Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber Venere 1.5

ProgRockJester

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dwóch dni testuję u siebie Sonus Faber Venere 1.5 wypożyczony z salonu Denon.

Gra to nadzwyczajnie dobrze, bardzo detalicznie ale nie krzykliwie, z dobrze dociążonym i nisko schodzącym basem.

Dźwięk generują bardzo plastycznie i jest on do tego bardzo spójny na całym paśmie.

W przyszłości mam zamiar dokupić do zestawu subwoofer Rel T5 bo docelowo zagrać to będzie musiało w 25 metrach.

I tutaj moje pytanie.

Lubię dźwięk ciepły i nie męczący, kolorowy. Czy za te pieniądze tj 5 tyś zł za parę da rade kupić coś lepszego?

Słyszałem opinie ze Venere u Sonusa to najbardziej budżetowy model w dodatku produkowany w Chinach. Nie mogę sobie pozwolić póki co na wyższe modele Sonusa choć zapewne zagrają lepiej, jednak ta szkoła grania bardzo do mnie przemawia nawet w przypadku Venere 1.5

.

Pozdrawiam i z góry dzięki za każdą odpowiedź.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

https://www.audiostereo.pl/topic/125176-sonus-faber-venere-15/

Podaj proszę, w jakiej konfiguracji kolumny grają tzn. z jaką elektroniką.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak naprawdę to pewnym ograniczeniem jest na pewno wzmacniacz, domyślam się, że zawsze w przyszłości możesz zmienić na coś lepszego.

W kwestii kolumn jako alternatywa do Sonus faber warto posłuchać Kef R300 oraz Tannoy Revolution XT6. Kef to bardzo zaawansowana konstrukcja 3-drożna z mocnym basem, świetną górą, dodatkowo wybitną przestrzenią i sceną za sprawą głośnika Uni-Q. Tannoy to klasyczny 2-drożny monitor, jednak także oferujący bardzo spójny, dociążony dźwięk.

Jeśli natomiast w przyszłości planujesz zastosowanie dobrego subwoofera, warto jeszcze rozważyć monitory Kef LS50.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, zawsze u nas możesz także wypożyczyć kolumny do testu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Te Sonus Faber Venere 1.5 mają wyraźnie podbity bas, więc grają nienaturalnie (pod wzgl. balansu tonalnego). Jak się przesiądziesz na lepsze kolumny (które nic nie podbijają) to z powodu przyzwyczajenia może Ci brakować basu - weź to pod uwagę.

Natomiast co do suba to nie mam przekonania. Już bym wolał poszukać kolumn z niższym zejściem. No i weź pod uwagę, że podbity bas w Venere, maskuje najniższe pomruki, jak również to co jest powyżej tego podbicia.

Te Sonus Faber Venere 1.5 mają wyraźnie podbity bas, więc grają nienaturalnie (pod wzgl. balansu tonalnego). Jak się przesiądziesz na lepsze kolumny (które nic nie podbijają) to z powodu przyzwyczajenia może Ci brakować basu - weź to pod uwagę.

Natomiast co do suba to nie mam przekonania. Już bym wolał poszukać kolumn z niższym zejściem, jak nie słyszysz najniższych pomruków. No i weź pod uwagę, że podbity bas w Venere, maskuje najniższe pomruki, jak również to co jest powyżej tego podbicia.

No wlasnie cos jest nie tak z tym basem. Myslalem ze to moje pomieszczenie tak z nimi gra ale u brata graly podobnie.

Wiem ze 5 tys to nie duzo ale byc moze da sie wykrzesac z tego co nieco. Co do elektroniki to we wzmacniacze az tak bardzo nie wierze. Uwazam pakowanie kasy w coraz drozsze wzmaki za zbedny wydatek, ktory nie ma az takiego przelozenia w finalna reprodukcje dzwieku. Wspolczesne wzmaki powyzej 1,5 tys o ile daja rade prądowo to z cala reszta tez wyrabiaja.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Co do elektroniki to we wzmacniacze az tak bardzo nie wierze.

Dobre myślenie. Przekonałem się że elektronika nie daje dużych zmian w odróżnieniu do kolumn. Mimo że mam również budżetowy wzmacniacz po kupnie lepszych kolumn zmiana dźwięku jest oczywista. Skupienie się na kolumnach to dobry pomysł

Przynajmniej w budzetowce

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Co do elektroniki to we wzmacniacze az tak bardzo nie wierze. Uwazam pakowanie kasy w coraz drozsze wzmaki za zbedny wydatek, ktory nie ma az takiego przelozenia w finalna reprodukcje dzwieku

Zawsze możesz wypożyczyć np denona pma 1520. Ale wątpie czy będą duże różnice pomiędzy 720 i 1520. Na pewno nie takie jak po wymianie kolumn na lepsze

Zawsze możesz wypożyczyć np denona pma 1520. Ale wątpie czy będą duże różnice pomiędzy 720 i 1520. Na pewno nie takie jak po wymianie kolumn na lepsze

Albo po wymianie kabli ;]

Wiem o co chodzi spoko. Nie jestem wariatem. Ale w kolumnach roznice potrafia byc naprawde spore. Dlatego poszukiwaniom nie ma konca.

Byłem przez 2 miesiące nieszczęśliwym posiadaczem denona pma 720 ae i wymianę tego wzmacniacza baaaaardzo koledze polecam, zwłaszcza, że wybiera już między całkiem, całkiem monitorkami.

O to jest bardzo trafne stwierdzenie, że cyt.: - poszukiwaniom nie ma końca... ale z drugiej strony jest to też przyjemne heh

-Salva Mea-

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Albo po wymianie kabli ;]

Wiem o co chodzi spoko. Nie jestem wariatem. Ale w kolumnach roznice potrafia byc naprawde spore. Dlatego poszukiwaniom nie ma konca.

Bez kabli za 10 tysięcy :)) A co do Venere nie jest to najniższy model sonusa, jest jeszcze Chameleon

Byłem przez 2 miesiące nieszczęśliwym posiadaczem denona pma 720 ae i wymianę tego wzmacniacza baaaaardzo koledze polecam, zwłaszcza, że wybiera już między całkiem, całkiem monitorkami.

O to jest bardzo trafne stwierdzenie, że cyt.: - poszukiwaniom nie ma końca... ale z drugiej strony jest to też przyjemne heh

Pma 720 nie jest moim pierwszym wzmakiem. Celowo i swiadomie wybralem Denona poniewaz podoba mi sie jego barwa brzmienia, ktora jest nieco ocieplona (niektorzy mowia ze zamulona) porownujac z innymi, ktore mialem przyjemnosc osluchac tj Nad czy Yamaha czy nawet Rotel

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Celowo i swiadomie wybralem Denona poniewaz podoba mi sie jego barwa brzmienia,

Jak Ci się podoba to nie daj sobie wciskac czegoś innego bo możesz być niezadowolony i kłopot gotowy

Moim też był pierwszym .... nie uważasz, że jest ssssssykliwy i baaaardzo matowy w barwie? No ale jak Ci podchodzi to ok.

Moim pierwszym nie byl wlasnie :) Nie byl tez najdrozszym.

Za to ta matowosc jak nazwales to jest to czego oczekuje od grania. Moze nie do konca ale wszystkiego miec nie mozna. Czy sykliwy.. wczesniej mialem wzmacniacz klasy D i gubil mase szczegolow. Ogolnie roznice we wzmakach nei sa porazajaco duze.

Ale nie o wzmak w tym temacie chodzi.

cyt.: Lubię dźwięk niemęczący i kolorowy ---- a ja się pytam, jak to się ma do denona pma 720 ae??? dobra, ale jak autor wspomniał nie o wzmacniacz tutaj chodzi - koniec, kropka!.

-Salva Mea-

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

cyt.: Lubię dźwięk niemęczący i kolorowy

Właśnie. Ty proponujesz koledze lepszy wzmacniacz. Im lepszy tym gorzej brzmią źle nagrane płyty, chyba że ktoś słucha plumkania z samplerow

W budżetowce różnic wielkich nie ma więc wymiana nie ma sensu

Typowe forum audiostereo. Zadalem konretne pytanie a propos kolumn i propozycji zwiazanych z aletrnatywami w podobnej cenie. Odezwal sie jak zwykle Q21 ze sprzetem, ktory aktualnie zalega im na polkach i rozwinela sie dyskusja na temat zmiany wzmacniacza.

Zadnych konkretow. Ale debatowac o roznicach na granicy percepcji w maloistotnych elementach toru audio to co drugi umie.

To się nie pytaj na drugi raz ;)

Tak na poważnie, syczącym wzmacniaczem nie osiągniesz "niemęczącego" brzmienia.

Przynajmniej mnie najbardziej męczy w dźwięku ostra góra z sybilantami oraz rozlazły dudniący bas.

Do kolumn za 5 tyś to warto już kupić jakiś dobry wzmacniacz i tu się z kolegom Adamem zgadzam.

Warto kupić taki wzmacniacz który prawidłowo wysteruje kolumny, będą mogły pokazać wtedy pokazać pełnię możliwości.

Ze swojej strony jeżeli chodzi o dobór kolumn polecam podstawkowe Chario Delphinus. Można je teraz kupić z 5 tys razem z dedykowanymi podstawkami.

Będziesz miał ciepły, barwny niemęczący dźwięk z nad wyraz dużą jak na monitory ilością basu. Może się okazać, że nie będziesz potrzebował suba.

Tylko ... te głośniki potrzebują dobrego wzmacniacza z dobrą kontrolą basu, Denon ich nie wysteruje prawidłowo.

W Nautilusie polecali kiedyś do nich Heed'a, słuchałem takiego zestawienia. Grało bardzo fajnie, barwnie, na pewno nie męcząco.

tez polecam delphinusy (to podobna szkoła grania do sonus) - w 25m2 basu wystarczy, bedzie słodko i przyjemnie

rozejrzyj sie za uzywkami - ja swoje sprzedalem za 2,5kzł - zostanie kasy na lepszy wzmacniacz i to bedzie nawiekszy progres jeśli dziś masz do wydania 5 koła

Sprawa wzmacniacza była omówiona . Nie czytales że koledze wzmacniacz się podoba.

Z innymi kolumnami może się przestać podobać ... ;)))

Zaproponowałem konkretne kolumny wraz z kompleksową poradą więc skąd ta uszczypliwość?

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Z innymi kolumnami może się przestać podobać ... ;)))

Widać że nie porownywales budżetowej elektroniki. Najwięcej daje zmiana kolumn . Kropka. Marnowanie kasy na wzmacniacz różniący się jednym kondensatorem lub większym trafo to marnowanie pieniędzy.

za 5 koła mozna miec kolumny ktore potrzebuja czegos wiecej niz budzetówka

wzmak za 800zł nie wykorzysta ich potencjału juz lepiej ogólnie zagra lepszy wzmak z tanszymi kolumnami

100% racji.

Przynajmniej jest większe prawdopodobieństwo, że je odpowiednio wysteruje.

Kolego Bartosz, jeżeli masz ochotę zapraszam do mnie ze swoim wzmacniaczem. Zobaczysz o czym z kolegą biniek84 piszemy.

Mieszkamy o ile się nie mylę w miarę blisko siebie.

Dziekuje za rady :)

Zostaje odszukac i odsluchac gdzies te Chario Delphinus.

Co do wzmaka to nie jestem az tak uparty, jesli zauwazylbym ze na lepszej elektronice, ze wszystko trzyma sie kupy bardziej niz na tanszej to oczywiscie ze bym zainwestowal w drozszy piec ;]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.