Skocz do zawartości
IGNORED

POTENCJOMETR W SONY ES

AL

Rekomendowane odpowiedzi

witam !!!

bardzo wazne pytanko !!! czy we WZMACNIACZU SONY serii ES potencjometr jest 4 - sekcyjny,czy 2-sekcyjny ??!!

prosze pilnie o pomoc w odpwiedzi na to pytanie,bo wiem,ze jesli 4 - sekcyjny (tak mial moj kumpel w AKAI 73) to jest u nas w kraju praktycznie nieosiagalny :-(

pozdrawiam !!:-)

Smuga cienia spowija..;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/12502-potencjometr-w-sony-es/

no wlasnie dziwna sprawa,moze pomozesz mi w diagnozie ;)?

wczoraj kolo 16.00 jeszcze dzialal sprawnie.o 20.00 wlaczam sobie plytke a tu w jednym kanale dzwiek,w drugim brak :-( poruszam potencj.nagle przy minimalnej zmianie jego polozenia glosnikow o malo dzwiek nie rozsadzi :-(

za chwile znow cisza zupelna:-(((( az sie przestraszylem jak wytrzymaja to moje kolumny.Kolega jeszcze mi podpowiada,ze moze nie tyle sie rozsypal,co delikatnie odlutowal ??? Moze to tylko kwestia jakiegos mikropekniecia na lucie ? ( tzw.zimny lut ? )

poza tym potrafi nagle zmienic natezenie dzwieku,bez dotykania go !! (?)

dziwi mnie tylko,ze to wszystko zdarzylo sie doslownie nagle,do tej pory potencj.nawet nie chrzaknal,nigdy!!!

co moze byc powodem tych tajemnych zdarzen ?:-)

podpowiesz?

pozdrawiam

Jeśli podczas obracania potencjometrem nie ma tych objawów, to bardzo prawdopodobne jest, że to nie wina potencjometru tylko przełącznika źródeł lub silniczka który nimi steruje (jeśli twoja ESka jest na pilota). Objawy te same, wówczas przełączam na inne źródło np tuner i wracam spowrotem na CD - pomaga. Ja mam to samo w swoim. Trzeba będzie przeczyścić pewnie. Może twój Sony choruje na to samo.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

AL: ja sugeruje, że twoj zanojomy, który wspomniał o odlutowaniu sie ma racje. Twoje objawy nie świadczą o uszkodzeniu potencjometru ani jakichkowliek przełączników. Proponuje przelecieć lutownicą wszystkie styki potencjometru - powinno pomóc.

no niestety jakiekolwiek dotkniecie potencjometru konczy sie strasznymi skokami nasilenia dzwieku,wiec chyba to jednak potencjometr....zobaczymy,czy bedzie potrzebne czyszczenie,przylutowanie na nowo,a moze wymiana na nowego ALPS-a :-)

no i okazalo sie,ze to jednak bylo mikropekniecie na lucie :-)))))!!!!

sprzet juz gra cacy - ALPS nie zawiodl ,a cala operacja trwala 13 sekund...pomijajac odkrecanie srubek....:-))))))

pozdrawiam:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.