Skocz do zawartości
IGNORED

Nietypowa muzyka,nietypowe instrumentarium.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Do założenia tego wątku skłoniła mnie najnowsza płyta francuskiego wirtuoza tuby i serpentu Michela Godarda "A Serpent's Dream" Intuition 2015.

A co takiego ten serpent?Otóż to zapomniany już instrument z grupy aerofonów ustnikowych powstały w XVI wieku a zapomniany w XIX.To rodzaj rury wygiętej w kształcie węża lub serpentyny ( polecam zdjęcie w dołączonej książeczce) o brzmieniu przypominającym tubę,puzon i fagot razem wzięte.To instrument o niesamowitym dźwięku i kolorystyce.Godard wykonuje na nim muzykę będącą kolażem muzyki dawnej,barokowej,etnicznej,jazzowej czy ogólnie improwizowanej.Coś w rodzaju Ch.Pluhar i jej Arpeggiaty.Towarzyszą mu muzycy grający na równie egzotycznych i niesamowitych instrumentach takich jak shawm czy theorbo.I nie jest to bynajmiej muzyka trudna,niszowa czy awangardowa.Oni grają piękne melodie,własne kompozycje.dzieła dawnych anonimów ale i Ch.Haden'a.Z Godardem zetknąłem się już dawno,w 2000r. zachwyciłem się jego płytą"Castel Del Monte" Enja.Ta obecna robi równie duże wrażenie.Mamy więc piękne melodie,piękne brzmienia i nastrój tajemnicy.

Proponuję wątek poświęcony muzyce nietypowej,nieoczywistej,przebiegającej w poprzek podziałom gatunkowym wykonywanej na nietypowym instrumentarium bądź instrumentarium tradycyjnym ale wykorzystywanym nietypowo.

Do artystów grających na nietypowych instrumentach musimy zaliczyć współczesnego NOMADA - Stephana Micusa

który wydał już 20 albumów z taką nietypową muzyką a ścisle opartą na folklorze z danego regionu świata w którym

akurat się znajduje i czerpie wenę. Korzysta z bardzo rzadkich instrumentów których nie można usłyszeć na codzień.

Jego muzyka oscyluje pomiędzy kontynentalnym folkiem , jazzem i world music. Najnowszy album nagrany dla ECM

i wydany kilka miesięcy temu nosi tytuł Nomad Song. Polecam tę płytę wszystkim miłośnikom muzyki świata - nie będziecie zawiedzeni.Wzorowa jakość techniczna nagrań dodatkowo sprawia ogromną audiofilską frajdę.

51kXhV1ZB5L._AC_UL115_.jpg

•  

Coś słabiutko z edukacją muzyczną melomanów - czyżby nie było NIKOGO na forum AS kto nie pasjonuje się taką muzą ?

Minął cały dzień a tu nie ma żadnego wpisu. Skoro tak to ruszamy dalej.......

Catrin Finch ( nadworna harfistka Dworu Królewskiego Królowej Elzbiety w latach 2004 - 2008 ) wspólnie z Seckou Keita

wirtuozem instrumentu koras nagrali przepiękny album Clychau Dibon który narobił sporo pozytywnego zamieszania

otrzymując w konsekwencji tytuł najlepszej płyty roku 2013 na Wyspach Brytyjskich. Wbrew pozorom te rózniące się w wyglądzie instrumenty brzmią podobnie i miedzy muzykami stworzyła się nieprawdopodobna synergia która doprowadziła

do absolutnej eksplozji i mieszanki wybuchowej miejscami okraszonej niebywałą finezją gry i wirtuozerią brzmienia muzyków. To niebywałe, ale Senegalczyk i wykształcona klasycznie Brytyjka stworzyli nieprawdopodobny duet oparty na sile samego przekazu cudownej muzyki która korzeniami pochodzi z dalekich i odległych od siebie krajów. Ta pozycja

to absolutny must have dla każdego melomana wspaniałej muzyki. 3 utwór z płyty - Bamba

A tak grają na żywo - to trzeba zobaczyć - Catrin Finch & Seckou Keita.

Gdyby Vangelis mógł usłyszeć co wyrabia z celtycką harfą Catrin Finch to na pewno zaprosiłby ją do wspólnego nagrania albumu. Posłuchajcie co za sound i jaki wspaniały kawałek - masterpiece !!!

I cała do góry nogami orkiestra.

Da się tam dojrzeć różnorodności...

Tu tylko pozorny żart...

Lubię skośnookich.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Proponuję wątek poświęcony muzyce nietypowej,nieoczywistej,przebiegającej w poprzek podziałom gatunkowym wykonywanej na nietypowym instrumentarium bądź instrumentarium tradycyjnym ale wykorzystywanym nietypowo.

No to na ostro...

Anoushka Shankar poszła w ślady ojca , bębniarki z Japonii i Anouar Brahem z moją ulubioną płytą - są po prostu super.

Reszta artystów spod znaku czerwonej gwiazdy a zaproponowanych przez Grzegorza7 - raczej wątpliwej jakości muzycznej.

Z naszego,rodzimego podwórka-muzyka,która nic się nie zestarzała.

Osjan

W utworze Osjan słychać same fujarki różnego typu.....i nic poza tym.

Chyba bardziej chodzi o coś takiego , wiesz co gra za instrument oprócz tych wszystkim znanych ?

Słychać go dokładnie od 2 minuty utworu.

Triode, pomogę.......ten instrument brzmi od początku utworu poniżej i przewija się w całym utworze

Z naszego,rodzimego podwórka-muzyka,która nic się nie zestarzała.

Osjan

Moja ulubiona.

Fantastyczny krążek,z gościnnym udziałem Tomasza Stańki,instrumentów trochę więcej niż tylko flety :)

Znakomita realizacja jako bonus.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

A czy znacie zespół Małe Instrumenty?

Znam Marka Wilczyńskiego - jest on moim serdecznym przyjacielem. Od niego dostałem pierwszą płytę Małych Instrumentów - 'Antonisz'.

Parker's Mood

Płyt nie posiadam ale słyszałem w radiowej Dwójce.Dla mnie rewelacja.I nie jest to muzyka tylko dla dzieci.

Pewnie na żywo wrażenie jest jeszcze większe.

Zespół MAŁE INSTRUMENTY to unikalne zjawisko w naszej części Europy. Do tworzenia muzyki używa, nomen omen, profesjonalnych instrumentów niewielkich małych rozmiarów, dźwiękowych zabawek, kuriozalnych wynalazków muzycznych i zwykłych przedmiotów wydających dźwięki. Pozyskiwanie tych nowych źródeł dźwięku w prostej linii wynika z doświadczeń muzyki dwudziestego wieku, w którym obserwowaliśmy stopniową emancypację nietypowych instrumentów i ich włączanie do grona instrumentów tradycyjnych (Cage, Partch, Kagel i wielu innych). Założycielem zespołu jest Paweł Romańczuk, który pierwsze instrumenty (dziś kolekcja obejmuje około 500 źródeł dźwięku) zaczął zbierać w 2005 roku. Małe Instrumenty zajmują się także konstruowaniem prototypowych instrumentów własnego pomysłu. W ciągu pięciu lat działalności zespół nagrał pięć płyt, przygotował muzykę do kilkunastu filmów i spektakli i zagrał ponad 200 koncertów w Polsce i Europie, współpracując m.in. z Pierre’em Bastienem, Markiem Wilczyńskim, Mariuszem Wilczyńskim, Phonos Ek Mechanes, grupą Jana Gacy.

Pionierem w odkrywaniu i oczywiście graniu na nietypowych instrumentach, szczególnie afrykańskich, był nieodżałowany Don Cherry. Można właściwie powiedzieć, że był on tak jakby odkrywcą i wielkim prekursorem world music oraz etno jazzu.

Parker's Mood

Moja ulubiona.

Ossianie byli częstymi gośćmi Klubu pod 77 ale każdy występ Jana A P. Kaczmarka czyli Orkiestry Ósmego Dnia

był absolutnym wydarzeniem muzycznym tamtego okresu.Czas pokazał wielką klasę tego muzyka i sukcesy w USA.

Jan AP. odkrył/ odrestaurował i grał na pięknie brzmiącym instrumencie o nazwie fidola. Posłuchajcie jak brzmi......

Ukryta Zawartość

Kolejna płyta Jana AP Kaczmarka - Czekając na kometę Haley'a - ależ piękne akordy i cięzkie granie zblizone

do kompozycji Vangelisa i ta przepiękna FIDOLA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy znacie zespół Małe Instrumenty?

Znacie i płyty macie. Bardzo pozytywni, w realu też. :)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Znacie i płyty macie. Bardzo pozytywni, w realu też. :)

A coś więcej Cytrusie oprócz prostej rymowanki możesz zaproponować ? Jakiś nowy egzotyczny instrument , płytę ,

artystę , muzykę której jeszcze nie znamy ?

Czy znowu mam podpierać wpisami wątek ?

(...) Czy znowu mam podpierać wpisami wątek ?

Drogi Magnepanie,

w Tobie nadzieja narodu i gmeraczy YT. ;)

ps.

Stephan Micus na dłuzszą metę jest nudny - mam jego 19 płyt...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

gmeraczy YT

Gmeram na YT po to aby zaserwować muzę którą mam na płytach, będziesz mógł sobie kupić jak coś przypadnie do gustu....

Stephana Micusa mogłeś znać ale o Catrin Finch & Seckou Keita nie miałeś bladego pojęcia , zapewne......

Dzisiaj późnym wieczorem zaserwuję perełkę muzyczną z pogranicza wczesnego baroku i muzyki współczesnej na

dziwnych ale interesujacych instrumentach w wykonaniu mistrzów klasyki.

Wszystkie lub większość nagrań Novi Singers zostały zakupione przez Nu jazzową formację Jazzanova z Niemiec.

(...)Catrin Finch (...)

Vangelisa i Enya'ę czasem słucham; z sentymentu. Posłuchaj zatem płyty Nusrat Fateh Ali Khan & Michael Brook - "Night Song" - Po edycji dla ułatwienia:

W temacie - trochę "odmienne" traktowanie wokalu:

- David Hykes & The Harmonic Choir " Harmonic Meetings"

- Yat-Kha - "Yenisei-Punk"

(...) nie miałeś bladego pojęcia , zapewne..

No i Waldku,

porzuć w końcu tę "sportową żyłkę" w dzieleniu się muzyką. Jak Sam doskonale wiesz, nie da się znać i mieć okazję usłyszeć Wszystkiego.

Po prostu przekazujmy sobie odkrycia i doznania muzyczne bez zbytniej emfazy. ;)

OK?

Ps.

Jak zapewne zauważyłeś, wklejona przeze mnie płyta jest z 1995 roku ( jak na moje koślawe ucho, pierwszy utwór z tej płyty to ten sam "temat muzyczny" co wklejone przez Ciebie wykonanie Catrin Finch & Seckou Keita) i to są "wariacje" na tematy jeszcze wcześniej nagranych utworów przez NFAK - już nie chce mi się gmerać w płytotece. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.