Skocz do zawartości
IGNORED

Panning nie działa

porucznik_borewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wam!

Mam problem ustawieniem panningu. Jestem laikiem, w związku z czym proszę o wyrozumiałość.

Słowo wstępu - DAW w którym pracuję, to Reaper. Karta dźwiękowa to ESI UGM 96 (wkrótce zamierzam przesiąść się na coś lepszego), natomiast monitory to JBL LSR 305. Monitory podłączone są do dźwiękówki kablami instrumentalnymi jack=jack.

No i teraz do sedna... Mam dwie ścieżki gitar, jedną chcę dać na lewy kanał, drugą - na prawy. Niestety, mam wrażenie, że z jakiegoś nieznanego mi powodu, pracuję w trybie mono. Gdy klikam na sumie przycisk mono, to niewiele się zmienia, w zasadzie jedyna różnica jaką słyszę, to delikatne zmniejszenie głośności. Gdy na sumie kręcę potencjometrem PAN, to dzieje się następująca rzecz: pokrętło w prawo na 100% powoduje niemal całkowite ściszenie audio, natomiast pokrętło 100% na lewo nie daje żadnej zmiany w stosunku do pokrętła w pozycji center. Czyli krótko mówiąc potencjometr PAN nie zachowuje się tak, jak można by od niego oczekiwać... Działa raczej jak volume.

Zdaję sobie sprawę, że być może problem jest trywialny, ale ja jestem zwykłym muzykiem, kwestie techniczne dotyczące nagrywania to dla mnie dość odległa bajka, dlatego jeszcze raz proszę o wyrozumiałość.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo nie mam pojęcia co zrobić z tym fantem.

https://www.audiostereo.pl/topic/125049-panning-nie-dzia%C5%82a/

Z tego, co widzę w instrukcji do karty ESI

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na stronie 5, to wydaje mi się, że wyjścia w tej karcie nie są monofoniczne, dla każdego kanału oddzielne. To są dwa wyjścia stereofoniczne.

Żeby wszystko prawidłowo działało musisz podłączyć monitory do wyjścia Line przewodem jack stereo -> 2x jack mono, np. coś takiego

Ukryta Zawartość

To tylko przykład przewodu, chodzi mi o pokazanie jakiego rodzaju przewodu musisz szukać.

Drugie wyjście na karcie pozostanie wolne, można do niego podłączyć np. słuchawki (tak chyba wynika z tej instrukcji).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź! Rzeczywiście, problem tkwi w interfejsie, czyli w elemencie, który obstawiałem w ostatniej kolejności (myślałem, że chodzi o nieodpowiednie okablowanie, lub ustawienia w DAW).

Zrobiłem sobie ten test:

i rzeczywiście, nie słychać zmian kanałów z lewego na prawy.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Rzeczywiście, problem tkwi w interfejsie, czyli w elemencie, który obstawiałem w ostatniej kolejności (myślałem, że chodzi o nieodpowiednie okablowanie, lub ustawienia w DAW).

Nie, z interfejsem jest wszystko w porządku. To właśnie z przewodami masz problem.

Masz w tej chwili podłączone niewłaściwymi przewodami. Kolumny z interfejsem powinny być połączone innymi przewodami.

Hmmm.... czyli jakimi konkretnie?

Na dniach planuję kupić coś typu Steinberg UR22 albo Focusrite Scarlett 2i2, czy do nich kable instrumentalne jack-jack też będą nieodpowiednie?

Hmmm.... czyli jakimi konkretnie?

W poście #2 podałem w linku przykładowy przewód, który musisz zastosować:

Żeby wszystko prawidłowo działało musisz podłączyć monitory do wyjścia Line przewodem jack stereo -> 2x jack mono, np. coś takiego

Ukryta Zawartość

Na dniach planuję kupić coś typu Steinberg UR22 albo Focusrite Scarlett 2i2, czy do nich kable instrumentalne jack-jack też będą nieodpowiednie?

Zarówno Steinberg UR22 jak i Focusrite Scarlett 2i2 mają wyjścia monofoniczne, czyli przewody typu jack->jack będą dobre. Chociaż żeby to lepiej działało to i tak będziesz musiał mieć przewody jack stero->jack stereo (chyba, że już takie masz i używasz).

Ale rzadko się spotyka sytuację, żeby wymieniać interfejs tylko dlatego, że przewody nie pasują ;) :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.