Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony amplituner Denon AVR-2808 - prośba o pomoc serwisantów

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie wiem że to nie korespondencyjny kącik porad początkujących majsterkowiczów :) ale może znajdzie się jakaś dobra dusza serwisant i pomoże kolędzie od audio bzika w niedoli:). Zdaje sobie również sprawę z tego że to o co proszę jest trochę bez sensu i może nie wykonalne na odległość ale spróbujmy.

Na wstępie link do serwisówki Denon AVR-2808

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Teraz problem - w.w. ampli niechcący potraktowałem 220V - fazowym dotknąłem najprawdopodobniej gniazd chinch audio. Po rozebraniu spalone ścieżki i procesory płyty Audio ze strony 74 serwisówki. Reszta na oko wyglądała OK. Wpadł mi za małe pieniądze taki sam ampli z takim uszkodzeniem że gra jedynie radio w trybie stereo. W trybie wielokanałowym, po włączeniu Equalizera cisza. Na wyjściach HDMI brak wyświetlanego obrazu i dźwięku. Przełożyłem z tego pozyskanego płytę w miejsce spalonej ale niestety po włączenie tylko coś cykło (coś sie upaliło) i wyłączyłem. Widocznie oprócz tej płyty audio coś się posypało dalej w zetknięciu z 220V. Płytę audio z obawą że się uszkodziła przełożyłem z powrotem do tego pozyskanego ampli ale gra jak grał na radiu w stereo, wszystko OK. Skoro okazało się że ten pierwszy (po 220V) ma większe uszkodzenia niż ta spalona płyta audio postanowiłem spróbować reanimować to drugie - pozyskane które gra tylko w Stereo na radiu metodą podmiany całych płyt z tego pierwszego. Na początek podmieniłem płytę obróbki cyfrowej ze strony 72 ale nic to nie dało - dalej gra tylko radio w trybie stereo. I tu moja prośba - czy korzystając z serwisówki mógłby ktoś podpowiedzieć która płyta w ampli najprawdopodobniej jest uszkodzona, tzn. która odpowiada za sekcje cyfrową i jej uszkodzenie będzie skutkowało grą tylko radia w stereo? Czy da się w ogóle to stwierdzić że któraś konkretna płyta/moduł czy uszkodzenia mogą być w wielu miejscach? O poradach typu – oddaj do serwisu jestem świadomy ale z racji tego ze naprawa w serwisie będzie przewyższała chyba wartość tego ampli nie do przyjęcia.

za pomoc z góry THX i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na 100% uszkodzony jest selektor wejść.

On odpowiada za sterowanie całym dźwiękiem amplitunera, bardzo często uszkadzany przez podpinanie źródeł na włączonych urządzeniach.

Z resztą w pdf powinien być jego opis, więc zerknij.

Wrócę do domu zerknę na schemat bo nie chce mi się pobrać na telefon, a nie pamiętam który typ tam siedzi.

ooo mistrzu bym był dźwięczny :) jakby mi sie udało z twoją pomocą naprawić bo wieczory już długie i bez dobrego filmu jak żyć? :):):). czekam z niecierpliwością na wieści od Ciebie tylko wiesz z racji tego ze jestem zupełnym laikiem musisz mi tłumaczyć tak łopatologicznie :), lutownice i stacja hot są choć mam nadzieje że temat rozwiąże się na zasadzie podmiany z tego drugiego egzemplarza. Jeśli to ma jakieś znaczenie to uzupełnie że zmiana wejśc itd. dzialają OK tylko że nie podaje dzwięku i obrazu.

pozdro

Na tym po "220V" na 1000% uszkodzone jest większość amplitunera, więc nie ma co o nim myśleć.

W tym drugim skoro coś działa ale nie wszystko też będzie on uszkodzony, po podmianie na sprawny powinno być ok.

po podmianie na sprawny powinno być ok.

Oby :) - jak znajdziesz chwile czasu spójrz proszę w tą serwisówke i spróbuj podpowiedzieć co konkretnie musze podmienić. W razie potrzeby mogę zrobić dokładne fotki poszczególnych elementów/płyt i wstawić. To ampli po 220V mam rozebrane.

IC616 >> APPA300

coś takiego:

Ukryta Zawartość

Co do hdmi, trzeba by pomierzyć napięcia itp.

W serwisówce jest opisane krok po kroku co robić, gdzie sprawdzać w razie jakichkolwiek problemów.

Ukryta Zawartość

IC616 >> APPA300

coś takiego:

Ukryta Zawartość

Co do hdmi, trzeba by pomierzyć napięcia itp.

W serwisówce jest opisane krok po kroku co robić, gdzie sprawdzać w razie jakichkolwiek problemów.

Tego się obawiałem :( - wynika z tego że w tym drugim (pozyskanym) uszkodzony jest procek na płycie Audio/Video która uległa spaleniu (razem z tym prockiem) w tym potraktowanym 220V - czyli nie mam z czego podmienić, nie wiem czy jest sens ściągania tego APPa 300 z UK tym bardziej że może być jeszcze coś więcej uwalone (hdmi?) chyba musze się rozglądać za jakimś ampli. Dobrze zrozumiałem?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.