Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć Amplituner do wzmacniacza Stereo?

PabloNh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak w temacie, posiadam Amplituner Denon AVR-X 2100W, chciałbym go podłączyć pod wzmacniacz. Mam na oku dwa wzmacniacze Marantz PM 80 i DENON PMA 880 R , Denon PMA 980 r lub NAD C320. Z tego co widziałem to tylko NAD ma wejscie Main IN. To oznacza że wtedy nie muszę kupować Dzielnika napięcia?? Który z nich będzie lepszy?? Chyba że polecicie mi coś innego. Mój Amplituner posiada wyjscie Pro out. Zależy mi na tym ze jak słucham muzyki w stereo żeby był wyłączony amplituner, a chodził sam wzmacniacz np. z CD. Natomiast jak ogladam film przez KD żeby chodził sam amplituner ewentulanie ze wzmacniaczem.Dowiadywałem się i czytałem po necie, że będzie mi do tego potrzebny Dzielnik napięcia. Gdzie coś takiego można kupić?? Pozdrawiam

Witam, tak jak w temacie, posiadam Amplituner Denon AVR-X 2100W, chciałbym go podłączyć pod wzmacniacz. Mam na oku dwa wzmacniacze Marantz PM 80 i DENON PMA 880 R , Denon PMA 980 r lub NAD C320. Z tego co widziałem to tylko NAD ma wejscie Main IN. To oznacza że wtedy nie muszę kupować Dzielnika napięcia?? Który z nich będzie lepszy?? Chyba że polecicie mi coś innego. Mój Amplituner posiada wyjscie Pro out. Zależy mi na tym ze jak słucham muzyki w stereo żeby był wyłączony amplituner, a chodził sam wzmacniacz np. z CD. Natomiast jak ogladam film przez KD żeby chodził sam amplituner ewentulanie ze wzmacniaczem.Dowiadywałem się i czytałem po necie, że będzie mi do tego potrzebny Dzielnik napięcia. Gdzie coś takiego można kupić?? Pozdrawiam

Twój model nie posiada pre-out umożliwiającego podłączenia wzmaka i zasilenia frontów.Dopiero od modelu avr-x3100w i wgóre była ta możliwość.

Po co robić takie kombinacje ? Przecież najbardziej psuje dźwięk sekcja przedwzmacniacza. A ty właśnie ją z KD chcesz podłączyć do wzmacniacza. Po co ? Żeby grało lepiej ? Nie będzie - albo będzie tylko trochę. Albo KD albo stereo. Albo jedno i drugie. Ale nie spięte razem ...

Gość

(Konto usunięte)

Po co robić takie kombinacje ? Przecież najbardziej psuje dźwięk sekcja przedwzmacniacza. A ty właśnie ją z KD chcesz podłączyć do wzmacniacza. Po co ? Żeby grało lepiej ? Nie będzie - albo będzie tylko trochę. Albo KD albo stereo. Albo jedno i drugie. Ale nie spięte razem ...

Chyba nie wiesz o czym piszesz.

Kolega dobrze kombinuje, fronty pod wzmacniacz stereo a reszta pod amplituner. Dużo nie zyska na jakości w KD ale w stereo to już będzie coś.

Podpina swój CD,gramofon itp po wzmaka stereo i cieszy się normalnym fajnym dźwiękiem.

Bardzo dużo osób ma tak zrobione i wszyscy są zadowoleni, niektórzy idą nawet krok dalej i wywalają amplitunery.

Robią sobie KD w oparciu o końcówki albo wzmacniacze stereo.

Dużo nie zyska na jakości w KD ale w stereo to już będzie coś.

Nic nie zyska na jakości - bo to co najgorsze w amplitunerze - sekcję przedwzmacniacza - podłącza do wzmacniacza stereo, wprowadzając tym do wzmacniacza dokładnie te same ograniczenia dźwięku co do amplitunera. To bezsens. Wspomożenie wzmacniacza stereo końcówkami mocy do dodatkowych głośników to oczywiście nieporównywalnie lepsze rozwiązanie !
Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie jest spora różnica w konfiguracji amplituner KD i głośniki a amplituner KD + końcówka mocy (fronty) i głośniki.

Jeszcze większa w obecnym moim zestawieniem, player 7.1 plus 3 wzmacniacze (jako końcówki). Używam tylko 5.1 w domu.

Najlepiej poszukac wzmacniacza z opcja HT bypass. Oto lista wzmacniaczy zintegrowanych z ta funkcja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W takiej konfiguracji wzmacniacz w kinie domowym robi tylko jako koncowka mocy (pre-out -> main-in).

Natomiast wszystkie zrodla audio (CD, bluetooth etc.) podlaczasz bezposrednio do wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Brak pre out nie jest problemem kupujesz konwerter hi low do poziomu rca i już możesz podłączyć wzmacniacz.

Ja tak mam i pracuje to wyśmienicie

Masz zdjęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brak pre out nie jest problemem kupujesz konwerter hi low do poziomu rca i już możesz podłączyć wzmacniacz.

Ja tak mam i pracuje to wyśmienicie

Masz zdjęcie

https://www.google.p...0t7oyV0XaOoO6M:

Dokładnie tak. Zastosowanie dzielnika napięcia to jest rozwiązanie. Ten model nie ma Pre outa o jaki Ci chodzi.

Najlepiej jest zastosować takie coś lub banany i przepinać.

W razie pytań zapraszamy.

To fajnie że jest możliwość podłączenia przez ten dzielnik napięcia. Czy takie podłączenie jest pewne, bezpieczne i nic się nie spali??Znalazłem taki dzielnik napięcia na allegro za 20 pln.http://allegro.pl/konwerter-sygnalu-audio-rca-chinch-hi-low-i5433530550.html. nie wiem czy to jest coś warte...Czyli przez ten dzielnik napięcia podłącze wzmacniasz typu Marantz PM 80 lub Denon PMA 880 R bez żadnego problemu tak?? Bo to wtedy podłączam go np. pod wzmacniacz wejście AUX i nie musi posiadać jakiś specjalnych wejść, typu Main in i HT Bypass?? I wtedy to będzie chodziło tak jak chciałbym czyli: W stereo gra wzmacniacz i CD, a w KD Ampli+wzmaniacz+Blu ray. Proszę też o opinie na temat tych dwóch wzmaniaczy, który był by lepszy. Nie będę ukrywał chciałbym wszystko złożyć na Denonie, ale do Marantza mam sentyment.

Przy taki polaczeniu bedziesz 2 razy przechodzil przez przedwzmacniacz o ile dobrze rozumiem. HT bypass pozwala ominac jedna sekcje przedwzmacniacza puszczajac sygnal na koncowke mocy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.