Skocz do zawartości
IGNORED

Zestawy stereo do pokoju 18 m2

MarcinDBB

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu pytałem tutaj o zestaw stereo do 5 tys. złotych. Po przemyśleniu sprawy, doszedłem do wniosku, że jednak wolę odsunąć trochę w czasie zakup sprzętu i dozbierać na coś lepszego, bardziej rozwojowego. Stwierdziłem także, że potrzebuje DAC i najlepiej zintegrowanego ze wzmacniaczem. Przypomnę to co pisałem o słuchanej przeze mnie muzyce i warunkach odsłuchowych:

"Ogólnie to słucham przede wszystkim rock, takie zespoły jak:

Led Zeppelin, Nirvana, Black Sabbath, Deep Purple, Metallica, Pear Jam, Creed, The Police.

Z lżejszych klimatów to lubię np. Stinga, czy Jean Michel Jarre. Żona lubi np. George Michaela. Tak więc najmocniejszy typ muzyki, to utwory zespołu Metallica, najlżejszy to klimaty George Michaela.

Co do miejsca odsłuchu, będzie to pokój około 18 m¬2 (schemat z uwzględnieniem położenia przyszłych kolumn i stolika RTV w załączniku). Odległość od kolumn do słuchacza to około 275 cm."

Niestety odległość tylnych ścianek kolumn (zależnie od ich wielkości) będzie się wahać pomiędzy 20 cm a 30 cm (więcej nie dam rady odsunąć). Do zestawu chcę dołączyć odtwarzacz CD (lub transport CD).

Moje propozycje są następujące:

1)

Wzmacniacz: Rotel RA-1570

Odtwarzacz CD: Rotel RCD-1570

Kolumny: B&W 683 S2

2)

Wzmacniacz: Cambridge Audio CXA60 (CXA80)

Transport CD: Cambridge Audio CXC

Kolumny: Monitor Audio Silver 6, Focal Chorus 716, Focal Chorus 714, Indiana Line Tesi560

Proszę o głosy osób, które mają ewentualnie takie konfiguracje u siebie, albo odsłuchiwały takie zestawy. Moje największe wątpliwości budzi kolumna B&W 683 S2 – czy nie za duża do 18 m2 , chociaż ma zatyczkę do bass reflexu, może jakby było za dużo basu to można tym zmniejszyć, ewentualnie regulacją tonów we wzmacniaczu? Focal Chorus 716 też jest zalecany przez producenta raczej do większych pomieszczeń (30 m2). Monitor audio Silver 6 – obawiam się tylnego bass reflexu (ma także z przodu).

Jeśli macie jakieś kategoryczne „nie” wobec któregoś zestawu, to proszę o informację do którego i dlaczego. Ten pierwszy zestaw według cen katalogowych będzie z pewnością poza moimi możliwościami finansowymi, więc jeśli nie uda mi się dostać odpowiedniego rabatu to będę musiał go odpuścić. Reszta jest w zasięgu, choć jak się przekonałem, cen katalogowych nie trzeba brać aż tak poważnie, bo można dostać spore rabaty. Taki mi zaoferowano np. do zestawu CXA60 + CXC + Monitor Audio Silver 6. Wszystkie zestawy oprócz tych z Indiana Line Tesi 560 mógłbym odsłuchać. Ale to mi da obraz co do charakteru dźwięku, niestety inaczej może to brzmieć w moim mieszkaniu ze względu na nie najlepszą akustykę pomieszczenia (blok z wielkiej płyty). Przyjmuje do wiadomości, że będzie to brzmiało gorzej, ale nic z tym już nie zrobię, pokój ma wiele zastosowań, nie służy tylko do słuchania muzyki, czy oglądania filmów.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/124633-zestawy-stereo-do-pokoju-18-m2/

Na dobry wzmak z daciem będziesz musial cały swoj budzet przeznaczyć. B&w w seriach 6 nie maja niczego poza dynamika i klujaca gora. Ca + ma tez nie wywróci Twojego życia do góry nogami. Poszukaj jakis używanych eposow albo audio physic do 3k, do tego exposure albo audiolab do 2k i dacmagic albo r dać do 1k. Będziesz miał Ładnie poukładana scene , rozdzielczosc i dynamikę za mniej niż 6k. Będzie Pan zadowolony.

Czekam na więcej opinii.

Dodam, że muzyki będę słuchał nie za głośno (sąsiedzi - blok). Odpadają też wszelkie głośniki podstawkowe (zwierzęta - kot). Na DAC mi zależy, ale ze względu na to, że mam bardzo mało miejsca na stolik RTV, to mam mały wybór - znalazłem o odpowiedniej szerokości i głębokości, ale zmieszczą się tam tylko 4 sprzęty. Mam już Mede8er MED800X3D, w przyszłości planuje odtwarzacz blu-ray, konsola Playstation 4, zostaje 1 miejsce na górze na wzmak i CD. Dlatego DAC musi być we wzmacniaczu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.