Skocz do zawartości
IGNORED

Brak dzwieku Yamaha rx-v677

piotrm100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupilem dzisiaj nowy TV i pojawil sie problem. Do ampli Yamaha rx-v677 mam wpiete (wszystko hdmi i gdzie to mozliwe dzwiek na optycznym) tuner Virgin, tuner mini HD200 polsatu, PS3 i odtwarzacz Blue Ray. Ze wzmacniacza wszystko idzie jednym HDMI na TV. Wszystko gralo jak należy, lecz dzisiaj kupilem TV Panasonic CX350 48" i wszystko gra.... oprocz dzwieku z polskiego tunera. Zmienialem gniazda w ampli, gniazdo hdmi w TV i bez zmian, wszystko hula oprocz dzwieku z polsatu. Dalem nowy kabel miedzy tuner a ampli, bez zmian. Kiedy podpinam tuner bezposrednio do tv wszystko jest ok, ale dzwiek leci tylko z glosnikow telewizora. Mysle, ze gdzies cos sie gryzie, ale juz nie wiem gdzie szukac...

I druga sprawa. Niedawno moja yamaha przestala sie laczyc przez wifi. Zrobilem update firmawe z usb, lecz nie pomoglo. Co moglbym jeszcze sprawdzic?

Dziekuje

Piotrek

https://www.audiostereo.pl/topic/125375-brak-dzwieku-yamaha-rx-v677/

A robiłeś aktualizację softu. Zrób. Ja jakiś czas temu zmieniłem tv i po podłączeniu do ampla nie było między nimi komunikacji. Tv nie wykrywał go gdy zapodałem w menu tv głos przez system audio. Po zaktualizowaniu softu wszystko wróciło do normy.

Problemy tego typu z dekoderami sa częste, szczególnie tymi badziewiastymi od polsatu :> Niewiele można tu zrobić, aktualizacje softu sa raczej automatyczne...

Najlepiej było by wymienić dekoder na lepszy albo podłączyć "po staremu" i po kłopocie :>

Można też spróbować wpiąć dzwięk z dekodera optykiem i przypisać tak żeby na tym HDMI dzwięk "ściągało z tego optyka :>

W sensie żę obraz będzie przez amplituner szedł po HDMI a dzwiek optykem, powinno się tak dać ...

Co do problemów z siecią w RX-v677 to też zupełnie normalne w tej serii, kilka godzin siedziałem ostatnio nad RX-v477, tam update softu pomógł troche ale i tak sieć raz była a raz nie, aha używałem Acces Pointa TP-Linka.

z wbudowanym wifi to jest jeszcze gorzej, spróbuj może kablem albo też jakimś AP, zresetuj i skonfiguruj na pewno główny router (zrób aktualizacje jeżeli taka jest), może też pomóc zakup jakiegoś nowego lepszego/mocniejszego routera :>

A robiłeś aktualizację softu.wykrywał go gdy zapodałem w menu tv głos przez system audio. Po zaktualizowaniu softu wszystko wróciło do normy.

Zaktualizowalem soft w TV i ampli. Nie pomoglo.

W sensie żę obraz będzie przez amplituner szedł po HDMI a dzwiek optykem, powinno się tak dać ..

nie wiem czy to Kolego coś da , mam to g..no i jeśli dekoder połączony jest kablem hdmi czy to bezpośrednio z tv czy poprzez amplituner w jego (tunera) menu jest do wyboru tylko Audio po HDMI i wybór Stereo lub Auto. Nie ma innej możliwości, chyba, że pokaże się ona w momencie podłączenia drugiego kabla w tym przypadku optyka ( u mnie dekoder HD 3000).

Zgodzę się, że w dekoderach aktualizacja jest automatyczna jeśli się ją tak ustawi ale nie w tv czy amplitunerach. Ja swojego ampla (Yamaha 773) aktualizowałem przez pendrive-a bo tak zalecali na stronie producenta i była związana z tym odpowiednia , że tak powiem procedura jak ma to wszystko po kolei wyglądać : sformatowanie pendrive-a, utworzenie folderu na pendraku z nazwą jakąś tam , w tej chwili nie pamiętam, sciągnięcie oprogramowania do tego folderu i wreszcie jakimi przyciskami na amplu wykonać tą aktualizację. Bo czytałem ileś tam wypowiedzi, że był problem z aktualizacją prosto z sieci.

Może najpierw połączyć dekoder z amplem optykiem , przypisać mu dzwięk (ustawić strumień bitów jeśli będzie taka możliwość a jak nie to Auto) a pózniej wpiąć hdmi i do ampla.

Też nie wiem czy to coś da ;) Ale jak nie to to co ? ;>

Nie pamietam jak jest w Yamaszkach, ale chodzi mi o to żę w Denonie jest taka "matryca" ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i można to wygodnie ustawić :>

Horror z tymi dekoderami jest zawsze, i faktycznie w większości "Ustawienia dźwięku" NIE ISTNIEJĄ ;>

Pytanie też czy w dekoderze tym na opticalu i na HDMI jest ten sam dzwiek ? Bo bywało tak w niektórych że np. DD5.1 puszczały tylko po "cyfrowym" a po HDMI tylko 2.0 PCM ...

Jak ten dźwięk na HDMI "znika" to może na optycznym jest i stąd mój pomysł :)

Ostatecznie jak już wspomniałem można, podłączyć "po staremu" też bedzie ok ;>

Osobiście Polsatów i Yamahów nie polecam bo nie wszystko działa jak należy ;)

Ukryta Zawartość

Nie pamietam jak jest w Yamaszkach, ale chodzi mi o to żę w Denonie jest taka "matryca" ->

Ukryta Zawartość

i można to wygodnie ustawić :>

mmmm, ładnie

Osobiście Polsatów i Yamahów nie polecam bo nie wszystko działa jak należy ;)

tego pierwszego już niedługo się pozbywam , drugie odpukać oby tak dalej :)

Jak ten dźwięk na HDMI "znika" to może na optycznym jest i stąd mój pomysł :)

może i jest ale ja najpierw sprawdziłbym w menu bo jeśli on jest na optyku ( troszkę dziwne , bo niby skąd miałby się tam wziąć skoro cały czas podpinany był hadeemikiem, ale to polsat, wszystko możliwe hihi) to jest i w menu w ustawieniach możliwość wyboru.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.