Skocz do zawartości
IGNORED

Nakładki na niewykorzystane gniazda RCA ( RCA caps...)

kenaj

Rekomendowane odpowiedzi

Czy też mieliście tak negatywne doświadczenia z nakładkami na niewykorzystane gniazda RCA mającymi chronić nie tylko przed kurzem ale i rożnej maści RFI..?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zacytuję z powyższego:

"..We tried them on various open RCA connectors but in all cases the result was a sonic veiling. This voided musical sparkle and liveliness and instead dulled the presentation. We noticed this effect when capping either source or amplifier. We cannot think of a valid explanation since rationality would expect either no effect at all or a more positive result. [Purely guessing, couldn’t these plugs works as reflectors for internally generated radiation which, instead of escaping through the open RCAs, now remains trapped inside the component to result in more and not less disturbance? "

Ukryta Zawartość

Mam i używam. Faktycznie wpływają na dźwięk. Nie zawsze pozytywnie. Trzeba spróbować i ocenić u siebie. Kosztują grosze więc to nie powinno być problemem. Mam ich cały koszyczek ;) Ale ostatecznie używam tylko na końcówce mocy i na cyfrowych wejściach DACa. Taka konfiguracja mi najbardziej odpowiadała.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Faktycznie wpływają na dźwięk. Nie zawsze pozytywnie

Napisz coś więcej, nigdy się w to nie bawiłem. Muszę w takim razie spróbować. Człowiek się całe życie uczy;-)

Mało kto chyba stosuje tego typu nakładki.

To zależy gdzie. W takim np. centrum N.Y. to nawet jest uzasadnienie. Generalnie zasadą jest ochrona przed RF/EMI.

Można to też zrobić tańszym, domowym sposobem. Wystarczy zawinąć folię aluminiową na wystające gniazda. Tak to kiedyś robili sprzedawcy w sklepach w N.Y. :)

Ukryta Zawartość

Wpływ na brzmienie, jeżeli jakiś (?) , teoretycznie może być wg mnie tylko pozytywny. Choć nie da się wykluczyć, jak to w audio bywa, że ktoś woli "gorzej".... :)

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

We tried them on various open RCA connectors but in all cases the result was a sonic veiling. This voided musical sparkle and liveliness and instead dulled the presentation.

Jest dokładnie tak jak w cytacie z tym że pierwsze kilka temperuje ostrości jeżeli jakieś są i nieco wygładza brzmienie a im więcej ich wsadzisz tym efekt będzie bardziej szedł w kierunku lekko odbierania blasku i życia z dźwięku choć stopień tego u mnie zależał od urządzenia i lokacji (dlatego np na DACu mam tylko "zalepione" wejście cyfrowe a wyjścia analogowe już nie, a na końcówce mocy efekty z tego co pamiętam, bo było to chwile temu, były jedynie pozytywne a przynajmniej na tyle, że tam nadal siedzą).

Ogólnie można tym lekko wyważyć system jeżeli jest taka potrzeba. Tak jak mówiłem kupiłem tego trochę a używam tylko 3... recenzji z 6 moons nigdy nie widziałem ale ten cytat na pewno pokrywa się w dużym stopniu z rzeczywistością.

Przy ostrożnym użyciu można mieć z tego pewne nieduże ale być może kluczowe korzyści.

Pozdrawiam

― Oscar Wilde

Wpływ na brzmienie, jeżeli jakiś (?) , teoretycznie może być wg mnie tylko pozytywny. Choć nie da się wykluczyć, jak to w audio bywa, że ktoś woli "gorzej".... :)

Też nie mogę sobie wyobrazić jak to niby miałoby coś popsuć? Albo poprawi albo nie będzie żadnego wpływu.

Żyję w komfortowo pustelniczej ;) odległości od cywilizacji, wśród pastwisk i dzikiej przyrody. Nie mogę mieć nawet połączenia internetowego na kablu... nie mam też żadnych sieci bezprzewodowych anie nie jestem w zasięgu żadnej (poza GSM oczywiście) także te bajery też dają efekty jak się nie mieszka w NY czy innym elektronicznie zatłoczonym miejscu.

EDIT2: Sly w nadmiarze, przynajmniej u mnie faktycznie psują a przynajmniej zmiany idą w kierunku niepożądanym.

Pozdrawiam

― Oscar Wilde

EDIT: Żyję na wsi, wśród pastwisk i dzikiej przyrody. Nie mogę mieć nawet połączenia internetowego na kablu... nie mam też żadnych sieci bezprzewodowych anie nie jestem w zasięgu żadnej (poza GSM oczywiście) także te bajery też dają efekty jak się nie mieszka w NY czy innym elektronicznie zatłoczonym miejscu.

EDIT2: Sly w nadmiarze, przynajmniej u mnie faktycznie psują a przynajmniej zmiany idą w kierunku niepożądanym.

Pozdrawiam

EDIT: Żyję na wsi, wśród pastwisk i dzikiej przyrody. Nie mogę mieć nawet połączenia internetowego na kablu... nie mam też żadnych sieci bezprzewodowych anie nie jestem w zasięgu żadnej (poza GSM oczywiście) także te bajery też dają efekty jak się nie mieszka w NY czy innym elektronicznie zatłoczonym miejscu.

Pozdrawiam

Moja ulubiona dewiza w audio; czasem ( często) obiektywne lepiej oznacza subiektywne gorzej. :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Ja od dłuższego stosuję krajowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale nie pomyślałem o tym, że może być różnica po zatkaniu tylko części gniazd, a nie wszystkich. Muszę spróbować, może będzie lepiej.

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Czy próbowaliście kiedyś słuchać stojąc na jednej nodze z żarówką w ustach? Może będzie lepiej a może gorzej? Jak Was traktować poważnie?

Stosuję od lat sevenrods... Jak sama nazwa wskazuje dust caps służą ochronie przed kurzem. Normalnej osobie nie przyszłoby do głowy badać "wpływ" na dźwięk. No ale jestem na forum audiosyfilityków, to wszystko tłumaczy.

Ja od wielu lat stosuję nakładki RCA i XLR firmy Telos (złote z teflonem) ... na pewno chronią przed kurzem, a działanie .... u mnie jeżeli już jest to na granicy percepcji ... ale przepięknie to wygląda, jest to taka "biżuteria audiofilska".

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Dużo większy efekt od tych zaślepek Oyaide dają zwory i zatyczki od Acoustic Revive.

Na gniazdach wejściowych korzystniej jest zamknąć pętlę sygnału, a przy wyjściach tylko zasłonić.

Ukryta Zawartość

Nie zauważyłem negatywnego wpływu pomimo pełnego obłożenia wszystkich nieużywanych gniazd.

Pozdrawiam

Pygar

post-45609-0-16935400-1449402950_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...albo można postawić wazon ze świeżymi kwiatami w miejscu pierwszych odbić i też bedzie piknie i po łałdiofilsku, albo pójść w zupełnie innym kierunku, rozkręcić obudowy, poluzować wszystkie naprężenia klocków, lekuchno zluzować śrubki, a dostaniemy większy oddech i swobodę grania, tzw.muzykalność, czyli szkoły są różne, zamordyzm i zamykanie lub luzowanie - miłego niedzielnego popołudnia dla wszystkich hiendowców, pozdo.

A ja proponuje kieliszek wina lub szklaneczce szkockiej, efekt nieporównywalnie większy ..,

Tylko do gardła a nie na gniazda

----------------------------------------------------

Podaje link jakby ktoś potrzebował takich zaślepek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za link.

Teraz można zapiąć praktycznie każdą dziurkę :-)

Pozdrawiam

Pygar

na zdrowko

ja jeszcze 2 sztuki XLR -F muszę kupić i będę szczelny :-)

...albo można postawić wazon ze świeżymi kwiatami w miejscu pierwszych odbić i też bedzie piknie i po łałdiofilsku

Jeżeli po audiofilsku, to tylko wazon ze sztucznymi kwiatami - tuż obok krasnala z porcelany i statku z kliszy.

Parker's Mood

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja mam pozatykane wszelkie nieużywane RCA i XLR Cardasami.

Czy działają? Oczywiście, że tak. Po dwóch latach ani grama kurzu :)

Brzmienie tych zatyczek? No bez jaj :D

Będąc w temacie zatyczek, nakładek... i ich wpływu na dżwięk - jakich ściereczek audiofilskich używacie do odkurzania kurzu z domowego stereo? Kiedyś zamówiłem z Nowego Jorku (bardzo dawno temu) komplet czterech ściereczek - japońskich ściereczek Etsumi Photo&Video. Mam je w dwóch kolorach do dziś, cztery sztuki - zielonym i jasno-beżowym, czyli po parze na zmianę. Można zuważyć, że po wytarciu kurzu jasno-beżową szmatką Etsumi, dżwięk z audio staje się bardziej tak jakby otwarty, z większą ilością planktonu, większą rozdzielczością - wydaje mi się, że do systemów ciemnogrających pasuje jak najbardziej Etsumi w jasnym beżu. W przypadku zielonej szmatki, można dostrzec zaraz po odkurzaniu, że dżwięk się uspokaja i wędruje w ciemniejsze rejony, co automatycznie kwalifikuje i klasyfikuje tę szmatkę do systemów jaśniejszych. Jakich szmatek używacie do wycierania kurzu ze swoich wspaniałych klamotów, moi drodzy? Myślę, że temat równie pasjonujący i ciekawy co zatyczki i w sumie co tu dużo mówić, temat stojący blisko siebie - wszak zarówno zatyczki jak i szmatki służą jednemu celowi - wpływowi na dwięk i jego poprawie.

Parker's Mood

21KQ3ZTYVDL._SL210_.jpg

Nie wiem jak działają szaro-niebieskie, ale wiem, że klimat ściereczkowy lajt-beż i zieleń ze stajni Etsumi robi robotę i jest to gra warta świeczki. Za komplet tych ściereczek (szt.4) zapłaciłem kiedyś $100.00, więc zupełnie niedużo, biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny hi-endu, a efekt poprawy dżwięku może co niektórych audiofilów zaskoczyć na maksa!

Parker's Mood

Jeżeli po audiofilsku, to tylko wazon ze sztucznymi kwiatami - tuż obok krasnala z porcelany i statku z kliszy.

rzeczywiście tak - muszą być sztuczne - świeże zwiędną, opadną, inna propagacja fal dzwiękowych w pomieszczeniu i cała scena idze wiiuuu...

tylko jaki materiał dobrać na wazon a jaki na kwiaty? i czy ustawiać na platformach, czy kleić na stałe??

Nosz kuzwa ... jaki baran produkuje wzmacniacz w taki sposób aby wejscia pozostałe miały jakikolwek wpływ na dzwięk ????!!!???? wszak przy słuchaniu np. CD -pozostałe są ODCIĘTE ! sam jestem konstruktorem i doprawdy dziwię jak taka zatyczka moze wplywac na dzwięk ??? Hmm.. widocznie stary a głupi jestem a moje uszy juz niczego nie rozrózniają :-/

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Żaden baran tak nie robi... To tylko tutejsze barany się popisują co który głupszego wymyśli.

Też się chyba starzeję bo nie wytrzymuję już tych kocopołów.

Nosz kuzwa ... jaki baran produkuje wzmacniacz w taki sposób aby wejscia pozostałe miały jakikolwek wpływ na dzwięk ????!!!???? wszak przy słuchaniu np. CD -pozostałe są ODCIĘTE ! sam jestem konstruktorem i doprawdy dziwię jak taka zatyczka moze wplywac na dzwięk ??? Hmm.. widocznie stary a głupi jestem a moje uszy juz niczego nie rozrózniają :-/

hehehe......

przejrzałem trochę temat na forach....: większość nie zauważa wpływu.. albo poprawa na granicy percepcji, raczej subtelna... i zdaje się że gra nie warta świeczki.

ale tutaj, to już insza inszość :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.