Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie sprzętu bez zera ochronnego

Kryspin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam kilka pytań dotyczących zasilania systemów audio - bardzo proszę o pomoc.

Posiadam wzmacniacz Rotel RA-01, w nim jest gniazdo zasilające typu IEC (komputerowe).

Przewód jaki został dołączony do wzmacniacza jest dwużyłowy: z jednej strony wtyk komputerowy IEC, a z drugiej wtyk sieciowy tyle, że z ominięciem bolca (takie dziurki w gumie wtyczki).

Czyli możliwość podłączenia trzyżyłowym jest, tyle że muszę zrobić lub kupić odpowiednią sieciówkę.

Problem mam z tym, że moja instalacja nie ma uziemienia, czyli są dwie żyły w ścianie.

Czy mogę w takim wypadku podłączyć ekran przewodu do zera roboczego ?

Czy mogę obudowę wzmacniacza podłączyć do zera roboczego, czy to będzie bezpieczne, czy lepiej obudowy nie podłączać ?

Jak w takim przypadku zrobić przewody ekranowane, czy jest w ogóle sens je robić ?

Bardzo ułatwiło by mi odpowiednie podłączenie (fazowe), gdybym widział gdzie w gnieździe wzmacniacza podłączyć fazę.

Nie wiem czy to jest jakiś standard,czy każdy producent ma swoją metodę.

Proszę o pomoc.

Było na forum sporo o tym, producent dał kabel 2 żyłowy aby w razie gdy inne urządzenie np. CD jest już uziemione nie zamykać pętli, uziemia się najczęściej jedno urządzenie z systemu które są połączone. Jeśli masz kaloryfer w domu a w gniazdku brakuje uziomu to już wiesz co zrobić :-)

Znowu kłania się wyszukiwarka, były rysunki gniazd, gdzie co i jak podłączyć.

pzdr

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gniazdko...

[obrazekLUKASZ-196318_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak chcesz zabić siebie, albo kogoś z rodziny to podepnij zero robocze do środkowego bolca.

Co z tego wyniknie?

Środkowy bolec łączy się z obudową, wystarczy więc odwrotnie wsadzić wtyczkę, żeby mieć fazę na obudowie.

Zawsze bezpieczniej jest, kiedy środkowy bolec "wisi w powietrzu". O ekranowanie się nie martw, przecież na obudowie jest masa zasilacza.

Czyli zamiast bolca podłączam kaloryfer i mierzę. Jeśli zero wyjdzie to podłączyć zero ochronne i ekran przewodu do kaloryfera ? A jeśli zera nie ma to można podłączyć zero ocheronne i ekran przewodu do zera roboczego ?

W starych instalacjach jak moja, tak podłączano pralki i lodówki, ale nie wiem czy to nie uszkodzi wzmacniacza.

Jeszcze jedno pytanko: nie wiecie gdzie mozna kupić listwy metalowe, ekranowane ? Bo na razie mam komputerową, a chciałbym zmienić na lepszą.

W mojej starej dwużyłowej sieci (bolec w gniazdku podłączony jest do fazy zerowej) między bolcem zerującym a ziemią (kaloryfer, uziom, wodociąg) występuje wolnozmienne napięcie +/- 20-30 V. W przypadku podłączenia sprzętu do gniazdka z bolcem zerującym nie wolno podłączać dodatkowego uziemienia!

Nowe instalacje posiadają trzy żyły - faza, zero i uziemienie. W nowej sieci uziemienie wykonywane jest lokalnie i z reguły jest przyzwoitej jakości.

Korzystanie z wtyczki dwubolcowej ma swoje zalety, a mianowicie można prowadzić odsłuchy dla dwóch położeń wtyczki w gniazdku i określić te optymalne. Zrobić znak odniesienia na gniazdku i wtyczce i zawsze w ten sam sposób podłączać sprzęt. Jeśli zmienisz gniazdko/mieszkanie/dom zabawę zacznij od początku.

Do jasnej ciasnej, mój wzmacniacz ma uziemnienie, instalacja nie ma, w tym problem.

A cała historia zaczęła się od tego że chciałem wymienić przewód w listwie bo jest za krótki. No i pomyślałem ze skoro ekranowanie ma wpływ na inne przewody to kupię przewód lepszy - ekranowany i listwę też ekranowaną. Nie stać mnie na kondycjoner, mam budżetowe klocki to powinno wystarczyć. No ale co z tego że kupię przewód i listwę ekranowaną jak nie mam ekranu gdzie podłączyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.