Skocz do zawartości
IGNORED

GŁAŁKI ALUMINIOWE

buzer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Widziałem w temacie GC zapytanie o gałki - jak, skąd itd. Do mojego pre (PGA by Veteran + lampy) zrobiłem gałki aluminiowe, toczone z pręta fi-40mm, średnica gałki 39 mm, długość gałki 27mm, otwór fi - 6 mm. Największy problem był ze znalezieniem zakładu tokarskiego, który podjąłby się tej roboty - parę sztuk a nie np. 100 czy 500 :). Zakład taki w końcu znalazłem i gałki zostały zrobione (mam jeszcze 2 sztuki na zbyciu). Prezentują się naprawde ładnie nie mówiąc o solidności :). Piszę bo ewentualnie mógłbym rozeznać sprawę wykonania większej ilości jak byłoby zainteresowanie tym tematem. W zależności od użytego przełącznika lub potencjometru w grę wchodzi wykonanie dodatkowej śruby mocującej. Załączam zdjęcia.

P.S - może znacie w W-wie jakiś "elestyczny" zakład tokarski ??

Pzdr,

Buzer

[obrazekLUKASZ-196279_1.JPG] [obrazekLUKASZ-196279_2.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1445-100002237 1170260761_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/12319-g%C5%82a%C5%82ki-aluminiowe/

ups - jeszcze raz zdjątka

[obrazekLUKASZ-196296_1.JPG] [obrazekLUKASZ-196296_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-1445-100002235 1170260763_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie gałki robiłem na praktyce jak miałem 17 lat oczywiście dla siebie tylko wiele większe , szerokość 60 mm czy 70 mm głębokie chyba 20mm czy 30 mm , otwór standard .Teraz jedną mam w tunerze unitra AS 642 zamiast brzydkiego odważnika dałem te pokrętło mam jeszcze jedno większe tylko nie wypolerowane ale to się da zrobić . Największym problemem było nagwintowanie otworu do śrubki mocującej pokrętło . Trzeba było mieć specjalny gwintownik do aluminium i miałem a jakie problemy były z gwintownika zwykłego już nie będę się rozpisywał . Czysta zabawa i przyjemność .

Do tokarki mam dostęp , do frezarki też wiertarki stołowej i wiele , wiele innych maszyn ale nie mam czasu . (Lt_Bri) to nie jest zwykłe gwintowanie do stali jest do aluminium specjalny gwintownik tylko rzadko spotykany i bardzo drogi a z obrotami podczas gwintowania to normalne i wiadome chyba . Tu widzę że ( buzer ) ma faski na tym pokrętle ja mam okrągłe i bardziej świecące , zależy od gustu i nie dwa tylko trzy mam .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.