Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab 8000A-problem z pre

endriu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,wzmacniacz jak w temacie,a problem dotyczy pracy pre gramofonowego.

Usterka polega na tym że w pewnym momencie lewy kanał zaczyna grać silnie przesterowanym dzwiękiem o dużym natężeniu,najczęściej po chwili sytuacja się normuje,ale nie zawsze.Usterka jest sporadyczna ale upierdliwa.Zauważyłem ,że chwilową poprawę przynosi odpięcie kabelka masy gramofonu.Moim zdaniem problem tkwi we wzmacniaczu ponieważ podpinałem różne gramofony i różne wkładki.Na pozostałych wejściach wzmacniacz gra wzorowo,nawet typowe trzeszczenie potencjometru tutaj nie występuje.

Będę wdzięczny za pomoc bo moje winyle leżą odłogiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/124106-audiolab-8000a-problem-z-pre/

Calkiem prawdopodobne ze cos zlego dzieje sie z zasilaniem pre gramofonowego, tranzystory stabilizatora potwornie sie grzeja, mozliwe zimne luty badz wyschniete kondensatory

Ewentualnie, skoro mowa o kondensatorach, może strzeliły - wybrzuszenia.

Dziękuję,posprawdzam.Odnośnie kondensatorów-spuchnięty można rozpoznać,a jak ocenić wysuszony?tylko wylutowanie i pomiar?

Tranzystory są przykręcone do radiatora który z kolei przykręcony jest do obudowy.Po 10 minutach grania gramofonu radiatora nie idzie dotknąć,obudowa w tym miejscu też zaczyna być b.gorąca.Preamp ma początku pracy zastrajkował ze trzy razy,póżniej było już dobrze.Wizualnie żadnych uszkodzeń.

z tyłu jest przycisk myślę że jest on od zmiany wkładki MM/MC, a zatem trzeba tam szukać ponieważ ta "usterka" to chyba następuje wtedy gdy przełącza się w MC. dwadzieścia razy szybko włączyć i wyłączyć przycisk jak również poprawić jego luty.

z tyłu jest przycisk myślę że jest on od zmiany wkładki MM/MC, a zatem trzeba tam szukać ponieważ ta "usterka" to chyba następuje wtedy gdy przełącza się w MC. dwadzieścia razy szybko włączyć i wyłączyć przycisk jak również poprawić jego luty.

BAWO ! i od tego trzeba zacząć :) ewidentnie bowiem jest to wina zbyt dużego wzmocnienia a nie wyschniętych kondensatorów,ktore to wini się za WSZELKIEGO rodzaju usterki :) LUDZIE ! ZACZNIJCIE MYSLEĆ !!! GDY CZYTAM TE BZDETY TO MI SIE SŁABO ROBI ... mam mało wysokich - SPRAWDZ KONDENSATORY PEWNIE WYSCHNIĘTE ? mam za mało basu - SPRAWDZ KONDENSATORY BO PEWNIE WYSCHNIETE :x PIER..OLONY PIS WYGRAŁ ! pewnie zle obliczono głosy bo w komputerach byly kondensatory wyschnięte :X MASAKRA... :(

Wiem o istnieniu tego przycisku,ja korzystam tylko z funkcji MM ale kilkakrotne wciśnięcie przerabiałem,ale dzięki za wskazówkę-przyjżę mu się bliżej.

Odnośnie lamerskich pytań o elektrolity-panowie,jestem mechanikiem a nie elektronikiem ,więc pytam bo nie boję się wziąść lutownicy do łapy.

endriu ten post wyżej pisałem przed zobaczeniem schematu... i jednak się pomyliłem ponieważ pierwotnie myślałem że pre gramofonowe ma w sprzężeniu zwrotnym przełącznik do zmiany wzmocnienia.

Niestety audiolab ma dwa osobne dla MM i MC wzmacniacze a ten przełącznik służy do wyboru który ma w danej chwili grać.

Tak,zgadza się,na zdjęciach widać tylko jeden pre,drugi jest schowany pod tą szeroką taśmą i ten ma oznaczenie MM.Przełącznik i tak przeczyszczę kontaktem ale już wiemy że problem leży gdzie indziej-pytanie,gdzie?

coś jednym słowem nie kontaktuje jeśli raz jest dobrze a innym razem jest źle, na pewno wszystkie elementy masz sprawne.

czy wystąpiła kiedyś taka sytuacja że w trakcie po iluś godzinach usterka się ujawniła, czy może występuje to tuż po włączeniu?

Nie ma na to reguły,występuje zaraz po włączeniu,a także po godzinie grania.Jest to sygnał nie tylko o wyższym natężeniu ale i o wyższym tonie,wyrażnie przesterowany.Czasami samo ustępuje,jak nie to odpinam masę na chwilę i jest dobrze choć dzwięk jest po tym jakby przygaszony ale może to złudzenie.

jak odpinasz masę?

Odkręcam nakrętkę w czasie pracy zestawu,pojawia się przydzwięk /norma/ ,przykręcam ponownie,przydzwięk ginie i najczęściej przesterowanie w jednym kanale również.

Ostatnio zauważyłem ,że usterka chwilowo ginie gdy włanczam/wyłanczam lampkę nocną która stoi przy gramofonie.Lampka ma trafo 220/12 V i przełączeniu towarzyszy ,,strzał,,w głośnikach.

takie objawy i taki sposób"reperowania"sugerują wzbudzanie się kanału przedwzmacniacza

Artw-mógłbyś rozwinąć swoją myśl?-może znajdę w swojej okolicy kogoś kto na podstawie twoich sugestii wniknie w temat.

kolega artw sugeruje że jak grasz z CD to też tak się dzieje.

o CD nie było mowy , nie wiem co się dzieje przy graniu z CD.

Sugeruje sprawdzenie ,czy nie wzbudza się pre gramofonowe.

Oscyloskopem np.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Żonglowałem trzema gramofonami,kilkoma wkładkami-to samo.Nie mam tylko wkładki MC.Wczoraj psiknąłem kontaktem przełącznik MM/MC-puki co bez rozbierania go,dzisiaj gram już godzinę i nic się nie dzieje.

wymontowałem i wyczyściłem przełącznik,poprawiłem chłodzenie radiatora tranzystorów/nowa pasta/ i usterka czasami wraca.Chyba przyjdzie mi go sprzedać jako niepełnosprawnego lub szukać zewnętrzne pre.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.