Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy do ATC SCM 11

ZenekXXX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłbym PowerAmp'a lampowego do ATC SCM 11 żeby posłuchać jaki będzie efekt, jaki dźwięk. Ale ile trzeba "mocy" lampowej żeby wysterowąć te monitorki. Ktoś przerabiał taki temat ?.

NIe przerabiałem tematu lampowca, ale przerabiałem tranzystory i te monitory naprawdę kochają moc. Nie wiem czy będziesz usatysfakcjonowany takim połączeniem.

Zawsze chciałem spróbować atc z kombinacją lampowego źródła lub/i przedwzmacniacza oraz do tego jednak wydajnej tranzystorowej końcówki mocy (na mosfetach?). To może być udane połączenie.

Lampowce to raczej droższe i mocniejsze tylko....

paru forumowiczów zachwalało ostatnio mocne koncówki mocy w klasie D plus preamp lampowy - to taki kompromis zapewniajacy odpowiednie wysterowanie kolumn i zalety lampy w torze

Audiomatus ma chyba ciekawą ofertę

te monitory naprawdę kochają moc

Wiem, bo audiolab'y które posiadam ledwo co dają radę, a mają niby 120 w noi trafa 300 watowe. Czytałem na tym forum że lampowce i A klasa to mają jakoś mocniejsze te waty :)

Ja słyszałem SCM11 z lampą i zagrały znakomicie!

Z tym, iż wzmacniaczem napędzającym je było Unison Research P70.

Więc musi być wiaderko watów, no i tanio nie będzie....

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

brać dodatkowo poprawkę na impedancję wyjściową (atc w manualu zaleca ostrożne podchodzenie do amplifikacji z wysoką impedancją)- przed kupnem sprawdzić czy wzmak faktycznie da radę i nie zacznie generować zbyt dużo zniekształceń.

100W w klasie D to nie jest to samo co 100 w klasie ab

Klasa d jest fajna , zazwyczaj szybka , enwrgiczna rozdzielcza , ale brakuje wypełnienia i dociezenia dzwieku - gra bardzo lekko miło nie kuje w uszy

Jeśli lubisz lampowe brzmienie to pewnie kup jak najlepsza lampę do tych 11

Chyba ze chcesz bardziej słodkiego grabie to kup harberthy 3 i do tego lampa i będziesz miał miło i słodko

:)

To musi byc jakis porzadny pushpull minimum 40w. Moze ayon bylby jakims tropem

Tak warto posłuchać z ostatnim Spiritem, proponuję też Manleya na el34 mono bloki lub Leben ale nie te z serii 300 tylko wyższe. Sęk w tym że to nie są już takie male pieniądze nawet jeśli mówimy o sprzęcie używanym. Dorzuć do tego jeszcze VTL i Maca

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

To musi byc jakis porzadny pushpull minimum 40w. Moze ayon bylby jakims tropem

Ja polecam Octave, no V70 to drogo ale V40 ma już 40 w i w cenie Spirita idzie kupić, Ayony psują się ponoć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.