Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD, odtwarzacz strumienowy, komputer, dac

firekage

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Na początku chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać.

Wasze forum śledziłem od pewnego czasu i zdecydowałem się napisać, może ktoś będzie z Was w stanie doradzić.

Poszukuję CD playera do swojego zestawu. Mam wzmacniacz NAD'a C350 (nie, nie zamierzam wymieniać na nic innego i bass nie jest tym, co można pejoratywnie poczytać na portalach - sprawdzałem z 3240PE) oraz robione na zamówienie kolumny podłogowe na przetwornikach B&W z modelu DM220. To również nie zostanie wymienione bo z NAD'em gra fantastycznie. Kolumny, jak wspomniałem, robione były pod zamówienie, a mi udało się je kupić dzięki szczęściu. Wspomnę o jednym - lite drewno, wymiary zmienione z oryginalnych 68x25x30 na 102x25x40 oraz brak bass reflexu (skrzynie były robione w profesjonalnej firmie zajmującej się produkcją obudów pod zamówienie, projekt skrzyń od osób związanych bliżej z audio). Kolumny zamknięte w pomieszczeniu 11mk2.

Z racji tego, że w sumie męczące jest słuchanie muzyki z PC'ta ze względu na to, że PC musi być podpięty i pracować, zainteresowałem się CD playerami. Na oku miałem różne playery, nowe i używane (Cambridge Audio Azur 540C, Topaz CD5, Topaz CD10, NAD C515EEE oraz NAD C51x-52x-54x). Niestety, ze względu na to, że te odtwarzacze są już lekko wiekowe, kupowanie używki w cenie połowy nowego sprzętu, jakoś średnio mi się widzi. Lasery w tych urządzeniach mogą być już zajechane, a z racji obecnej dzisiejszej produkcji, w stylu "2 lata i śmietnik po gwarancji" chciałbym mieć coś, co pożyje i nie padnie miesiąc "po".

Szukając playera, natknąłem się na zagadnienie o nazwie "odtwarzacz strumeniowy". W sumie ciekawa rzecz bo te przeważnie mają kieszenie na CD, można podpiąć je po RJ45, po wifi, po bt (nie każdy), a jednocześnie mają USB dzięki czemu można wsadzić muzykę z pendrive.

Zagłębiając się jeszcze bardziej, zacząłem się zastanawiać, mimo wszystko, na dodatkowym podpięciu PC z moim wzmacniaczem za pomocą "czegoś" - DAC. Moja karta dźwiękowa to ALC1150 zintegrowana na MSI Z170A Gaming M3, której nie używam, a źródłem z PC jest Asus Xonar na PCIEx1.

Mam do wszystkich prośbę o podanie, w niżej wymienionych zakresach i grupach, sprzętów wartych uwagi:

-odtwarzacz CD, używane (np. max do 500 zł) i nowych (1200?)

-odtwarzaczy strumieniowych (do 1300) i mających USB (1300-1600?)

-DAC'i - nie wierzę w to, że są takie, które pozwalają podpiąć USB z pendrive'm, prawda?

Na oku, jak wspomniałem, miałem:

a) CD playery

-Cambridge Audio Azur 540C

-Cambridge Audio Topaz AM5 i AM10

-NAD'y C51x-54x i 516BEE

-Denon 520AE, Denon 720AE (ma USB)

-TEAC CD-P650-B >>>> tutaj pytanie. Ten TEAC kosztuje okolo 1100-1200 zł, ma USB, co mnie cieszy, ale czy ktoś wie czemu to jest nazywane czasami MANACOR/MANCOR? To jakiś klon? To coś kosztuje 1000.

-Yamaha CDS300

-BC Acoustique EX-602

-PIONEER PD-10

b) odtwarzacze strumienowe:

-Pioneer N30 (czytałem recenzje i on ma dobrą cenę, około 1200 zł)

-Pro-Ject Media Box S (nie jestem w ogóle przekonany... a i nie ma cd)

-Yamaha CD-N301 o tym wiele nie wiem, a i jakoś ubogo wygląda względem CD-NT670 tego samego producenta. Testy są, ale N500

-Yamaha CDNT670 i ten mnie dość mocno zaciekawił. W cenie 1600 można go dostać, a widzę, że jest jakoś lepiej wyposażony

c) DAC i czy w ogóle jest sens...

Dziękuję i pozdrawiam.

-odtwarzacz CD, używane (np. max do 500 zł) i nowych (1200?)

-odtwarzaczy strumieniowych (do 1300) i mających USB (1300-1600?)

-DAC'i - nie wierzę w to, że są takie, które pozwalają podpiąć USB z pendrive'm, prawda?

CA Stream Magic 6 + Marantz CD52 jako transport CD i masz wszytki czego szukasz .

C350 , bardzo fajny wzmacniacz ale nie wiem czy te kolumny to jednak klasa tego wzmacniacza .

Kolumny są tutaj największą niewiadomą... Ktoś coś zmienił.. Obudowy..zwrotnice.. Mierzył - słuchał zmieniając ?

Jak to się ma do tego NAD-a ( też uważam, że fajny ) ?

Nie znamy kolumn..ani akustyki jaka u Ciebie jest w pokoju.

Jak zatem cokolwiek doradzić w kwestii źródła ?

Daphile + Audioquest Dragonfly

Daphile'a nie znalazłem - na www widzę, że to jakiś serwer łączący. AD odpada - usb. Wolę urządzenie niezależne.

Ps - NUC'a nie potrzebuję. Mam desktopa, latopa i netboka.

CA Stream Magic 6 + Marantz CD52 jako transport CD i masz wszytki czego szukasz .

C350 , bardzo fajny wzmacniacz ale nie wiem czy te kolumny to jednak klasa tego wzmacniacza .

Klasa. Grają imho lepiej niż RX6 w wersji Silver, które kosztują (nowe) okolo 5500 z tego co pamiętam. CA Stream odpada - nie dam za tego typu sprzęt 3500. Dziękuję jednak za propozycję. W sumie jeśli miałbym na tym stanąć to wolałbym dobrego DAC'a dla netboka, jednak wolałbym wieczorem posłuchać muzyki bez grzebania w komputerach, stąd interesuje mnie player cd albo streamer mediów, dlatego pytałem o te wyżej. Marantz CD52 nie ma wejścia na USB. To wiekowy sprzęt i bałbym się już problemów z laserem w urządzeniu mającym z 12-15 lat.

Kolumny są tutaj największą niewiadomą... Ktoś coś zmienił.. Obudowy..zwrotnice.. Mierzył - słuchał zmieniając ?

Jak to się ma do tego NAD-a ( też uważam, że fajny ) ?

Nie znamy kolumn..ani akustyki jaka u Ciebie jest w pokoju.

Jak zatem cokolwiek doradzić w kwestii źródła ?

Oni zajmują się tym, od projektu po wykonanie. Miałem okazję słuchać m. in. Monitor Audio, Pylon'ów, polskich STX'ów. Imho grają najlepiej z nich, pomijając w ogóle STX'y...Kolumny były strojone pod muzykę, której słucham (hard rock, metal).

Jak się ma do NAD'a? Imho pasuje świetnie, bez względu na typ muzyki. Metal, muzyka kościelna, muzyka chóralna, muzyka instrumentalna. Czuje się, jakbym był tam, gdzie grają, jakbym siedział obok nich słuchając każdego instrumentu. W sumie do tej pory nielicznie udało mi się wyłapać partie gitary basowej, teraz nie mam z tym problemów i nie mówię tutaj o chamskim dudnieniu po ścianach, bo tego w ogóle nie ma - mimo rozmiaru kolumn.

Pokój ma 11mk2, meble po obu ścianach, są 2 dywany po całości podłogi więc dźwięk ma się od czego odbijać, a i tłumić na dywanie.

CA Stream odpada - nie dam za tego typu sprzęt 3500.

Model V1 można kupić za około 2000zł .

jednak wolałbym wieczorem posłuchać muzyki bez grzebania w komputerach, stąd interesuje mnie player cd albo streamer mediów, dlatego pytałem o te wyżej

do SM6 podpinasz albo laptopa , pendrajwa czy dysk twardy z plikami , sieć , Wi Fi ...

Maz mase rozwiązań.

Marantz CD52 nie ma wejścia na USB.

USB ma SM6 a CD52 traktujesz jako transport do płyt CD

To wiekowy sprzęt i bałbym się już problemów z laserem w urządzeniu mającym z 12-15 lat.

Możesz być spokojny że przeżyje większość tego co jest teraz na półkach a nawet jak padnie laser to kupisz CD Philipsa z tym laserem za 80zł .

to wrzuć fotki tych kolumn, ciekaw jestem i pewnie nie tylko ja ☺

Proszę, robione na szybko telefonem, gdy miałem demolkę w pokoju z racji ciągłego szuknia dla nich miejsca i przewalania mebli :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Model V1 można kupić za około 2000zł .

Sprawdzę i poszukam. Dziękuję.

Edit: na www widzę tylko linki do sklepów z nowymi wersjami w cenach do 4000.

do SM6 podpinasz albo laptopa , pendrajwa czy dysk twardy z plikami , sieć , Wi Fi ...

Maz mase rozwiązań.

Wydawało mi się, że DAC to tylko "przelotka" sygnału. Do niego można podpiąć pendrive, dysk i on już czyta bez systemu/komputera pliki muzyczne? Ma on pilota?

USB ma SM6 a CD52 traktujesz jako transport do płyt CD

Możesz być spokojny że przeżyje większość tego co jest teraz na półkach a nawet jak padnie laser to kupisz CD Philipsa z tym laserem za 80zł .

Możesz coś więcej napisać odnośnie tych laserów - Philips jest zamiennikiem czy co?

Ps - dlaczego konkretnie ten Marantz, a nie np. NAD, CA, Yamaha?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jsli komputer nie jest Ci obcy na poziomie powiedzmy srednio umiarkowanym to za 1000 zl zlozysz sobie w obudowie aluminiowej swietny player. Z ekranem dotykowym 5", z obsluga serwisow muzycznych (spotify Tidal itd), ze sterowaniem przez aplikacje z telefonu i zasilazniem liniowym. Baza jest Raspberry Pi czyli taki mini komputerek. Wszystkow bez zadnych wentylatorow - cisza i spokoj.

Odpada, mam bardzo mocnego desktopa (I7-6700K itd), do tego 2 mobilne sprzęty (lap/netbok). Czwartego grata nie wstawię za nic.

Tu nie chodzi o moc - ta Ci do niczego za bardzo w audio nie potrzebna. Mozesz wiec bez ekranu zamknac to w pudelku 6x8cm i schowac za wzmaka ;) ale oczywiste ze wybor jest Twoj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.