Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner z bluetoothem + kolumny

JamesEnlightened

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

proszę o poradę :)

Potrzebuję zestaw muzyczny do salonu 45 mkw. Zastosowanie 75% film, 25% muzyka, System 5.1 odpada ze względu na kable etc.

Budżet - planowałem wydać ok 3000zł +- 500zł.

Zależy mi na bluetooth, do streamingu muzyki z Laptopa/smartfona.

Myślałem o Yamaha RX-V379 (ew. RX-V479) głównie ze względu na Bluetooth i cenę + 2x Yamaha NS-555 (ew. NS-777).

Jak się będzie miał w praktyce Ampliturer 5.1 przy podłączonych 2 kolumnach ? Jak wykorzysta moc etc. ?

Proszę ew. o zaproponowanie lepszego rozwiązania.

Z góry dziękuję za wszystkie porady (jestem zielony w temacie).

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/124909-amplituner-z-bluetoothem-kolumny/

Witaj,

znacznie lepszym rozwiązaniem będzie wybór jednego z amplitunerów stereofonicznych oraz dokupienie modułu bluetooth. W podobnym budżecie takie urządzenie po prostu zagra znaczne lepiej, gdyż zamiast płacić za dodatkowe wzmacniacze, przetworniki, systemy kalibracji itp., kupujemy po prostu lepszy wzmacniacz.

Spójrz proszę na amplituner sieciowy Yamaha R-N500, ewentualnie Onkyo TX-8130 oraz zestaw kolumn Audio Pro Black Diamond V3, ewentualnie Pylon Audio Pearl 25. To konfiguracje, które bez problemu prawidłowo nagłośnią Twój salon, gwarantując mocny, dynamiczny dźwięk.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,

bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. W kwestii zdobywania podstawowej wiedzy mam 2 pytanka:

- czemu Kina 5.1 (na pozór bardziej złożone urządzenia) są lepiej doposażone i tańsze - mają w podstawowych modelach moduły bluetooth do streamingu z urządzeń mobilnych i wifi do radia internetowego

- jak się mają kanały i moce w kinie 5.1 do realnych możliwości podłączenia 2 kolumn do kina 5.1 (jakie kanały by w tym przypadku były wykorzystane?)

Przykład Yamaha RX-V379:

Moc wyjściowa (1 kanał)

100 W na kanał (6 Ω, 1 kHz, 0,9% THD) , 135 W na kanał (6 Ω, 1 kHz, 10% THD)

Moc wyjściowa (2 kanały)

70 W na kanał (6 Ω, 20 Hz - 20 kHz, 0,09% THD, 2 kanały)

Czy dobrze rozumiem, że tu kolumny wykorzystałyby jedynie 2 kanały "symetryczne" po 70W ?

Wracając do rozwiązania dobrego dla mnie, to proszę o opinie na temat zestawu:

HarmanKardon HK3770- tu o ile dobrze doczytałem to ma dobry do filmu dźwięk i wbudowany moduł bluetooth i z muzyką tez sobie poradzi

2x JBL ES 90- podobno dobrze komponuje się z powyższym amplitunerem stereo i poradzi sobie z taką powierzchnią

Bardzo prosiłbym o zaopiniowanie takiego zestawienia.

Czy w/w produkty są u Was również dostępne ? Jeśli tak to jaką cenę możecie na nie zrobić ?

Kuba.

Witaj,

Jeśli szukasz zestawu stereo absolutnie nie pakuj się w amplituner kina domowego. Gra dużo gorzej i w tym budżecie nie zaspokoi Twoich oczekiwań.

W tej cenie proponował bym wybór Zestawu Yamaha RN500 lub Onkyo 8130 wraz z kolumnami Magnat Quantum 675. Zestaw z dobra dynamiką i pełnym brzmieniem. Kwestie Bluetootha załatwił bym poprzez adapter Philipsa za 100 zł.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Jesli zalezy Ci na jak najlepszym dzwieku po bluetooth, pamietaj abyt amplituner / adapter bluetooth wspieral AptX! Nadajnik (np. telefon) oraz odbiornik (np. amplituner) musza wspierac AptX aby moc faktycznie wykorzystac w calosci ten kodek. Jesli AptX bedzie wspierany tylko po jednej stronie to system bedzie gral po standardowym protokole (tj. stratnym = gorsza jakosc) bluetooth.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wybór padł na:

Onky TX-8150

Audio Pro Diamond v3

Qed Ruby

@PawełQ21 dzięki za rady, dam znać jak gra jak przyjdzie paczka :)

@_MD_ dzięki za artykuł- dobrze wiedzieć, czeka mnie jeszcze sporo czytania zanim nauczę się dobierać muzykę tak aby wykorzystać ten sprzęcik :)

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.