Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab q-dac vs. DVD Philips

p1otrek

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem.

Wygrzebałem dzis starego philipsa dvp5960 i podłączyłem przez rca do wzmaka PM15s1, a Coax do q-daca.

Przełączam sobie selektor źrodła, a dźwięk praktycznie bez zmian, q-dac daje minimalnie większa dynamikę.

Wiem, ze ten Audiolab d...nie urywa, ale żeby taka mała różnica?

https://www.audiostereo.pl/topic/124978-audiolab-q-dac-vs-dvd-philips/
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Hoho nawet tak wysoki wzmacniacz nie dał różnic? Ja porownywalem yamahe CD s2000 i 2 kilowe stare DVD Sony i też brak różnic. Jednak brak różnic to nie sprawa kiepskiego wzmacniacza :) Twój jest całkiem niezły chyba.

Wiem, ze ten Audiolab d...nie urywa, ale żeby taka mała różnica

rozdzielczość identyczna?

jakie kolumny?

na jakim utworze testujesz?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Rozdzielczość minimalnie lepsza na qdacu.

Kolumny Sonus faber Toy tower , a kawałek to set house wokalno- elektroniczny z płyty w WAVE

Dvd kosztowało 100, a Audiolab 2200 swego czasu;)

To tylko się cieszyć. Parę złotych zostaje w kieszeni :-).

źródło ma bardzo niewielki wpływ na dźwięk

mniejszy niż kolumny i wzmacniacz na pewno, ale w pewnych systemach dobre i złe źródło jest bardziej zróżnicowane a w innych mniej. Zakładam, że utwór nie jest wąskim gardłem. W tym konkretnym przypadku mam wątpliwości czy on nie jest kluczowy. Wrzuć coś pewniejszego niż ten set house.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Cjyba ze dac w dvd nie jest taki zly. W koncu kosci philipsa sa bardzo cenione.

W moim DVD siedzi też jakąś kość 24/192. Chętnie zorganizowałbym jakiś tescik porównawczy starych płaskich DVD skoro niektórzy tu rodzaje kości dac rozróżniają :)))

Mam Philips Fidelio 9700 i porównywałem ostatnio z czystej ciekawości z DENSEN B-410XS. Wzmacniacz towarzyszący jaki brał udział to TEAC z serii 2000. Efekt…Philips delikatnie (na granicy zdolności odbioru) lepiej radził sobie z górnym pasmem. Było minimalnie więcej górnego pasma. Ale nie był to skok jakościowy, a jedynie minimalnie odczuwalnie lepiej (niuanse).

Materiał: Pink Floyd The Endless River.

A podobno "do audio nigdy nie uzywaj BD/DVD playerów".

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Jak napisałem w wątku wzajemnej adoracji audiolaba że m-dac gra gorzej (mniej detalicznie, mniej dynamicznie, mniej barwnie - czyli w każdym aspekcie) od prawdziwego 20 bitowego r2r 25-letniego DAC-a Audio Alchemy to mnie mało pozostali właściciele nie zeżarli :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jak napisałem w wątku wzajemnej adoracji audiolaba że m-dac gra gorzej (mniej detalicznie, mniej dynamicznie, mniej barwnie - czyli w każdym aspekcie) od prawdziwego 20 bitowego r2r 25-letniego DAC-a Audio Alchemy to mnie mało pozostali właściciele nie zeżarli :)

Bo zrobiłeś im "przykrość" ;)

Tak to juz jest, z natury ludzie nie chcą przyznać za fakt, że czasem wydana kasa na "zabawkę" nie jest dobrze wydana z perspektywy czasu i w konfrontacji do nawet jak widać "wiekowych zabawek".

Cóż…to tylko elektronika, nie ma cudów. Albo jest dobre i…będzie dobre na lata, albo jest marne i zawsze będzie marne.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Sluchac, sluchac, nie czytac

Słuchać ale na pewno nie handlarzy wciskajacych kit że stare CD są lepsze. Nowe są tak samo dobre tyle że maja gwarancję a to już gigantyczny plus

Gwarancja zazwyczaj na 2 lata, szybko minie.

Stare sprzęty chyba sie tak nie psują, ich komponenty sa robione przed era Made in china.

Moja końcówka Densena jest z 1998 roku, w środku jak z fabryki.

Kondensatory jak nowe.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Gwarancja zazwyczaj na 2 lata, szybko minie.

Stare sprzęty chyba sie tak nie psują, ich komponenty sa robione przed era Made in china.

Moja końcówka Densena jest z 1998 roku, w środku jak z fabryki.

Kondensatory jak nowe.

Widzę nie slyszales o serwisie pogwarancyjnym?

Widzę nie slyszales o serwisie pogwarancyjnym?

Każdy lubi nowe, nie zawsze nowe oznacza lepsze. Napiszmy to szczerze, w latach świetności stereo chodziło o brzmienie w głównej mierze, dzis w głównej mierze chodzi o zysk. A to przenosi się nie tyle na jakość brzmienia, a na słabe komponenty produkowany tam, gdzie taniej.

Sporo "wiekowych" produktów "starej ery" to dobrze wykonane na lata sprzęty. Tak, często parametrami odstają od nowych…ale, ale ile to razy "obrońcy" wszelkiej maści nowego premium lub high-endu nie stwierdzali "parametry nie grają"?

Tak więc to, że coś ma 20 lat nie oznacza, ze w kwestii stereo jest słabe lub nie jest porównywalne z obecnymi produktami. W wielu przypadkach jest nawet lepiej wykonane niż współczesne pseudo premium klocki.

Nie zawsze stare oznacza lepsze. Szczególnie stara budzetowka która niczym nie różni się od dzisiejszych modeli.

Nie zawsze. Fakt. Dlatego każdy ma rozum, uszy i pewną świadomość tego, co chce i co kupuje. Na pewno unikać wszelkiej maści naciągaczy na "jak nowe".

Szkoda, że nie została we krwi producentom staranność wykonania i jakość przeniesiona na współczesny grunt nowych technologii.

Mielibyśmy nawet w podstawowym segmencie stereo dobrze wykonane i dobrze grające klocki audio. A tak…często to loteria.

Szkoda, że nie została we krwi producentom staranność wykonania i jakość przeniesiona na współczesny grunt nowych technologii.

Niestety pogoń za konkurencją obniżającą koszty i ceny, stosujących komunikację "to to samo co X więc po co przepłacać", klienci jak baranki ufających tej komunikacji ... reszta to efekt kuli śnieżnej. Każdy stara się posiadać w swoim portfolio niską jakość i niską cenę ponieważ w 90% to właśnie się sprzedaje.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Na drugim biegunie są baranki którzy wierzą że kupując stare modele budżetowe kupują coś lepszego niż obecna budzetowka. Technika nie zmieniła się na gorsze a nie dostępność oryginalnych laserów skutecznie odstraszyla mnie od staroci

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.