Skocz do zawartości
IGNORED

co zmienic???

Jasku

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc ... Od jakiegos tygodnia jestem posiadaczem zestawu (patrz w o mnie) i cos jest nie tak z basem a mianowicie gra za bardzo dolem, brakuje mu gurnego udezenia nie czuc w nim powera niby jest go duzo ale.. no wlasnie brak mu gury. No i ten dul bywa czasem meczacy jednym slowem jest za duzo dolu a za malo gury w basie. Poradzcie prosze co mam zmienic w systemie (kolumn raczej niemoge zmienic chyba ze bym sie mocno uparł).

A moze zatkanie bas-reflex cos pomoze?

Eksperymentuj, a pewnie sie uda.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Z tym "wygrzewaniem" czy "docieraniem" to w przypadku B&W niestety prawda, kiedy podłączyłem u siebie moje poprzednie paczki (603 S3), brzmiały zupełnie inaczej niż podczas odłsuchu w salonie (z tą samą elektroniką). Po miesiącu brzmią o niebo lepiej. Napisz jeszcze, jakie masz kable głośnikowe i sygnałowe, to też może mieć znaczenie.

I jeszcze jedno... Sprawdziłem parametry twojego wzmaka, to też może być problem. 2 x 60 W to mało, do tego nie wiem, jak u Myryada z wydajnością prądową. 604 potrzebują sporo mocy, choćby ze względu na 2 woofery w każdej skrzynce. U mnie Creek 5350 SE (2 x 85 W, przeciętna wydajność) radził sobie średnio z 603 S3, CDM9NT nie był w stanie napędzić zupełnie, podobne objawy brzmeniowe co u Ciebie... Flaki z olejem... Wymiana na Rotela 1070 (niby niewiele mocniejszy, 2 x100, ale za to dużo większa wydajność prądowa) zmieniła sytuację diametralnie.

juz pisalem ale napisze jeszcze raz: (glosnikowy: KIMBERL KABEL TC8, interkonekty:"ADIOKŁEST KING KOBRA" I "berendsen blulink wbt-0144 to jest jakis niemiecki i gra lepiej od audioklesta, a mianowicie bardziej kontroluje bas i dodal mu troszeczke góry ") ale moze ktos ma jeszcze jakies pomysly prosze o rady.

Niewiem czy oto chodzi ale z tylu wyczytalem: power rating 230v 300VA, fuse: T 1.6A 250V.

No i wdł. gosci z "AUDIO video" nr 7-8 2003 ten wzmak radzi sobie bardzo dobrze z 603 S3 a wiec mysle ze 604 tez niepowinien ograniczac. Ale moze sie myle jestem poczatkujacy w hi-fi. Kolumn sluchalem jeszcze z denonem 2802 i myryad wypadl lepiej, duzo lepiej.

Faktycznie, przegapiłem informacje o kablach... Nie sądze, żeby Kimber był problemem (świetny kabel). Faktycznie można poeksperymentować z interkonektami, ale obawiam się, że będziesz musiał się przemęczyć do czasu "dotarcia" się głośników. Jeśli to nie pomoże, to chyba trzeba będzie pomyśleć o wzmaku...

U mnie z B&W najlepiej zagrał Rotel. Do tych kolumn polecałbym 1070, ale nie wiem, czy się zmieści w budżecie. Jest na allegro gość, który ma w dobrych cenach nowe Rotele na gwarancji dystrybutora. Tak czy inaczej, musisz najpierw posłuchać, czy będzie Ci pasował charakter brzmienia, ale jeśli zależy Ci na dynamice i wyrazistości, powinien Ci się spodobać. Co do mocy, na pewno minimum 2 x100 przy 8 omach, co do wydajności prądowej to nikt tego tak naprawdę nie podaje... Na pewno Rotel, NAD, zobacz, co Ci jeszcze inni podpowiedzą.

Co do "wygrzewania" sie B&W 60x, to przypisywalbym ten efekt raczej adaptacji ucha wlasciciela do charakteru reprodukcji. B&W moze sie podobac. Jezeli adaptacja nie nastapi w czasie kilku-kilkunastu dni, trzeba kolumny niestety wymienic.

Kluczowe dla moich bylych B&W okazalo sie ustawienie, choc tu Jasku chyba poszedl po rozum do glowy i wreszcie poodstawial byki od scian i powystawial je z rogow. Jasku - za pomoca

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zrob wstepne oszacowanie ustawienia, 604 sa w spisie kolumn na tej stronie. Do wynikow stamtad otrzymanych dodalbym eksperyment ze zwezeniem bazy.

Wzmacniacz ma tu znaczenie mniejsze, ale wtedy gdy wydajnosc pradowa (zwykle idzie to w parze z moca) nie bedzie "budzetowa". Sugerowalbym "klejace" silniki w stylu MF, moze jakowas lampka (sorry, brak doswiadczen)? Uwazalbym na wzmacniacze "intensyfikujace doznania w gornej srednicy" - u mnie Rotel, NAD nie zdaly egzaminu. Choc zakladanie firmowego charakteru wzmacniaczy budzetowych jest moim zdaniem, intelektualnym naduzyciem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wypozycz do posluchania koncowke mocy Rotela RB-1070

Twój Marantz ma wyjscie glosnosci regulowane, wiec mozna go podlaczyc bezposrednio.

spróbuj to ma ładnego kopa

strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

tymczasowo nie działają

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest inny sposób na przeniesienie basu w wyższy nieco zakres - wytłumienie kolumn. jeśli możesz się w to bawić, to poeksperymentuj z wytłumieniem kolumn i/lub pomieszczenia, być może Twój pokój jest winowajcą, nie sprzęt. Dla próby wwal do pokoju możliwie dużo gratów (krzesła, rower, co się da) i wtedy posłuchaj co się zmieni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.