Skocz do zawartości
IGNORED

arcam a38 , kef r300 , blu-ray cambridge audio azur 752bd , ue55hu8500 ,

gagatek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowy i mam problem z ze skompletowaniem mojego nowego sprzetu. Posiadam arcam a38 , kef r300 , blu-ray cambridge audio azur 752bd , ue55hu8500 , nc+, kable glosnikowe : 2m QED Silver Anniversary XT Bi-wire Cable 2+4 AIRLOC Forte Banana Plugs Fitted , blu-rey jest polaczony do wzmacniacza kablem : QED Performance Graphite Audio Phono / RCA Cable 0.6m - 24K Gold Plated Plugs. Co powinienem jeszcze dokupic ? Muzyke chcialbym sluchac z komputera czasami jakas plyta ale to odslucham przez blu-ray i nie widze sensu wydawac na cd-player. Zastanawiam sie nad przetwornikiem ARCAM D33 bo moge go kupic za jakies 4000zl . Albo Cambridge audio azur 851n odtwarzacz sieciowy . Prosze o jakies uwagi i propozycje . Czy dac jest konieczny czy raczej nie uslysze zadnej roznicy. Jak podlaczyc tv zeby dzwiek szedl przez glosniki i jakim kablem , czy moze podlaczyc do nc+ i do wzmacniacza . Moj pokoj to 12m2.

Problem w tym ze nie wiem co mi jest jeszcze potrzebne czy DAC czy odtwarzacz sieciowy

W tym przypadku D33 będzie Ci kompletnie zbędny. Nie da nic, co mozna by usłyszeć na A38. Tak, do dobrej klasy wzmacniacz, brzmiący nawet lepiej, niz bywa wyceniony (po obnizkach rzecz jasna), ale D33 to kilka stopni wyżej, kompletnie nic nie wnoszące do A38.

Tym bardziej, że za źródło pracuje 752BD, który ma Wolfson'y na kanałach - całkowicie wystarczające do współgrania z A38.

wydasz 4K, nie zyskasz nic, nawet w bezpośrednich testach porównawczych wyjdzie Ci niewiele, do tego na siłę odnajdywane niuanse.

Kup sobie 851N bo:

1. To świetny jak na swoje możliwości brzmieniowe odtwarzacz sieciowy

2. Dostaniesz wysokiej klasy DAC w cenie

3. Wypuścisz sygnał po optyku z TV by mieć dźwięk na wzmacniaczu.

Alternatywa? Dla CA 851N tylko CXN jeśli to ma być streamer i DAC w jednym. Mniej wydanej kasy, a pomimo to brzmienie na bardzo wysokim poziomie. Tym bardziej, że nadal operujesz w granicach mozliwości sonicznych A38.

Jak rozumiem chciałbyś stereo zestaw odseparować od funkcji TV? Bo jeśli nie, to 752BD ma całkiem od strony obsługi przyzwoity streamer, do tego ma bezpośrednie wyjścia z własnego DAC'a (2xWolfson, po 1 na kanał).

A jak brzmi - to chyba juz sam wiesz, bo jak piszesz - masz go. Ja go miałem i nie wstydze się napisac, że w tej cenie potrafi bardzo wiele. Jest to brzmienie bardzo bliskie, wręcz nie do odróżnienia jak w przypadku CA Stream Magic 6.

Miałem jeden i drugi sprzęt w domu i porównanie zawsze prowadziło do jednego…jesli juz coś słychać, to jakieś niuanse i nie zawsze w 100% ze wskazaniem, że nie ma w tym autosugestii. Za wzmocnienie odpowiadał: Pre Cambridge Audio 851 + 2x 851W.

Ale jak kochasz wydawać pieniądze i dublować sprzęt, to możesz kupić i 851N i D33.

Tyle tylko, że D33 gra inaczej niż od 851N, za to 851N to kilka bonusów, jakich nie dostaniesz nigdy w D33.

Natomiast w przypadku D33 to trochę za duzo jak na A38. Tutaj kierowane jest to urządzenie dla posiadaczy UDP411 lub CDS27, którym zależy na minimalnym (parametry) zwiększeniu separacji kanałów, uzyskaniu minimalnie lepszej rozdzielczości i dynamiki. ale są to niuanse i smaczki, czesto nie do wychwycenia w codziennym słuchaniu i bez mozliwości posłuchania jednego drugiego w tym samym czasie.

Pozdrawiam

p.s.

Wracając do D33. Małe "ale". Ten DAC pokazuje pazur przy naprawdę wysokiej klasie nagraniach (źródłach), gdzie "karmimy go" 24/192 sygnałem. Z TV tego jak sądzę nie uzyskasz nigdy, więc wydatek nawet "tylko" 4K za ten sprzęt to wydatek chybiony.

Tym bardziej, jak wspomniałem, masz "aż" lub "jedynie" A38, co też nie jest właściwym w 100% kompanem dla tego DAC'a.

Dla tego wzmacniacza za źródło idealnie odpowiada mozliwościami UDP411/CDS27. Jednak w Twoim przypadku 752BD to doskonały wybór i spokojnie konkurujacy z UDP411, na pewno tez o niebo lepszy w kwestii obsługi plików tak audio jak i video.

Kup DAC'a z niższej półki, podłącz TV do niego i potem do A38.

Jest tez magiczna skrzynka z Peachtree Audio. Kosztuje grosze w stosunku do tego o czym pisałeś. Za to brzmi doskonale w połączeniu cyfrowym. Miałem w zestawieniu ze sprzętem o kilka klas wyżej i nie napisze złego słowa na ten DAC.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Witam. Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz i poswiecony czas . Raczej nie chce dublowac sprzetu i wydawac niepotrzebnie pieniedzy wiec wybiore CA 851N . Jeszcze pytanko czy bedzie lepszy od UDP411/CDS27 ktory wybor jest bardziej trafiony . Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

Posiadam azura 851n. Jako streamer swietny. Radia netowe brzmia lepiej niz w rzeczywistosci. Jako odtwarzacz z dysku NAS super....

Mozesz go polaczyc kablami coax lub analog w zaleznosci czy chcesz by pracowal dac w azurze czy tez we wzmacniaczu. Proponuje kable rca analog lub xlr. Azur ma bardzo dobrego dac. Pamietaj tylko by nie dublowac niepotrzebnie sprzety

Zakupilem Cambridge Audio 851n przyjdzie pewnie na tygodniu , chcialbym jeszcze zasiegnac informacji jak to wszystko najlepiej podlaczyc i jakimi kablami. Moze ma ktos jakies informacje po polsku jak zaprogramowac pilota do arcam a38 mianowicie pilot CR90.

Zakupilem Cambridge Audio 851n przyjdzie pewnie na tygodniu , chcialbym jeszcze zasiegnac informacji jak to wszystko najlepiej podlaczyc i jakimi kablami. Moze ma ktos jakies informacje po polsku jak zaprogramowac pilota do arcam a38 mianowicie pilot CR90.

Jaki wzmacniacz masz?

Jesli masz w nim tor zbalansowany kup dobre xlr jesli nie moga byc rca analog np firmy chord. Cena rca okolo 650-750zl. Podobne rca okolo 1200.

Wiec tam nie masz toru xlr. Zatem proponuje rca analog np chord. Wtedy bedzie gral dac jaki jest w azurze. Zapewne bedzie lepszy niz w arcamie.

Witam. Dzieki za odpowiedz wzmacniacz to arcam a38

Wypozycz kilka kabli i przetestuj je sam u siebie domu i wybierz ten ktory bedzie najlepszy.

Jaki wzmacniacz masz?

Jesli masz w nim tor zbalansowany kup dobre xlr jesli nie moga byc rca analog np firmy chord. Cena rca okolo 650-750zl. Podobne rca okolo 1200.

Zacznij od interconnecta rca chord chameleon vee3.

Troche drogie te kable na sprzet to rozumiem wydac troche grosza ale na kabelki to tak jakos nie bardzo mi to pasuje . Naprawde odczuje roznice kupujac kable za tyle pieniedzy .

wypożycz i się przekonaj.

Na dobrym sprzęcie, przy ogarniętej mało wiele akustyce różnica między kablami znacznie lepszymi i znacznie gorszymi, może być wyraźnie słyszalna.

Jak masz wzmacniacz za około 8 tys i streamer za podobną kwotę, to 600 zł za kable to raczej najmniejsza linia oporu.

Troche drogie te kable na sprzet to rozumiem wydac troche grosza ale na kabelki to tak jakos nie bardzo mi to pasuje . Naprawde odczuje roznice kupujac kable za tyle pieniedzy .

Kiedys tez tak myslalem ze kable to kable...

Myslalem dopoki sam nie zaczalem bawic sie kabelkami...

Nie wiem jak graja kable za 5k....ale wiem jak graja interconnecty za 100zl...300zl...i te za 650-750. Wierz mi lub nie....jest zasadnicza roznica. Tez nie ma hi endu w domu ale na oppo 105 azurze 851 i heglu 160 slychac wyraznie ze warto zainwestowac w interconncty lub xlr. Warto bo diametralnie zmieniaja dzwiek na korzysc. Testowalem qed wireworld itp. Wybralem xlr i rca analog chorda bo brzmialy dla mnie najlepiej. Wybor jest subiektywny i wcale Cie nie namawiam do tej czy innej firmy. Wazne tylko jest to bys posluchal ich u siebie w domu i na swoich klockach. Sklep idpada z wielu wzgledow. Zaufaj mi....i popracuj nad wyborem kabli bo...mozesz zyskac duzo wiecej niz myslisz...

Ostatnio zmienilem nawet kable do kolumn...i stwierdzam ze bylo warto...

Wireworld ma swietne kable cyfrowe...

Wybor nalezy do Ciebie...sa testy w necie zarowno rca analog jak i xlr...

A dekoder nc plus polacz ze streamerem....optycznie bo chyba tylko taka masz mozliwosc. Chyba ze masz coax. Lub jesli chcesz wykorzystac dac wzmacniacza to podlacz do wzmaka. Optyczny chyba bedzie lepszy...

Blu raya tez podlacz analogowo...do streamera lub wzmaka... Chyba ze hdmi zapewnia Ci dobry tor foniczny. Tu chodzi o dobry dac do toru muzycznego. Zreszta zawsze mozesz poeksperymentowac. I jeszcze jedno. Jestes zwolennikiem grania z pc? Moze lepiej dysk NAS dokupic i grac po necie? Pc to kable...koniecznosc wlaczania wylaczania. Mnie jakos pc nie przekonuje wlasnie ze wzgledu na kable.

Pomysle nad tymi kablami . A co powiecie na temat cambridge bt100 czy jest sens wydac 70 £

Czy te kable sa mozliwe czy raczej LIPA. QED Performance Graphite Audio Phono / RCA Cable 0.6m - 24K Gold Plated Plugs.

Pomysle nad tymi kablami . A co powiecie na temat cambridge bt100 czy jest sens wydac 70 £

Czy te kable sa mozliwe czy raczej LIPA. QED Performance Graphite Audio Phono / RCA Cable 0.6m - 24K Gold Plated Plugs.

Chord jest troche drozszy ale testowalem kiedys qed i dla mnie gral ze slabo podkreslonym basem. Ale moze to bylo czysto subiektywne odczucie. test interconnectow masz na www.av.com.

Na what hi fi tez sa testy

Moze akurat faktycznie w Twoim przypadku qed zagraja lepiej....

Przewody mają sens tylko do określonego pułapu cenowego i to pamiętając o kilku ważnych zasadach:

1. usłyszysz te różnice

2. podpięcie pod sprzęt audio wnosi słyszalne róznice w brzmieniu

3. sprzęt jest na tyle drogi, że warto poszukiwać "smaczków" w brzmieniu bawiąc się kabelkami

4. szukasz konkretnej zmiany brzmienia

5. zmiana okablowania nie kosztuje ponad to, co kable te wnoszą w poprawę brzmienia.

6. stać Cię na takie zabawy jak wymiana okablowania

Jeśli masz szansę na zaznaczenie 3 z 6 powyższych punktów, powinienes spróbować. Jeśli stwierdzisz, że tylko w 2 przypadkach opisanych powyżej wpisujesz się w kabelkologię - nie ma sensu wydawać fortuny na kable.

Jedno jednak pewne na 100%, nie ma sensu popadać w drugą skrajność i stosować kabli wartych kilkanaście/kilkadziesiąt złotych, bo to bardzo, bardzo zły pomysł i na pewno degraduje to, co jest w stanie dać w kwestii brzmienia posiadany sprzęt.

Od lat sprawdza się prosta zasada, stosuj najlepsze przewody wszędzie tam, gdzie jest szansa na poprawę brzmienia.

Kupuje nie te, które są najdroższe, a które wniosa w Twój system najwięcej oczekiwanych zmian.

Pozdr.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.