cenowym za ok 1200zł (mowa oczywiście o nowych kolumnach) nie są najgorsze. Zawsze mogłem wybrać budżetową linię Magnata Supreme albo jakieś Voice Krafty (z kartonowym basem i bez średnicy). Poza tym wybierając te kolumny słuchałem również Klipscha F1, Audio Pro Avanto 20, Jamo s606 i żadne nie grały tak jak chciałem. Więc wyboru kolumn nawet przez moment nie żałuję, grają dokładnie tak jak chcę żeby grały. Miękko i niemęcząco.

A trzy tematy założyłem po to, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo odpowiedzi, bo do tamtej pory nie uzyskałem niczego konkretnego, aż do teraz.

Dla mnie wcale one tanio nie grają, a na pewno w przedziale cenowym za ok 1200zł (mowa oczywiście o nowych kolumnach) nie są najgorsze.

Źle mnie zrozumiałeś . Tych gabarytów dobre kolumny zaczynają się powyżej 5-6000zł ale nie o to chodzi .

Za tą kasę w takich kolumnach jest masa kompromisów co odbija się na brzmieniu więc szukając wzmacniacza szukany taki żeby zagrał jak najlepiej i nie uwypuklał wad takich kolumn .

A trzy tematy założyłem po to, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo odpowiedzi,

Cierpliwość ;)

I teraz pomyśl że inni też będą zakładać po 3 takie same tematy a Ty szukając czegoś będziesz się wściekał trafiając co chwilę na tematy o tym samym .

Za tą kasę w takich kolumnach jest masa kompromisów co odbija się na brzmieniu więc szukając wzmacniacza szukany taki żeby zagrał jak najlepiej i nie uwypuklał wad takich kolumn

Oczywiście że tak i mam tego pełną świadomość :) Dlatego nie kupowałem pierwszych lepszych kolumn z brzegu ale postarałem się trochę i pokusiłem się o odsłuch przynajmniej 3 modeli. Nie mam cienia wątpliwości że jest to dolna półka w modelach podłogowych jeśli chodzi o dźwięk ale wiem też że na pewno nie najniższa, bo bez wątpienia są modele grające gorzej - przynajmniej dla mnie. Dlatego też szukam dokładnie tak jak napisałeś - czegoś co zagra najlepiej z moim zestawem, więc każda rada będzie cenna i pomocna. Mam starego Technicsa SU-V460, więc przejście na jakikolwiek wzmacniacz czy to Onkyo z serii Integra czy na Sony serii ES będzie z tego co zdążyłem się już zorientować ogromnym krokiem w przód jeśli chodzi o jakość. Nie wiem, może Technics robi faktycznie słabe wzmacniacze, nie miałem niestety porównania nigdy z czymś innym. I nigdy nie musiałem porównywać, bo zakup owego wzmacniacza był dobre 7-8 lat temu, kiedy nie miałem ani środków finansowych ani możliwości zastanowienia i wyboru ani też świadomości tego, że można kogoś zapytać o radę na forum. Dziś jednak chcę pójść dalej i wybrać jak najlepiej.

muda44 jesteś w stanie powiedzieć coś o odtwarzaczach CD firmy NAD? Skoro wspomniałeś o wzmacniaczu to może warto byłoby do kompletu kupić również odtwarzacz tej firmy. Skoro Onkyo robi średniej jakości playery CD, to w takim razie metodą eliminacji zostaje mi już prawie na 100% Sony. Chętnie jednak posłucham opinii o NAD.

muda44 jesteś w stanie powiedzieć coś o odtwarzaczach CD firmy NAD? Skoro wspomniałeś o wzmacniaczu to może warto byłoby do kompletu kupić również odtwarzacz tej firmy. Skoro Onkyo robi średniej jakości playery CD, to w takim razie metodą eliminacji zostaje mi już prawie na 100% Sony. Chętnie jednak posłucham opinii o NAD.

Nadal nic nie piszesz o akustyce co jest WAŻNE przy wyborze sprzętu .

C350 + CD542 . Kable głośnikowe Qed Ruby ( do poczytania w klubie ) .

Pograć , poustawiać a na końcu dobrać interkonekty .

Zestaw na wysokim poziomie który da się słuchać godzinami i nie będzie bolało .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.