Skocz do zawartości
IGNORED

Interconnect własnej roboty.

energy

Rekomendowane odpowiedzi

To kabel mikrofonowy, nie znam się na tym za bardzo. -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i coś tani i wielożyłowy.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

energy Somek dobrze prawi, kabelek sprawdzony, jak wolisz cieplejsze granie z wolniejszym basem to słynny już kabelek Conducfil Speakfil 8896, bardzo fajna średnica. Canare jest szybszy i ma szybszy bas, ale gra bardziej skrajami pasma.

Ja go używam z naprawdę przyzwoitym sprzętem i kilka dobrych(drogich) kabli pokonał. Jakie masz wtyki? Warto też dopasować, żeby to dobrze razem wyglądało, zwłaszcza, jeżeli chodzi o średnicę. Ja mam Valaby Rodowane, Neutriki z ruchomą masą i Amphenole. Kupuję w audeos.pl mają dobrej jakości oploty i akcesoria.

Gość

(Konto usunięte)

Używam eichmanna bulletów, ale tak naprawdę pomiędzy nimi a neutrikami za 7zł nie słyszę różnicy, w kablach jest jak najbardziej ogromna zmiana, wtyki na granicy percepcji. Teraz używam kabla diy solidcore 6N Cu i na razie to najlepszy kabel jaki miałem w moim systemie :)

Ja go używam z naprawdę przyzwoitym sprzętem i kilka dobrych(drogich) kabli pokonał. Jakie masz wtyki? Warto też dopasować, żeby to dobrze razem wyglądało, zwłaszcza, jeżeli chodzi o średnicę. Ja mam Valaby Rodowane, Neutriki z ruchomą masą i Amphenole. Kupuję w audeos.pl mają dobrej jakości oploty i akcesoria.

Ukryta Zawartość

Mam również kupioną cynę ze srebrem dobrej jakości. Przynajmniej tak podaje producent :)

Ukryta Zawartość

Będzie ci je trudno polutować bez dobrej lutownicy i dobrego topnika. Jeżeli chodzi o niedrogie wtyki Amphenol jest super. Mój top, to chyba pleciony kabel z 7N Litz.

Dowolnie, tu jest pole do popisu. Pamiętaj, że ekran z jednej strony tylko łączysz. Przewody możesz łączyć równolegle, lub wyciąć i używać dwóch. Canare ma też przewody, które mają tylko 2 przewodniki w środku, albo i nawet instrumentalny. Koszt tych kabli jest tak niski, że najlepiej kupić 3 rodzaje i sprawdzić :)

Edit:

Zwróć uwagę na średnicę tych wtyków, które masz, a średnicę przewodów, tu jest problem.

Chwila bo coś nie kumam, nie robiłem jeszcze takich kombinacji z tyloma żyłami.

Co mam rozumieć przez stwierdzenie "ekran z jednej strony tylko łączysz" ? Łącze co z czym ? Wtyk typu "chinch" ma wewnętrzny "pin" do lutowania i zewnętrzny do ekranu. Czyli ten "kudłaty". Jedno z drugim zawsze łączyłem i grało. Tutaj ma być inaczej ? Sorki za pytanie ale jak dotąd wszystkie kable które miałem byłe na zasadzie kabla antenowego.

Kabelki w środku masz 4. Połącz parami białe z białym i niebieski z niebieskim i użyj ich jako obu sygnałów w RCA. Ekran, to jest ten metalowy oplot w środku, musisz go połączyć z masą(zewnętrznym pinem w RCA) tylko z jednej strony.

Jeszcze jedno, co by się stało bez tej masy ? Będzie to do zrobienia problemem, brzydko będzie wyglądało. Macie gdzieś fotki gotowego przewodu tego typu ?

Zawsze robiłem to tak jak na tym filmie -

Tutaj masz ekran użyty jako masa. W naszym przypadku masą są wybrane przewody wewnątrz, a oplot jest tylko ekranem. Możesz tez wybrac sobie jeden przewód jako masę, jeden jako gorący, a pozostałe 2 wyciąć, zawsze ciut mniej do zmieszczenia w środku. Przerwanie masy może doprowadzić nawet do uszkodzenia sprzętu(w ekstremalnych przypadkach).

Gość

(Konto usunięte)

Somek canare brzmi lepiej z układem 2 na 2 i ekran z jednej strony niż branie pojedynczych żył... ale to moje subiektywne zdanie. Próbowałem i tak i tak... Nawet zrobiłem coaxa czyli ekran z dwóch stron. Każdy może spróbować :)

Poddaję się. Całkowicie zdębiałem. Pomalutku, mamy tam dwa kable w kolorze białym, i dwa w niebieskim. Robię z nich pojedyncze żyły (skręcam je razem), jedną z tych żył lutuję do środkowego miejsca, drugą żyłę lutuję tam gdzie trzeba, czyli w miejsce gdzie kurcze kleszczami zaciska się przewód. Zaczynam się gubić. Zostaje oplot, "kudłaty" czy jak mu tam. Trzeciego miejsca wewnątrz wtyku nie ma. On gdzieś wylatuje na zewnątrz ?

Poddaję się. Całkowicie zdębiałem. Pomalutku, mamy tam dwa kable w kolorze białym, i dwa w niebieskim. Robię z nich pojedyncze żyły (skręcam je razem), jedną z tych żył lutuję do środkowego miejsca, drugą żyłę lutuję tam gdzie trzeba, czyli w miejsce gdzie kurcze kleszczami zaciska się przewód. Zaczynam się gubić. Zostaje oplot, "kudłaty" czy jak mu tam. Trzeciego miejsca wewnątrz wtyku nie ma. On gdzieś wylatuje na zewnątrz ?

ekran lutujesz do masy " czyli w miejsce gdzie kurcze kleszczami zaciska się przewód." tylko w jednym wtyku.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

ekran lutujesz do masy " czyli w miejsce gdzie kurcze kleszczami zaciska się przewód." tylko w jednym wtyku.

Czyli po jednej stronie wtyku muszę znaleźć miejsce na niego razem z połączonym białym bądź niebieskim ? Co by było jasne........ :)

Do czego jest potrzebny ekran w normalnych warunkach słuchania;

tj nie pod linią energetyczną czy nadajnikiem TV itp ?

Chcesz mieć kabel zrównoważony, otwarty, dźwięczny i nie mulący?

Zainwestuj 2 zł plus wtyki po 3 zł i zrób sobie IC z kabla telefonicznego

miedzianego solid 2 x 0,5 mm. Nawet, jak Ci się nie spodoba, będziesz miał

pod ręką IC odniesienia do wszelkich porównań z innymi wykonanymi przez siebie

czy innych kabelkami - i to dużo większym nakładem pracy i gotówki.

Nie bój nic - nie zbankrutujesz, a sporo się dowiesz o możliwościach swoich gratów.

Chociaż pewnie wielu uważa, że grają pieniądze i ten "wynalazek" zagrać nie może....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

... albo zrób "se" coś na kształt antykabla :

Ukryta Zawartość

post-11280-0-60246600-1449402694_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.