Skocz do zawartości
IGNORED

Kimber Timbre RCA DIY

xralf

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Wiedziony chęcią zmiany w swoim systemie zakupiłem 2 m Kimber Timbre (np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) + Eichmann Bullet RCA (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) + cynę 4% srebra mundorfa.

Zastanawiam się tylko jak to polutować 1 sygnał + 2 masy czy na odwrót.

Macie jakieś doświadczenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/123456-kimber-timbre-rca-diy/

Najlepiej daj komuś do ZURITu i niech polutuje. Za taką usługę nie weźmie więcej niż 100zł za komplet. Szkoda by było tych wtyczek jeżeli nie masz pojęcia o elektronice oraz lutowaniu.

Jak chcesz, ja mogę ci to zlutować, mam wprawę w IC. Ja bym połączył Albo 2x masa 1x sygnał(tak mam w Silverstreaku), a najchętniej 1x masa, 1x masa tylko z jednej strony i 1x sygnał, nie tworzyć pętli.

Będzie 2 x masa i jeden sygnał. Zobaczymy ....

Najlepiej daj komuś do ZURITu i niech polutuje. Za taką usługę nie weźmie więcej niż 100zł za komplet. Szkoda by było tych wtyczek jeżeli nie masz pojęcia o elektronice oraz lutowaniu.

he he dobry jesteś

pytanie po co w tym cyna ze srebrem skoro kable jak i wtyki są miedziane, będzie bardziej audiofilsko ?

Plus lepsza jakość połączenia. W przemyśle prze sprzęcie Hi-Rel używa się takiej cyny :)

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

audiofilskie..... jak ktoś to potrafi zmierzyć lub usłyszeć..., no chociaż są tacy, którym przeszkadza tupot pająka na podłodze, bo przenosi drgania na kable głośnikowe.

ale jak już rozmawiamy to mam pytanie bo nie rozumiem idei takiego połączenia i tej pętli, która ma się wytworzyć :

a najchętniej 1x masa, 1x masa tylko z jednej strony i 1x sygnał, nie tworzyć pętli.

Takie połączenie ma sens gdy 3 "żyłą" jest ekran, wtedy ok, łączymy go z jednej strony, ale jaki sens ma łączenie drutu z jednej strony ? Wytłumacz proszę bo nie rozumiem takiej idei.

Drugie pytanie :mamy dwa druty skręcone z sobą i połączone na końcach, gdzie pętla ? Nie łapię tego stąd również prośba o wytłumaczenie.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Czyli jak będą dwa przewody przylutowane z obu stron to będzie pętla, no chyba coś nie tak. Dalej nie rozumiem tego przewodu przylutowanego z jednej strony a'la ekran, jaki jest sens takiego zabiegu. W kablach Kimber, chyba silver streak ale nie jestem pewny, masa to dwa przewody miedziane natomiast srebrny to sygnałowy.

Idąc Twoim tokiem rozumowania to powinieneś zamiast linki zastosować lity drut - jeden na masę.

Wtedy dopiero nie będzie pętli ...

;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Myślę, że nie.

W taki sposób można by potraktować każdy ekran kabla sygnałowego, bo złożony jest z wielu żył.

Problem by występował, gdybyś masę sygnałową i na ekran brał z różnych miejsc w klocku.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

I mamy pętle na masie.

Pod spodem zrobiłem "kabel demonstracyjny" , masz dwa punkty połączenia przewodów : A i B , gdzie Ty pętlę widzisz ? że niby jak rozwiniesz te przewody to pętla będzie ?

Tak jak pisze ahaja, gdybyś brał masę z różnych punktów układu, to ok zrobisz pętlę ale nie w tym przypadku.

post-28246-0-05860700-1447826740_thumb.jpg

jak się decydujesz na 2masy i 1sygnał, to proponuję z jednej strony polutuj do wtyczki obie masy a z drugiej zostaw jedną masę nielutowaną, całość delikatnie skręć. W takim układzie wtyczka z polutowanymi masami musi być wpięta do źródła sygnały.

I jeżeli będzie anteną to oznacza że spełni swoje zadanie, bo sprowadzi śmieci do żródła.

A jak nie ma śmieci to i tak nie będzie przeszkadzać.

a w czym jest problem by zlutować raz tak a drugi inaczej i sprawdzić czy są różnice samodzielnie

Problem taki, że z jednym wiszącym od masy zacznie mulić, a to może się spodobać przynajmniej na poczatku :)

Sam używam od wielu już lat IC ( oczywiście solid ) BEZ ekranu i jest to moim zdaniem

optymalne rozwiązanie, ale tylko dla tych, co nie muszą niczego modyfikować drutami.

Owszem, próbowałem IC tego rodzaju do patefonu, ale przy wysokiej czułości

wejścia musiałem go jednak wyposażyć w ekran lutowany od strony źródła.

Mam dźwięk analityczny, otwarty z pełną barwą i naturalną agresją;

ale co kto lubi ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 miesiące później...

Koniec końców zrobiłem ten kabelek. 2 masa + 1 x sygnał. Bez wynalazków z otwatą masą jak kablu mikrofonowym.

Kabelek wyszedł bardzo przyjemnie. Kabel jest bardzo transparentny, stereofonia i góra pasma to główne zalety tego kabla. Basu jest mało, ale jest konturowy i precyzyjny.

W bezpośrednim porównaniu z WireWorld Eclipse 6 przegrywa, ale jest dużo lepszy od Audioquest Golden Gate.

To oczywiście moja opinia. Grane na Hegel H200 + Mdac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.