Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz lub zestaw Wzmak + CD do 1400zł

Mateusz_Kalisz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie posiadam amplituner marantz sr 4300 wraz z kolumnami Roth Audio Oli40. Obecny wzmacniacz nie posiada wejścia phono więc zastanawiam się nad zmianą wzmacniacza by móc słuchać vinyli. Muzyki słucham wszelakiej od popu poprzez hip hop do muzyki filmowej. Lubie kiedy wzmacniacz ukazuje mi źle zrealizowane płyty. Ślucham także z CD. (Sony CDP-XE 220)

Budżet 1400zł ewentualnie mogę dorzucić 200 PLN gdyby coś było godnego uwagi.

Rozpatruję również zakup zestawu Wzmacniacz + Odtwarzacz CD (ten sam budżet)

Obecnie utknąłem w martwym punkcie co do wyboru czegoś konkretnego.

Po przeczytaniu różnych opini (w tym z audiostereo) i testów kierował bym się w kierunku zestawu Denon PMA 700-720AE + DCD 700-720AE

Dodam że przed Marantz SR4300 posiadałem Yamahe RX-797 i Marantz gra według mnie cieplej na obecnym zestawie. Yamaha grała płasko i chłodno a bardziej jestem skłonny ku ciepłemu brzmeniu. Słuchałem zestawu lampa Phoenixa z kolumnami DIY z głośnikami Tannoy 15" i to było to ale z racji iż nie stać mnie na taki zestaw muszę się zadowolić budżetówką. Kable jakie posiadam to 2 nici srebra w oplocie sznurkowym robione przez kogoś ze Śląska poprzez kolege od zestawu lampa + Tannoy. (jeżeli by kable miały znaczenie w wyborze wzmacniacza lub zestawu wzmak + cd)

Czekam na wasze opinie uwagi i argumenty.

Pozdrawiam

Obecny wzmacniacz nie posiada wejścia phono

Dobry przedwzmacniacz gramofonowy ( nie są takie drogie) jest lepszy od byle jakiego wejścia phono.

Lubie kiedy wzmacniacz ukazuje mi źle zrealizowane płyty.

DCD 720AE bardzo nie lubi źle zrealizowanych płyt, Ale czy to dobrze????. Ja bym wolał kupić wzmak i cd takie, które by z bagiennej realizacji robiły audiofilskie cacuszko. Ludzie niedawno mówili, że są takie św. Grale słyszeli je w ten sam dzień jak widzieli Elvisa Presleya' :)

Dobry przedwzmacniacz gramofonowy ( nie są takie drogie) jest lepszy od byle jakiego wejścia phono.

Też tak myślę ale jak zaglądam pod ich blache na goole to sie zastanawiam czy chinczycy tak dobrze miniaturyzują części czy producent chce mnie naciągnąc...po drugie chętnie sprawdzę inny zestaw aby mieć większe porównanie...zawsze moge sprzedać nabyty zestaw :)

DCD 720AE bardzo nie lubi źle zrealizowanych płyt, Ale czy to dobrze????. Ja bym wolał kupić wzmak i cd takie, które by z bagiennej realizacji robiły audiofilskie cacuszko. Ludzie niedawno mówili, że są takie św. Grale słyszeli je w ten sam dzień jak widzieli Elvisa Presleya' :)

Wole wiedzieć kto robi szmire :)

Witaj,

moim zdaniem jeśli bardzo zależy Ci na poprawieniu jakości dźwięku, w podanym budżecie szukałbym tylko wzmacniacza a na razie wykorzystał posiadany przez Ciebie odtwarzacz CD Sony. Bardzo dobrym rozwiązaniem dźwiękowo byłby NAD C326 BEE, jednak urządzenie to nie ma wbudowanego przedwzmacniacza. Spójrz na np. Pro-Ject Phono Box MM, będziesz wtedy miał cały komplet.

Drugim rozwiązaniem jest bardzo dobry wzmacniacz Mitchel&Johnson SAP-201V. Urządzenie posiada wbudowany dobry przedwzmacniacz gramofonowy oraz bardzo przyzwoity przetwornik cyfrowo/analogowy. W takiej konfiguracji mógłbyś pozostawić Twój odtwarzacz i wykorzystać go jako transport, a przetworzeniem sygnału cyfrowego na analogowy zajmie się wzmacniacz. Powinno to w dużym stopniu polepszyć jakość odtwarzania płyt. Łączysz wtedy CD ze wzmacniaczem kablem optycznym.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza audiostereo oczywiście jestem do dyspozycji. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tani sprzęt i gramofon ?

Zapewne tani gramofon - odpuść .

1600zł starczy na NAD C320 + mod oraz CD NAD C542 i nie będzie to grać jak budżetówka .

326BEE fabryczny + tani CD Sony nie polecam. Będzie sucho , technicznie i krzykliwie .

napisałem że jak będzie warto to dorzuće 200zł żeby było 1600zł ale do tego denona jeszcze musiałem dorzućić :D z racji tego że nie ma tego modelu dostępnego na ebay ani allegro długo się nie zastanawiałem :D właśnie słucham vinyla i jest baaardzo dobrze...z cd też słychać poprawę...

Dobra baza już jest teraz tylko zmienić kolumny, odtwarzacz cd, gramofon na lepszy lub samą wkładkę :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.