Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka MM czy MC?

Marcin_Sz

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wymienić mojego starego SHURE 75 z igłą eliptyczną i teraz zastanawiam się nad tym czy iść w tańsze MC czy w droższe MM. Na myśli mam produkty Ortofona lub Goldringa. Tor mam zrobiony pod MM więc logika nakazuje ten kierunek, a jakie jest Wasze doświadczenie?

Sprzedam VITUS RI100

https://www.audiostereo.pl/topic/123493-wk%C5%82adka-mm-czy-mc/

MC niskopoziomowe to znaczny przyrost jakości.

Pod warunkiem, że napęd jest na odpowiednim poziomie, ramię ma wymaganą masę efektywną i preamp nie obniży lotów takiego seta.

Przy wyborze wkładki w pierwszej kolejności należy spasować wkładkę z ramieniem. Nie można tu kierować się ceną jako głównym kryterium. Potem jeszcze trzeba dobrac właściwe obciążenie dla takiej wkładki w preampie.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jeśli chcesz nowego innej wkładki do starego lekkiego ramienia, możesz spróbować MI (Mooving Iron) - Grado, SOUNDSMITH

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Tor mam zrobiony pod MM więc logika nakazuje ten kierunek, a jakie jest Wasze doświadczenie?

Zdrowy rozsądek walczy z chęcią posiadania. Ciekawe co wygra?

Pod warunkiem, że napęd jest na odpowiednim poziomie, ramię ma wymaganą masę efektywną i preamp nie obniży lotów takiego seta.

I tu jest pies pogrzebany.

Sam walczyłem (z pomocą "ahaja" i innych) blisko pół roku nim doszedłem jako tako do porozumienia z wkładką MC. Wymiana wkładki MM na MC to nie tylko śrubunek w headshell'u. Wkładka MC daje przyjemność słuchania ale z drugiej strony obnaża niemiłosiernie KAŻDĄ niedoskonałość systemu. Masz tor pod MM, wahasz się.... to nie szukaj MC bo będziesz na początku rozczarowany. A droga żeby MC zagrała tak jak MC powinna zagrać jest długa, wyboista i kosztowna (dosłownie).

Wykluczyłbym zapewne DL103 choć - jak poczytałem - 'onemu' się z tym ramieniem ta wkładka 'doskonale spasowała' ... ;-)))

Szukaj bardziej podatnych wkładek.

Ja może jednak nie jestem gotów na mc. Zawsze mogę kupic nową igłę do mojej MP 500. I lepsze pre bo infera jest ok, ale rozdzielczoś/wybrzmienia ma jednak odpowiednie do ceny ;)

????

Ahaja doradził mi Ortofon 2 M Bronze w miejsce wysłużonej Shure V15 Type IV i nie narzekam.

90125

Dzięki właśnie o tego typu informację chodzilo mi.

Sprzedam VITUS RI100

Wtrace sie z szybkim pytaniem do was bardziej doswiadczonych je kieruje.

Geheralnie nie mam wzmazniacza gramofonowego wbudowanego.

Postanowilem sprawdzic gramofon mimo wszystko i podkrecilem galka na maxa co dalo sie uslyszec w obu kanalach rowno.

Wymienilem potem wkladke Grado wraz z igla i gra jeno prawy kanal. Obawiam sie ze wkladka jest walnieta, ale czy mozna to stwierdzic w taki sposob jak opisalem bez wzmacniacza gramofonowego?

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Powinny "grać" oba kanały. Może wkładka, może przewody między wkładką a wzmacniaczem, może któreś połączenie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

wkladka to T4RP wsuwa sie ja tylko i ot cala wymiana. Stara wlozylem i gra poprawnie, zamieniam na Grado i gra jedna strona. Cekam na wzmacniacz gramofonowy ale jesli na wstepie gra strona prawa tylko to obawiam sie problemow.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Dobrze bo muszę lepiej wywarzyć ramie pozatym jest puźno i nie mogę posłuchać tak jakbym chciał. To co słyszę można byłoby określić jest Zajebiscie lecz jestem oszczędny w słowach ;)

Sprzedam VITUS RI100

Aby wkladka MC grala naprawde dobrze to niestety trzeba wylozyc niezla kase. Jesli masz ograniczony budzet to szukaj najlepszej wkladki MM w ramach tego budzetu oczywiscie dobrana do ramienia jak ahaja przypomnial.

A od strony technicznej najlepsze wkladki MM bija z latwoscia wiekszosc MC tyle ze sporo kosztuja ale nia az tyle co top MC. Dobrym przykladem jest EPC100CM mk4 technics'a majca pasmo przenoszenia az do 100kHz, bardzo niska masa tip, mniejsze indukcja uzwojenia kosztem obnizonej czulosci (1mV/5cm/s) ale za to jedne z najnizszych znieksztalcen jakie jakakolwiek wkladka moze osiagnac.

pozdrawiam,

A ja właśnie po dwóch godzinach pracy z ustawianiem zapuściłem sobie płytę na zupełnie nowym "Ortofon cadenza black", która zaminieła "dynavector dv xx2 mkii".

O ile dynavector grał dobrze, to Ortofon zagrał dużo lepiej pomimo, że nowy z pudełka. Na drugium ramieniu mam "ortofon winfield" który jest "wygrzany" i jak na razie jest górą i to dość znaczną.

Warto iść w MC, ale warunek to cały tor i niestety dość wysoka i przez to kosztowna półka. Już wiem, że pozostaną oba Ortofony, a Dynavector chwilowo do magazynu ;).

Jak widać, moje ucho lubi Ortofony :).

Ja tymczasem jestem na etapie zmiany gramofonu na Ad Fontes. Dziś odkryłem jak dobrze wyprodukowana była winylowa płyta Cro Mags a jak fatalnie CD. No i mam problem z wyważeniem tym dołączonym wahadełkiem ramienia z wkładką. Macie sprawdzone jakieś elektryczne wagi?

Sprzedam VITUS RI100

Kupiłem identyczną, jak ta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ważenie wykonywać DOKŁADNIE w tym samym poziomie, co:

talerz plus mata plus płyta,

a można "zalegalizować" jakość pomiaru porównując

z położoną na szalce monetą np. 1 gr.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kupiłem identyczną, jak ta:

Ukryta Zawartość

ważenie wykonywać DOKŁADNIE w tym samym poziomie, co:

talerz plus mata plus płyta,

a można "zalegalizować" jakość pomiaru porównując

z położoną na szalce monetą np. 1 gr.

zakupiona

Ukryta Zawartość

Sprzedam VITUS RI100

• 5 miesięcy później...

w międzyczasie starego CEC zastąpił Avid z ramieniem project 9cc. Czy to ramię pasuje do Dynavectora 20x2? Wkładka w wersji wysokoprądowej kusi by zrobić pierwszy krok w stronę MC

Sprzedam VITUS RI100

'Wysokonapięciowa.'

Tylko z nazwy to ma coś wspólnego z MC.

Słabo pasuje.

Lekkie ramię >> podatna wkładka. Taka np ATOC9 seria III. To może zagrać.

Ja też chce wymienić wkładkę z Goldringa 2200 na ,no właśnie:) Myślałem o Ortoton 2MBronze , czy może jednak jakąś MC w podobnej cenie? Mam Technicsa 1200 MK2 z oryginalnym headshellem.

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Witam, pozwolę dołączyć do dyskusji ponieważ zmagam się z podobnym problemem. Obecnie gram na Ortofonie 2MBronze i zastanawiam się nad przejściem na MC. Pierwszym krokiem będzie inwestycja w rozwojowy preamp który zagra z obecną wkładką i będzie pozycją wyjściową do przyszłej MC.I tu dochodzę do sedna, zastanawiam się nad przedwzmacniaczem "musical fidelity mx-vynl". Co o myślicie o tym przedwzmacniaczu, jaka wkładka MC najlepiej z nim zagra? Czy to dobra droga?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.