Skocz do zawartości
IGNORED

Laser,części do odtwarzacza CD Sony ES

Sławo1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałem kupić laser do odtwarzacza CD Sony .Odtwarzacz,to CDP X222 ES. Laser to KSS 240 A. Kupić nowy (oczywiście już tylko zamiennik) czy wyciągnąć używany z innego starszego modelu odtwarzacza. Tylko nie wiem czy ten w starym odtwarzaczu CD jest oryginalny. Po czym można to poznać. Zaznaczę,że jest jeszcze zamontowany,nie mam go jeszczej,jest do kupienia od kogoś .Odnośnie zamienników,z tego co wiadomo jest tak,że nie zawsze będzie działać i to zależy jak się trafi. Wtedy lepiej może kupic od razu,np. 3 sztuki? I gdzie kupować. Ali ekspress,gdzie chyba jest darmowa dostawa do Polski czy na ebay-u?(de,usa,itd.) Czy oprócz lasera jeszcze powinieniem w coś się "zaopatrzyć" na przyszłość- gumowe paski,elementy mechaniczne stosowane do napędzania szuflady, płyty czy przesuwu głowicy lasera?

1. Laser ,możesz kupić w PL . Wszystkie obecne 240 to podróbki, także luuzzz

2. Nervosol - zawsze się przyda jak coś dokupisz....

(Podróbki świetnie działają tylko z..... Sony - serio, no chyba, że kupisz podrabianą podróbę podróbki...)

A używka - miej świadomość iż 99,99% są podkręcone i pochodzą dni parę - albo tygodni parę - witaj w polskiej rzeczywistości.....

Także zakup używanego Cd dla lasera bym sobie podarował...

Czy oprócz lasera jeszcze powinieniem w coś się "zaopatrzyć" na przyszłość- gumowe paski,elementy mechaniczne stosowane do napędzania szuflady, płyty czy przesuwu głowicy lasera?

Pytasz o to drugi raz, pierwszy w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie, kompletnie nie ma to sensu, tym bardziej że w przypadku najniższego ES wartość kilku elementów na aukcjach może przewyższyć wartość zakupu drugiego takiego odtwarzacza jako dawcę gdyby np. tacka Ci się złamała.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Dzięki za porady. Z tych podróbek KSS-240 A są chyba takie,tzn.można trafić na takie,że będzie działał tak samo i tak samo długo jak oryginalny. Przecież są sprzedawane i jest ich jeszcze sporo. Nie ma chyba tak,że wszystkie nie zadziałają. Wielu ludzi je kupuje. Ten laser przecież w jest w niejednym odtwarzaczu CD i to różnych firm. Czy ktoś z Was kupował je i działają?? Tu się nie do końca się zgodzę,że w używanych CD laser jest zawsze"podkręcony",pochodzi tylko trochę. Przecież można trafić,że ktoś sprzedaje CD innej firmy iż Sony,gdzie "siedzi"z laser KSS 240. Jest,np.zniszczona obudowa,nie włącza się,itd. A laser jest w dobrym stanie. Dobrym rozwiązaniem byłoby też pewnie kupienie całego odtwarzacza jako dawcę. Jednak opinii zawsze będzie wiele. Będzie trzeba chyba samemu to przejść, metodą prób i błędów. Pozdrawiam.

Wiadomość do Margaryny85: Zamierzam długo,a być może nie zmieniać już nigdy odtwarzacza Sony CDP X222ES. Brzmi świetnie,wygląda jeszcze lepiej. I w zupełności wystarczy. Po "dozbrojeniu" laptopa (także do słuchania i kopiowania muzyki) znakomicie się uzupełniają. Jedynym problemem jest to co wyżej opisałem. Jednak co mają powiedzieć właściciele wyższych modeli(np. x555,x777es ) zostaje im droższy mebel. Mając x222ES MOŻNA jeszcze go uratować,myślę o częściach. Przynajmniej jest szansa. Pozdrawiam.

Czasem jak przerzucisz laser z innego CD nie chce chodzic mimo ze oryginal i nie krecony. Krecony KSS-240 obrazu widać. Najlepsze jest to ze mialem DCD - 3000 z podkreconym KSS 240A,bo juz mi padał, a nie chcialo mi się nowego kupować. Po dwóch latach w końcu kupilem nowy za 200zl i czytal gorzej jak ten stary krecony. Gdzieś nawet czytałem ze można jeszcze ustawić te glowice i będą chodzic jeszcze lata. One mają 3 prki, nie wiem która jest od mocy.

?👈

Jak podkrecisz prad glowicy to szybko zakonczy swoj zywot, najczestsze problemy sa zwiazane z ustawieniem pracy serwa i problemy mechaniczne, a kazdy objaw dla laika wyglada jakby konczyl sie laser, trzeba uwaznie sluchac jak pracuje laser, miec punkt odniesienia i wiedziec jak powinny rozne typy glowic pracowac.

Dzięki Wam za rady. Myślę,że kolega Bumpalump ma wiele racji z tym,że,cytuje:"nie panikujcie tak z tymi awariami laserow, byc moze wystarczy tylko czyszczenia i smarowanie mechaniki." Należy wszystko na spokojnie sprawdzić. Dodam,że przecież te lasery są dość trwałe. Pewnie jakiś pech,(jaki się trafiło ten oryginalny,co jest w nim od początku)albo nieodpowiednie obchodzenie się z odwarzaczem może spowodować,że laser przestanie działać. Z tym"podkręcaniem" to nie wiem jak jest. Niech się ktoś może wypowie na ten temat.

Rozbierz go i poczyść, nie ma tam nic skomplikowanego. Ale zazwyczaj CD playery sa szczelnie zamkniete i rzadko zadaża się tam taki brud że mechanika nie pracuje jak należy (oprócz przykurzonej soczewki) co i tak znowu mało da, bo dobry laser "przebije się" nawet przez kurz. Tak jak z podrapanymi płytami, sprawny laser nie będzie miał problemu nawet z dośc głębokimi rysami. Jak nawet jest zabrudzony i jakoś ruszy to i tak nie wiele podziała po czyszczeniu, albo będzie skakał. Stan lasera też łatwo sprawdzić poklepując go od góry podczas pracy, jak skacze nawet przy małych drganiach to już zaczyna się kończyć. Są też wyjątki. Głowice często wszystko czytają, ale i tak są wrażliwe na drgania.

?👈

Stan lasera też łatwo sprawdzić poklepując go od góry podczas pracy, jak skacze nawet przy małych drganiach to już zaczyna się kończyć. Są też wyjątki. Głowice często wszystko czytają, ale i tak są wrażliwe na drgania.

Wszystko zalezy od transportu, sa lepsze i gorsze.

Wrazliwosc na wstrzasy tez nie zawsze oznacza konczacy sie laser, bo czesto jest to rozregulowany tracking balance / tracking gain, zwał jak zwał.

Ale numer! Pewnie jest tak,że wiele osób mogło uznać,że laser nie działa. A wystarczyło może starannie wyczyścić,"posmarować"transport,tracking toru,itd. Niewiedza kosztuje. Dlatego warto pytać i przypatrywać się czemuś dłużej,a nie skreślać od razu.

Nie ten,odtwarzacz do którego ja potrzebuje laser,rzeczywiście chyba potrzebuje już nowego. Jednak za nim ja uznam cokolwiek za uszkodzone,to zawsze próbuję wszystkiego,aby mieć pewność. Tu jednak żadna regulacja i czyszczenie już chyba nie pomoże. Też już o tym słyszałem wcześniej,o czym pisali wyżej kolega:Bumpalump i rafal735r,trzeba dobrze przeprowadzić diagnozę,zanim się taki laser czy coś innego uzna już za wadliwe.

Nie przesadzajcie że nowe KSS240 nie chodzą często bzdura! Od czasu do czasu ktoś z dwoma lewymi rękami zj...bie laer przy montażu i oddaje do sklepu "bo nie działa". W sklepie zwykle nie mają możliwości sprawdzić czy jest dobry więc wysyłają 1-2 kolejnym zamawiającym - to powszechna praktyka. Jak się ktoś systematycznie zaopatruje w tym samym sklepie to takich "prób" na nim już nie praktykują.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.