Skocz do zawartości
IGNORED

rozszerzenie stereo o kino domowe

luk1985

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle czy by nie usprawnic mojego stereo przy tv o subwoofer, tylko do filmow

mam amplituner denon dra-1000 z tv podlaczone przez fioo d3, a tv z bd przez hdmi, a z amplituner rca do muzyki

jak podlaczyc subwoofer ? by odtwarzal specjalnie nagrana pod niego sciezke dzwiekowa ?

jedyne co mi przychodzi do glowy to urzadzenie tego typu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ewentualnie jakis procesor dsp, ale to dodatkowy klocek a poki co na to mam brak miejsca

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/124228-rozszerzenie-stereo-o-kino-domowe/

Witaj,

Ale co takie urządzenie zmieni w Twoim systemie?

Najlepiej jest kupić Suba który ma wejście wysokonapięciowe na kolumny i podłączyć go pod głośniki np. B i sprawa załatwiona.

Po pierwsze usprawniając Twój system zmieniłbym amplituner na wielokanałowy i wtedy wszystko podłączasz do ampla a ten łączysz z tv kablem hdmi. Amplitunery teraz już chyba nawet te najtańsze mają taką funkcję jak hdmi pass through czyli przepuszczanie sygnału przy wyłaczonym amplitunerze więc gdy nie chcesz korzystać z kolumn/głośników kina domowego np przy oglądaniu wiadomosci po prostu go wyłączasz i dzwięk leci z głośników tv. Obraz oczywiście też. Bd podłączasz do ampla, jak jest jakiś dekoder to tak samo, wszystko do ampla , jakaś konsola to do ampla a jego dopiero do tv.

Z tego co wiem skladowa sygnalu chocby 5.1 jest kanal dla subwoofera

to nie jest składowa a całkiem osobny kanał a Ty mając stereofoniczny amplituner i tak nie będziesz mógł korzystać z tej osobnej ścieżki przeznaczonej dla niego. A podłaczając suba do swojego ampla to wtedy będzie składowa kanałów frontowych.

Najlepiej jest kupić Suba który ma wejście wysokonapięciowe na kolumny i podłączyć go pod głośniki np. B i sprawa załatwiona.

no i to jest chyba najlepsze rozwiązanie chcąc mieć suba ale niekoniecznie podłączać go pod głośniki B. Po prostu pod te terminale głośnikowe pod które są podłączone kolumny.

niewiem czy zauwazyliscie. ale urzadzenie ktore podalem ma wyjscie na subwoofer, za poruwnywalnie grajacy aplituner kina domowego bede musial zaplacic pewnie z 1-1,5k zł za uzywany

niewiem czy zauwazyliscie. ale urzadzenie ktore podalem ma wyjscie na subwoofer, za poruwnywalnie grajacy aplituner kina domowego bede musial zaplacic pewnie z 1-1,5k zł za uzywany

Gdzie DRA-1000 ma wyjshcie na suba?

Ustalmy jedno. Nie uzyskasz typowego dzwieku x.1 jakiego pożadasz bo amplituner nie ma dekoderów i wejść cyfrowych. Wprowadzasz do niego sygnał stereo i taki jest obrabiany. Suba wepnij w kanały B albo W kanały A obok tamtych kabli głośnikowych i już.

nie denon :) czytaj do końca :) to tak napisałem :)

jedyne co mi przychodzi do glowy to urzadzenie tego typu

Ukryta Zawartość

ewentualnie jakis procesor dsp, ale to dodatkowy klocek a poki co na to mam brak miejsca

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.