Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Vector 55

jkmusic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uprzejmie wszystkich forumowiczów audiostereo.

Chciałbym odświeżyć temat modyfikacji kolumn Magnat Vector 55. W sieci można znaleźć informacje na ten temat i udało mi się dotrzeć do dwóch żródeł. Kiedyś studio16hz oferowało taką usługę lecz obecnie już się tym nie zajmują. Dostałem oficjalnie odpowiedź na maila kilka dni temu, a osoba która odpisywała twierdzi że nie udostępniają nawet odpłatnie dokumentacji po czym dodaje że zagubiono dokumentację (cokolwiek to znaczy... nc).

Obecnie na domowej stronie użytkownika m. in. tego forum McGyver można znaleźć jego wersję na to jak zmodyfikować w/w kolumny. Obydwoje, czyli McGyver i studio16hz są zgodni co do tego że objętość skrzyń należy pomniejszyć do ok 40l. Co do zwrotnicy koncepcje obydwu (Panów) są różne. Nie wiem która jest właściwa. W koncepcji zwrotnicy studio16hz są 3 cewki u McGyvera tylko 2. Nie mam pojęcia jakiego użyli głośnika wysoko tonowego, być może inny niż ten którego użył McGyver i stąd różnica w ilości cewek w zwrotnicy.

Skupiając się na propozycji modyfikacji jaką proponuje McGyver przechodzę do sedna. Otóż u niego zaproponowanym tweeterem jest już od dawna nieprodukowana Vifa z serii TC26. W związku z tym moje pytanie brzmi następująco. Czy istnieje możliwość zastąpienia tej Vify głośnikiem np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Ewentualnie jaki tweeter można by zastosować aby nie trzeba było modyfikować zwrotnicy tej którą zaproponował McGyver. Czy ktokolwiek z forumowiczów posiadał, bądź posiada w/w kolumny i próbował modyfikacji opisanej przez McGyver-a ? Bardzo proszę o odpowiedź.

Jako ciekawostkę załączę zdjęcia zwrotnicy i od razu zaznaczę że jest trochę inna niż ta którą prezentuje McGyver ze swojego zesrawu MV55. Kondensatory i rezystor mają takie same wartości ale cewki już delikatnie się różnią wyglądem i nie wiem jakiej są wartości w mojej wersji zwrotnicy. W każdym bądź razie w oryginalnej zwrotnicy w MV55 McGyvera pierwszym elementem w torze sygnałowym do tweetera jest rezystor 0,56ohm a w mojej wersji MV55 zaczyna się od bipolarnego kondensatora 6,8uF. Załączam zdjęcia rozrysowanych elementów zwrotnicy i samej zwrotnicy od strony ścieżek i od strony z elementami.

Dla poprawienia humoru akurat w tej zwrotnicy którą przedstawiam na zdjęciach składający tą parę kolumn przez pomyłkę chyba przylutował odwrotnie "+" z "-" który biegnie od terminala do zwrotbicy. Dodatkowo różnica w długości tunelów br wynosi ok 4mm i teraz pytanie które strojenie było zamiarem producenta :-).

Każda pomoc mile widziana jak sprawnie przeprowadzić modyfikację MV55 a w szczególności czym zastąpić Vifę TC26.

post-52674-0-85044000-1449282071_thumb.jpg

post-52674-0-35101900-1449282101_thumb.jpg

post-52674-0-32985500-1449282120_thumb.jpg

post-52674-0-89971400-1449282139_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/123937-magnat-vector-55/

W torze wysokotonowego początkowe R i C można bezkarnie zamienić miejscami, jednak chyba jest tu pomyłka- (od wejścia) pierwszy C powinien być 12uF, a następny 6,8uF.

Jak miałbym coś poprawiać "elektrycznie", to tylko kondensatory na wysokich na foliowe, choć bez szaleństwa- ogólny poziom kolumny nie jest na tyle wysoki, by głębsze modyfikacje miały sens. Podejrzewam, że więcej sensu miałoby dodatkowe usztywnienie pudła krzyżującymi się kantówkami, które spięłyby przeciwległe ścianki. I tyle.

https://www.audiostereo.pl/topic/123937-magnat-vector-55/#findComment-3656298

W torze wysokotonowego początkowe R i C można bezkarnie zamienić miejscami, jednak chyba jest tu pomyłka- (od wejścia) pierwszy C powinien być 12uF, a następny 6,8uF.

Jak miałbym coś poprawiać "elektrycznie", to tylko kondensatory na wysokich na foliowe, choć bez szaleństwa- ogólny poziom kolumny nie jest na tyle wysoki, by głębsze modyfikacje miały sens. Podejrzewam, że więcej sensu miałoby dodatkowe usztywnienie pudła krzyżującymi się kantówkami, które spięłyby przeciwległe ścianki. I tyle.

W mojej zwrotnicy zaczyna się od kondensatora 6,8uF. Powodem modyfikacji tych kolumn jest fatalnie grający oryginalny tweeter, ktory wręcz kaleczy uszy. Chciałem zrobić to co zaproponował McGyver ale Vifa TC26 jest już niedostępna więc teraz sam nie wiem co robić. Z tego co widzę to McGyver chyba zawiesił działalność.

https://www.audiostereo.pl/topic/123937-magnat-vector-55/#findComment-3656707

Jeszcze NIGDY nie spotkałem się z takim układem, by pierwszy C był mniejszy od 2go. Jak już, to odwrotnie. Może to kwestia pomyłki fabrycznej- zamiany ich miejscami, że źle gra na wysokich?

Spróbuj je zamienić i posłuchać- ostrożnie, dla bezpieczeństwa. Większy C jako drugi nie miałby sensu bo puszczalby wszystko, co przejdzie przez filtr C1+L bez żadnych ograniczeń.

https://www.audiostereo.pl/topic/123937-magnat-vector-55/#findComment-3656743

Jeszcze NIGDY nie spotkałem się z takim układem, by pierwszy C był mniejszy od 2go.

Nie jestem wielkim znawcą w temacie projektowania zwrotnic ale jeśli składał to pijany chińczyk to istnieje duże prawdopodobieństwo pomyłki tym bardziej ze w jednej kolumnie był zamieniony "+" z "-" od terminala w torze mid-bas. Jeśli chodzi o brzmienie oryginalnego tweetera w takiej konfiguracji jak opisywana zwrotnica i kolejność w jakiej są zamontowane elementy, to mogło tłumaczyć dlaczego aż tak fatalnie brzmi góra. Być może góra też fatalnie brzmi bo oryginalny tweeter jest kiepskiej jakości. Jeśli znasz się coś na tweeterach to mogę zrobić zdjęcia i wstawić jako załącznik tutaj. Może uda ci się wyciągnąć jakieś wnioski co ich jakości.

https://www.audiostereo.pl/topic/123937-magnat-vector-55/#findComment-3657562

Wszystkie głośniki w tych kolumnach to najniższa budżetówka. Reszta też, więc nie miej nadziei, że uda się z nich coś dobrego ukręcić, niemniej można zoptymalizować to, co masz. Zdjęć nie musisz wklejać, wiem jak to wygląda. Proponuję podłączenie jak pisalem powyżej, z bardzo dokładnym sprawdzeniem polaryzacji (jak pisaleś o fabrycznym babolu). Posluchasz, ocenisz. Jak jeszcze nie bedzie ok, trzeba będzie pokombinować z nową zwrotnicą.

https://www.audiostereo.pl/topic/123937-magnat-vector-55/#findComment-3657567

Trzeba zmniejszyć objętość paczek do 30l. i zmienić strojenie obudowy. Używając takiego samego tunelu br jak jest zastosowany w Eltaxaxh np.: Liberty 3+ powinno dać strojenie 40Hz. Pewność uzyskam jak podłączę jig-a i zrobię wykres impedancji. Z resztą zrobię tak jak proponujesz i dam znać co z tego mi wyszło.

PS co możesz powiedzieć o propozycji zwrotnicy jaką zaprezentował McGyver?

https://www.audiostereo.pl/topic/123937-magnat-vector-55/#findComment-3657988

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.