Skocz do zawartości
IGNORED

regulacja balansu, źródło czy wzmacniacz ?

Satanic Warmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam wzmacniacz denon 710ae. Wymieniłem w nim potencjometr glośności ponieważ prawy kanał grał głośniej. po wymianie wyrównało sie zdecydowanie z tym ze i tak tym razem minimalnie lewy gra głośniej, około 5% tolerancji. Czytalem że jednak w potencjometrach jest tolerancja nawet 20% i nie powinienem sie przejmować tak samo tym ze do jakiejś tam "godziny" gra nierówno i wyrównuje sie jak już jest glośno. posiadam również audiotraka prodigy hd2. problem w tym ze source direct w tym wzmacniaczu pomija balans a plus że jest cichszy i faktycznie po odsłuchu stwierdzam ze na source direct jest lepsza jakość dzwięku. zeby słuchac muzyki cicho na w miare równych kanałach musze mieć włączony source direct a i tak nawet w komputerze mam 60% glośności. jak pisalem w tym wzmacniaczu balans jest pomijany i chyba w tym wypadku jedynym wyjściem będzie regulowanie sterownikami lecz czy nie pogorszy to w jakiś sposób jakości dzwięku ?? no ja nie słysze no ale wiadomo zawsze lepiej wiedziec bo po co niby bierze sie sluchawki z niższym thd skoro i tak nie slychać ;). różnica nie jest duza, foobarem ustawiam na mono i zeby miec idealnie rowno kanały mam lewy 60 prawy 64. I dla pewności czy budowa audiotraka nie sprawi ze bedzie bardziej zużywał sie prawy kanał karty i tym podobne ??

Post nadal jest aktualny. Nadal na nic nie wpadlem i jeszcze wpadlem na ciekawostke: kiedy lewy gra 60 a prawy 64 to jest identyczny efekt jak lewy 58 prawy 60. czym to jest spowodowane ?? charakterystyką logarytmiczną ?? jestem w tym w pol zielony :P

Muszę Cię zmartwić. Każdy wzmacniacz ze zwykłym potencjometrem analogowym zawsze ma problemy ze współbieżnością kanałów. To wada jakiej przeskoczyć nie można. Z tego też powodu już NIGDY nie kupię wzmacniacza z analogową regulacją volume.

Każdy ale to każdy wzmacniacz z analogową regulacją głośności nigdy nie będzie grał równo, a jeśli ktoś twierdzi, że jego wzmacniacz gra równo to zapewne ma wadę słuchu i dodatkowo nigdy nie mierzył poziomu na wyjściach.

Regulacja dźwięku na sterownikach karty ZAWSZE powoduje degradację dźwięku. Jest to jednak degradacja minimalna i ciężka do wychwycenia a już niemal całkowicie ciężka do wychwycenia na wzmacniaczu, który nie trzyma poziomów.

Zawodowo z karty na wzmacniacz wychodzimy zawsze ze wszystkimi suwakami w pozycji 0 (zero) i wszystkich koniecznych regulacji (volume) dokonujemy właśnie na wzmacniaczu.

W Twoim przypadku wzmacniacz nadaje się do wyrzucenia. Jedyna możliwość (jak sam piszesz) uzyskania dźwięku to regulacja na sterownikach karty. Karty nie zepsujesz, możesz spokojnie w niej kręcić ile wlezie.

Ogólnie mówiąc - regulacja na sterownikach karty w niczym jej nie uszkodzi ani nie zaszkodzi. Choć bardziej zawodowo byłoby ustawić wszelkie suwaki i parametry w sterownikach karty na 0 (zero) i dokonywać regulacji w foobarze. Tam ustawiać volume i balans między kanałami. Foobar pracuje z wewnętrzną rozdzielczością o wiele wyższą niż sterowniki karty co powoduje, że wszelkie ustawienia w foobarze są mniej inwazyjne i mniej wpływają na degradację dźwięku niż ustawienia w sterownikach karty. O ile foobar pozwala na regulację volume to już balans musi być w foobarze ustawiany przez wtyczki - np foo_channel_mixer albo bardziej zawodowo przez wtyczki VST.

W przypadku VST potrzebny będzie wrapper VST:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz jakaś wtyczka VST przeznaczona do regulacji poziomów na kanałach - np darmowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

a najprościej to sprzedaj to wymien wzmacniacz na wzmacniacz z cyfrową regulacją głośności

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

hmm, na sluchawkach sennheiser hd 598 które mają z miesiąc mam na tym wzmacniaczu nawet po regulacji taką jakby mgłę w prawym uchu, myślisz może ze to z powodu tej degradacji jakości ? lecz mi sie nie wydaje bo chyba zmniejszanie ilości bitów czegoś takiego nie powoduje ale napewno znasz sie bardziej odemnie :). bylem na badaniach jakoś w wakacje. wyszło że uszy żyleta dlatego również potrafie uslyszeć rożnicę kanałów którą jak komuś pokazuje to sie śmieje ale no... nierówne kanały to jest wręcz WYBITNIE irytujący problem. slyszalem również ze w niektórych wzmacniaczach są modyfikacje pozwalające na regulacje balansu kiedy jest włączony direct. jak myślisz ? jest sens ? bo jednak wyłączenie source direct powoduje dla mnie większą degradacje dzwięku niż grzebanie w sterownikach :D

Z całą pewnością owa mgła nie jest powodowana żadnymi regulacjami na sterownikach karty. Regulacja volume czy balansu w domenie softwarowej nie powoduje opisanych przez Ciebie zjawisk (mgła).

Idea 'direct' jest prosta - sygnał idzie na wyjście po najprostszej i najkrótszej drodze. Direct z balansem w torze sygnałowym wzmacniacza to już nie 'direct' a jakieś dziwadło.

Przerabianie wzmacniacza nie ma sensu. Wstawienie balansu w opcji direct pogorszy jakość dźwięku a i tak nie uzyskasz idealnej równowagi międzykanałowej.

Są tylko dwa wyjścia:

a) sprzedać wzmacniacz i nabyć wzmacniacz z cyfrowym sterowaniem volume

b) szukać potencjometru od volume, który ma jak najdokładniejsze prowadzenie współbieżności. Niestety jest to szukanie igły w stogu siana, gdyż nawet te same potencjometry od tego samego producenta mają rozrzut kosmiczny. Najprościej byłoby udać się do dobrze wyposażonego sklepu, położyć sobie na ladę kilkanascie potków i kazdego z nich zmierzyć. Potem wybrać ten, który ma najmniejszy rozrzut choć myślę, że i tak wszystkie będą do dupy za przeproszeniem.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Osiągnąłem consensus z moim wzmacniaczem. wyłączony direct. balans na wzmacniaczu. 70 głośności w komputerze na obu kanałach pozwala na komfortowe oglądanie czegoś typu youtube wieczorami. sluchanie muzyki już jest za glośno i wtedy reguluje foobarem. myślalem jeszcze nad replay gain zeby już nie "molestować" tego potencjometru ale połowa tematów znalezionych na róznych forach mówiła ze pogarsza jakość a kolejna połowa ze spokojnie mozna stosować. masz może jakieś z tym doświadczenie ? w szczególności ze ja ścinam 5 db czyli replay gain miałby 84 db co nie powinno chyba odbijać się na jakości. bardziej chyba logiczna byłaby strata przy podbijaniu glośności utworu.

Osiągnąłem consensus z moim wzmacniaczem.

Te zdanie oznacza, że problemu już nie masz i temat można uznać za zamknięty

myślalem jeszcze nad replay gain zeby...

Nie uznaję tego wynalazku - nie używam, nie dotykam, nie włączam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.