Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe 5.1 Yamaha + Klipsch

KAF4R

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Ponieważ dotychczasowy wyrób kinowo-domowo-podobny Samsunga sypie się i zamienia w szrot przymierzyłbym się do skompletowania zestawu wg moich preferencji.

Na początek trochę ogólnych pytań. Chciałbym zestaw kolumn 5.1 od Klipscha. Tu jest sprawa jasna i klarowna - innych kolumn pod uwagę nie biorę. Do tego potrzebuję odtwarzacz z blu-ray 3D. I tu jest pierwsze pytanie. Ma to być jedno urządzenie czyli odtwarzacz blu-ray 3D + wyjścia na 5 kolumn + suba czy lepiej przewidzieć dwa osobne urządzenia osobno? Osobno amplituner kina domowego i osobno odtwarzacz blu-ray?

Następna kwestia - kwestia połączeń.

Sprzęt jaki ma być podłączony do zestawu kina:

1. Telewizor szajsunga

2. Konsola Xbox One

3. Dekoder TV kablowej od UPC horizon

4. Serwer synology (magazyn muzy) - czyli sprzęt musi mieć złącze LAN.

5. Dyski zewnętrzne podpinane pod USB (z własnym zasilaniem) - magazyny filmów.

Patrząc na ilość tego sprzętu chyba rozumiecie mój ból :)

Jak to wszystko podpiąć?

Na logikę to wszystko powinno być wpięte do odtwarzacza blu-ray, z którego obraz leciałby na TV a dźwięk na amplituner. Ktoś jest w stanie przedstawić mi to jakoś konkretnie?

Co do marek sprzętu - preferuję Yamahę - widziałem jej sprzęty dla jednego i drugiego rozwiązania. Jakieś sugestie?

Z góry serdeczne dzięki za wszelką pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/124608-kino-domowe-51-yamaha-klipsch/

czy lepiej przewidzieć dwa osobne urządzenia osobno? Osobno amplituner kina domowego i osobno odtwarzacz blu-ray?

Tylko i wyłącznie 2 osobne urządzenia. Amplituner to amplituner a odtwarzacz to odtwarzacz nie łącz tych dwóch funkcji.

Następna kwestia - kwestia połączeń.

Sprzęt jaki ma być podłączony do zestawu kina:

1. Telewizor szajsunga

2. Konsola Xbox One

3. Dekoder TV kablowej od UPC horizon

4. Serwer synology (magazyn muzy) - czyli sprzęt musi mieć złącze LAN.

5. Dyski zewnętrzne podpinane pod USB (z własnym zasilaniem) - magazyny filmów.

Patrząc na ilość tego sprzętu chyba rozumiecie mój ból :)

Jak to wszystko podpiąć?

Potrzebujesz ampli z 2 wejsciami HDMI i jednym wyjsciem. Nie ma problemu. Wszystkie mają wiecej.

Do tego DLNA i Wifi także obsługiwane przez nowsze urządzenia.

Podstawowe rozwiązanie da Ci już Yamaha 479, ale kwestia jakie jest pomieszczenie i ktore Klipsche to będą. Duzo lepszy jest Yamah 679 lub 779.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Mam już zestaw stereo złożony z Yamahy R-N500, Yamahy CD-S300 i Klipschów R-28F. Gra to zajebiście :) salon 16m2. W tym samym pokoju potrzebuję kino ale na innej ścianie.

Skompletowałem taki zestaw:

1. Yamaha RX-V479 - potrzebuję 5.1 (7.1 mi niepotrzebne)

2. Yamaha BD-S677

3. Jamo S 628 HCS

Pewnie powiecie, że Jamo tyłka nie urywają ale mi pasują pod paroma względami - zawsze mogę je kiedyś wymienić na coś lepszego. Frontowe są wąskie, woofery po bokach. Nie potrzeba do tego zestawu dokupować suba, bo podobno grają dobrze nisko. Wygląd mają akuratny (biały wariant) no i cenowo przyzwoicie. Na Klipsche czy Tannoye w kinie domowym niestety mnie nie stać.

A i tak biorę pod uwagę jedynie raty 0%.

Jak zagra taki zestaw ? Myślicie, że te kolumny dadzą radę czy odpadają na wstępie ?

Mam już zestaw stereo złożony z Yamahy R-N500, Yamahy CD-S300 i Klipschów R-28F. Gra to zajebiście :) salon 16m2. W tym samym pokoju potrzebuję kino ale na innej ścianie.

Skompletowałem taki zestaw:

1. Yamaha RX-V479 - potrzebuję 5.1 (7.1 mi niepotrzebne)

2. Yamaha BD-S677

3. Jamo S 628 HCS

Pewnie powiecie, że Jamo tyłka nie urywają ale mi pasują pod paroma względami - zawsze mogę je kiedyś wymienić na coś lepszego. Frontowe są wąskie, woofery po bokach. Nie potrzeba do tego zestawu dokupować suba, bo podobno grają dobrze nisko. Wygląd mają akuratny (biały wariant) no i cenowo przyzwoicie. Na Klipsche czy Tannoye w kinie domowym niestety mnie nie stać.

A i tak biorę pod uwagę jedynie raty 0%.

Jak zagra taki zestaw ? Myślicie, że te kolumny dadzą radę czy odpadają na wstępie ?

W takim budżecie absurdalny wydaje się wydatek 1400zł na odtwarzacz BD, lepiej kupić lepsze kolumny albo chociaż suba. Te Jamo są dzwiękowo fatalne..

Można by w tej cenie już np. Cantona ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego jakiś tani odtwarzacz za 300 wystarczy...

Ukryta Zawartość

Klipsch zagra bardziej konturowo, Tannoy raczej okrągło i ciepło. Osobiście do filmów brałbym Klipscha, do muzyki Tannoya. Jeśli miałbym wybrać uniwersalnie, to Klipsch ( o ile lubisz kontur ).

• 2 tygodnie później...

jestem wlasnie po odsluchu gle 496 i coz, to tak bezplciowe kolumny ze szok... jedynie jakis mega ostry ampli grajacy skrajami moze je pobudzic ale przypominaja mi moje stare kolumny boston acoustics a 360 z ladniejszym srodkiem i tyle

salon 16m2. W tym samym pokoju potrzebuję kino ale na innej ścianie.

No nie wiem, 628 w tak małym pomieszczeniu. To, że głośnik basowy jest tak duży na dodatek z boku nie oznacza, że zagra to na tyle dobrze, że nie potrzeba suba. Jeśli masz mało miejsca na ustawienie kolumn co powtarzam za każdym razem gdy ktoś chce wybrać/wybiera te lub tego typu kolumny, znaczy , że może to zagrać jeszcze gorzej niż kolumny ze wszystkimi głośnikami promieniującymi do przodu. Wez te kolumny na razie na próbę i sprawdz dobrze. Nie spiesz się.

Nie potrzeba do tego zestawu dokupować suba, bo podobno grają dobrze nisko

ale do dobrego grania potrzebują trochę miejsca jednak suba nie zastąpią. Jakaś namiastka jego będzie ale to nie to.

Poza tym jak tu Koledzy zauważyli

W takim budżecie absurdalny wydaje się wydatek 1400zł na odtwarzacz BD, lepiej kupić lepsze kolumny albo chociaż suba

Ja również uważam że 1400 za BD to kiepski pomys

i ja uważam, że lepiej dołożyć tysiąc zł na kolumny a odtwarzacz kupić za 400 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jestem wlasnie po odsluchu gle 496 i coz, to tak bezplciowe kolumny ze szok... jedynie jakis mega ostry ampli grajacy skrajami moze je pobudzic ale przypominaja mi moje stare kolumny boston acoustics a 360 z ladniejszym srodkiem i tyle

Opisał bym je tak samo.

Spróbuj połączania z kolumnami Heco jeszcze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.