Skocz do zawartości
IGNORED

SPOTIFY Free / Premium różnice

Prawie Audiofil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie dotyczące różnic między podstawową wersją Spotify czyli Free ,a tą płatną -Premium.

Czy mówimy tu tylko o reklamach bądż ich braku w wersji Premium, czy jest też różnica w jakości przesyłu danych.

Odczuwalna przy sprzęcie ze średniej półki ?

Na moim zestawie budzetowym Onkyo A 9030 + JBL studio 230 + DAC Nostromo,+ okablowanie Audionova raczej nie do wychwycenia (przynajmniej przeze mnie).

pozdrawiam

Wiim Pro Plus, SMSL VMV A2 , KEF R3

Ze Spotify da się naprawdę słuchać muzyki poprzez streamer sam jestem zdziwiony, chodzi mi o umiejętność budowania sceny muzycznej łącznie z jej 1 i drugim planem.

Po przejściu na Tidala ta sama płyta ten sam utwór pokazuje, że można lepiej mam wrażenie, że jednak z takim cyfrowym nalotem.

W Spotify Premium bardzo sobie cenię możliwość dostępu do innych urządzeń co daje mi możliwość wykorzystywania funkcji Spotify conect, czego nie ma w wersji free i to jest największa zaleta PREMIUM.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Premium gra troszke lepiej :)

Brak reklam to oczywiście wielki plus

Dla mnie jest nim również dostęp do wersji mobilnej na telefon, gdzie można zapisywać wszystko offline , REWELACJA <3

Opcja "Connect" też sie przydaje bardzo.

W wersji free, używając smartfona masz dostępny tylko losowy odtwarzacz. Nie da rady przeskakiwać między utworami z playlisty. W premium masz dostęp offline do zapisanych i pobranych utworów.

Za 20zł miesięcznie dostęp to prawie całej oficjalnej muzyki świata, w domu i na ulicy, nic więcej nie jest potrzebne, no poza dobrym sprzętem ^^

zgadzam się w 100% , dlatego "inwesuję" regularnie

A ile sie muzyki poznało nowej, albo nawet ze znanych zespółów jakieś kawałki nieznane ze składanek, singli cieżko dostępnych :)

i znakomity tester przed zakupem na właściwym nośniku czyli CD czy jeszcze lepiej winylu

A ile sie muzyki poznało nowej, albo nawet ze znanych zespółów jakieś kawałki nieznane ze składanek, singli cieżko dostępnych :)

Fajnie. że na tym forum są jeszcze normalni :)

Gdzieś na tym forum mądry człowiek kiedyś napisał:

"Jeśli nie chcesz posłuchać jakiejś płyty tylko dlatego, że nie jest nagrana w najlepszej jakości - to nie jesteś audiofilem tylko idiotą" I ja się też tego trzymam.

Fajnie. że na tym forum są jeszcze normalni :)

Gdzieś na tym forum mądry człowiek kiedyś napisał:

"Jeśli nie chcesz posłuchać jakiejś płyty tylko dlatego, że nie jest nagrana w najlepszej jakości - to nie jesteś audiofilem tylko idiotą" I ja się też tego trzymam.

Piękna muzyka cieszy , a jak w tym wszystkim jest jeszcze dobrze zrealizowana i odtwarzana cieszy tym bardziej.

a u mnie na denonie dnp-720ae nie ma spotify! U was też? na 730 ponoć jest. Czy to tylko kwestia aktualizacji softu, której jeszcze nie przeprowadzili?

Może tak być, bo w CA SM6 v1 też nie było dopiero po aktualizacji w lipcu b.r. zaimplementowano spotify connect.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Witam. Zrobilem dzisiaj test spotify na swoim ampli marantz 5008 i PS3.

Tak wiec jesli słuchałem spotify przez konsole podłączoną do ampli i dzwięk jest bardziej otwarty i dynamiczniejszy, bas jednak mniej kontrolowany. Słuchajac bezposrednio z amplitunera słyszalna jest mniejsza dynamika... i przy tej samej glosnosci jakby gra ciszej minimalnie, na plus bas jest lepiej kontrolowany.

Zastanawia mnie jedno dlaczego dzwiek z konsoli przez amplituner ma wieksza dynamike i jest bardziej otwarty skoro amplituner juz takiej nie ma jeśli słucham spotify bezposrednio z ampli.

Wszystkie polepszacze na konsoli mam wył.

Za 20zł miesięcznie dostęp to prawie całej oficjalnej muzyki świata, w domu i na ulicy, nic więcej nie jest potrzebne, no poza dobrym sprzętem ^^

Czemu ja widze 3x taka cene. 9.99 funta miesiecznie.

Ciekawie napisałeś "nic więcej nie jest potrzebne, no poza dobrym sprzętem" Może jeszcze poza dobry sprzętem, lepszy byłby Tidal HI-FI. Fakt 2 razy droższy abonament ale bitrate ok. 4 razy szybszy. Zrobiłem kiedyś dla siostry ślepy test. Nie wiem czy trafiła, ale powiedziała że słyszy różnicę. A jak waszym zdaniem, piszecie coś o cyfrowym nalocie. Porównywałem ten sam utwór z pliku FLAC i z Tidal i nie wyczułem różnicy. Może to kwestia playera. Ja przepuszczam do DAC-a przez jRiver.

Ciekawie napisałeś "nic więcej nie jest potrzebne, no poza dobrym sprzętem" Może jeszcze poza dobry sprzętem, lepszy byłby Tidal HI-FI. Fakt 2 razy droższy abonament ale ok.4 razy wyższa wartość bitrate. Zrobiłem kiedyś dla siostry ślepy test. Nie wiem czy trafiła, ale powiedziała że słyszy różnicę. A jak waszym zdaniem, bo piszecie coś o cyfrowym nalocie. Porównywałem ten sam utwór z pliku FLAC i z Tidal i nie wyczułem różnicy. Może to kwestia playera. Ja przepuszczam do DAC-a przez jRiver.

Ciekawie napisałeś "nic więcej nie jest potrzebne, no poza dobrym sprzętem" Może jeszcze poza dobry sprzętem, lepszy byłby Tidal HI-FI. Fakt 2 razy droższy abonament ale ok.4 razy wyższa wartość bitrate. Zrobiłem kiedyś dla siostry ślepy test. Nie wiem czy trafiła, ale powiedziała że słyszy różnicę. A jak waszym zdaniem, bo piszecie coś o cyfrowym nalocie. Porównywałem ten sam utwór z pliku FLAC i z Tidal i nie wyczułem różnicy. Może to kwestia playera. Ja przepuszczam do DAC-a przez jRiver.

Mi niczego nie brakuje jakościowo, poza tym baza muzyki jest wieksza, wsparcie rynku wieksze, cena mniejsza, mi wystarczy i nie trzeba niczego wiecej :)

Mi niczego nie brakuje jakościowo, poza tym baza muzyki jest wieksza, wsparcie rynku wieksze, cena mniejsza, mi wystarczy i nie trzeba niczego wiecej :)

Właśnie wczoraj skończyła mi się subskrypcja na Tidal. Jeszcze nie korzystałem z serwisu Spotify, więc jako nowy użytkownik mogę wypróbować go za 99 gr. Być może i dla mnie wystarczy wersja premium. Szczerze mówiąc to bitrate 320 kb/s gra naprawdę przyzwoicie. Tylko ta cholerna autosugestia wali w łepetynę, że format bezstratny słychać o niebo lepiej :-)

Właśnie wczoraj skończyła mi się subskrypcja na Tidal. Jeszcze nie korzystałem z serwisu Spotify, więc jako nowy użytkownik mogę wypróbować go za 99 gr. Być może i dla mnie wystarczy wersja premium. Szczerze mówiąc to bitrate 320 kb/s gra naprawdę przyzwoicie. Tylko ta cholerna autosugestia wali w łepetynę, że format bezstratny słychać o niebo lepiej :-)

Bycie "audiofilem" to wyłącznie stan umysłu ;))

Pamietaj ze w ustawieniach spotify musisz włączyć "lepszą jakość" :)

Bycie "audiofilem" to wyłącznie stan umysłu ;))

To prawda. Na szczęście, aż tak "zboczony" nie jestem. Nawet gdyby było mnie stać, to nigdy nie kupił bym "pięknie grających" audiofilskich kabli za setki, czy tysiące PLN za metr :)
  • 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.