Skocz do zawartości
IGNORED

MUSICAL FIDELITY M3CD + M3i

S0nic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jest ktoś z MUSICAL FIDELITY M3CD + M3i na stanie? Mam możliwość odsłuchu wzmaka ale bez CD. Jak się spisuje ten sprzęt w rocku/metalu?

Wstępnie zagrał lepiej niż mój exposure 2010, któremy niestety brakuje nieco powera a jeszcze będzie szansa na odsprzedaż w myślę podobnej cenie.

Będzie grał z magnat quantum 1003.

z góry dzięki!

obiektywnie o audio

https://www.audiostereo.pl/topic/125421-musical-fidelity-m3cd-m3i/

Pytaj awietka On miał ten wzmacniacz ja natomiast mam M3si

kolumny w trakcie poszukiwań muzykalne bydle te moje moc ma tez wystarczającą

si to nowy model? Jak wrażenia? czego słuchasz? O jakich kolumnach myslisz?

obiektywnie o audio

si to nowy model? Jak wrażenia? czego słuchasz? O jakich kolumnach myslisz?

Ogólnie jestem fanem muzyki elektronicznej trochę pop rock lecz większość to co wspomniałem

Kolumny poszukiwane to xaviany ( perla)

ale nie tylko od osob na tym forum (dzięki Pantaleon ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :) moje największe dzięki ) awietek też pomocą służył :)

otrzymałem namiary na inne

ATC SCM 11, Harbeth P3ESR ,Spendory S3/5R2 i Chario Constellation Delphinus spróbuj z Proacami lub ale nie wiem czy uciągnie Twoja maszyna dynaudio.....

np. zależy ile kasy na to planujesz podłogowe czy jak ja podstawkowe .......

Mój wzmak to jest następca M3i ma trochę większą moc ( starego nie słuchałem ) nie wiem jak dźwiękowo gra Twój wiec musisz samemu metodą odsłuchową dojść co będzie Ci najbardziej odpowiadać

Ja sugeruje się bardzie ciepełkiem i spokojnymi klimatami ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ogólnie jestem fanem muzyki elektronicznej trochę pop rock lecz większość to co wspomniałem

ale nie tylko od osob na tym forum (dzięki Pantaleon ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :) moje największe dzięki ) awietek też pomocą służył :)

ATC SCM 11, Harbeth P3ESR ,Spendory S3/5R2 i Chario Constellation Delphinus spróbuj z Proacami lub ale nie wiem czy uciągnie Twoja maszyna dynaudio.....

np. zależy ile kasy na to planujesz podłogowe czy jak ja podstawkowe .......

Mój wzmak to jest następca M3i ma trochę większą moc ( starego nie słuchałem ) nie wiem jak dźwiękowo gra Twój wiec musisz samemu metodą odsłuchową dojść co będzie Ci najbardziej odpowiadać

Ja sugeruje się bardzie ciepełkiem i spokojnymi klimatami ;)

xavinay zamulone są i wolne dla mnie, pewnie zalezy od repertuaru

zostaje z magnat quantum 1003 pasi mi to brzemienie

Musical gra szybko, dynamicznie, ma nie tylko relatywnie szybki bas ale i barwa jest nieco ciekawsza niż w moim exposure.

Dzwięk jest bardziej potężny,cięższy czego brakuje mi obecnie. Słychać to najbardziej na gitarze i perkusji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

obiektywnie o audio

Łączenie Xavian z MF to średni pomysł. Zalicz odsłuch, bo zestaw może zagrać za ciepło(słodko).

ATC SCM 11, Harbeth P3ESR ,Spendory S3/5R2

To są mądre sugestie. Harbet i Spendor przy Twoich klimatach jak najbardziej tak. Jeśli dobrze dobierzesz, to będą to kolumny na lata. Spendor są bardzo wrażliwe na resztę; jakość nagrania, elektronikę, kable itd. Mocno różnicują nagrania. Jeśli jednak warunki zostaną spełnione odwdzięczą się w pełni.

Zauważyłem, że ten wzmak ma niecodzienny w tym budżecie stosunek szybkości do gęstości. Perkusja jest dość szybka i fajnie dociążona a gitara i wokale są tak jakby malowane grubą kreską, pełne, ciepłe,takie typowo rockowe brzmienie. Jutro może posłucham u siebie w domu to zdam relację. Generalnie fajnie się tego słucha.

obiektywnie o audio

Zauważyłem, że ten wzmak ma niecodzienny w tym budżecie stosunek szybkości do gęstości. Perkusja jest dość szybka i fajnie dociążona a gitara i wokale są tak jakby malowane grubą kreską, pełne, ciepłe,takie typowo rockowe brzmienie. Jutro może posłucham u siebie w domu to zdam relację. Generalnie fajnie się tego słucha.

Jesli spodobal Ci sie dzwiek MF to juz pewnie z nim na dluzej zostaniesz. W tej cenie mysle ze o takiej kulturze grania to bardzo trudno znalesc cos zblizonego. :)

Zapomnialem dodac: trafo moze troche byzczec ale to nie ma przelozenia na jakikolwiek szum w glosnikach - poprostu taka wlasciwosc wzmaka :)

Jesli spodobal Ci sie dzwiek MF to juz pewnie z nim na dluzej zostaniesz. W tej cenie mysle ze o takiej kulturze grania to bardzo trudno znalesc cos zblizonego. :)

Zapomnialem dodac: trafo moze troche byzczec ale to nie ma przelozenia na jakikolwiek szum w glosnikach - poprostu taka wlasciwosc wzmaka :)

Ile nówki chodziły w tej wersji I (bez SI)? Coś więcej o tym wzmaku? Z czym u ciebie gra?

obiektywnie o audio

xavinay zamulone są i wolne dla mnie, pewnie zalezy od repertuaru

zostaje z magnat quantum 1003 pasi mi to brzemienie

Musical gra szybko, dynamicznie, ma nie tylko relatywnie szybki bas ale i barwa jest nieco ciekawsza niż w moim exposure.

Dzwięk jest bardziej potężny,cięższy czego brakuje mi obecnie. Słychać to najbardziej na gitarze i perkusji.

MF gra dynamicznie? Toć to ciepłe kluchy...

Ile nówki chodziły w tej wersji I (bez SI)? Coś więcej o tym wzmaku? Z czym u ciebie gra?

Gral :)

Teraz gra M5Si - troche wiecej pod butem ;)

U mnie gral z tannoy precision - caly czas graja - do tego dodaj jakis przezroczysty dac i jest pieknie, aksamitnie ale z wypelnieniem. Czasem brakuje troche wysokich - ale mowie o najwyzszym rejestrze - ciutek wycofany ale to kolumny w wiekszosci.

Ja kupilem w lipcu z austrii nowke z zapasow magazynowych za 600 euro. Uzywki tu w uk ponizej £400

Z tego co koledzy opisywali wcześniejsze wersje może i takie były

ale co do mojego m3si nie powiedziałbym że to klucha

sonic jak kasy starczy bierz m3si lub wyżej oczywiscie po uprzednim przesłuchaniu

Z tego co koledzy opisywali wcześniejsze wersje może i takie były

ale co do mojego m3si nie powiedziałbym że to klucha

sonic jak kasy starczy bierz m3si lub wyżej oczywiscie po uprzednim przesłuchaniu

nie widze używek a nówka poza zasięgiem...

Jest jeszcze pare opcji, baltlab, primare (najszybszy wzmak w tym budżecie) i pare innych :)

obiektywnie o audio

Gral :)

Teraz gra M5Si - troche wiecej pod butem ;)

U mnie gral z tannoy precision - caly czas graja - do tego dodaj jakis przezroczysty dac i jest pieknie, aksamitnie ale z wypelnieniem. Czasem brakuje troche wysokich - ale mowie o najwyzszym rejestrze - ciutek wycofany ale to kolumny w wiekszosci.

Ja kupilem w lipcu z austrii nowke z zapasow magazynowych za 600 euro. Uzywki tu w uk ponizej £400

600 euro za SI?

Mam serio problem z wzmakiem bo i Primare I22 i Musical Fidelity M3I grają na prawdę bardzo dobrze. Sprzęt który sobie skompletuje będzie grał z dobrych 5 lat więc nie będzie żadnych zmian i kombinacji. Dlatego pytam was drodzy koledzy, którzy mają zajawki na brzmienie rockowe i metalowe w którą stronę iść.

Mamy MF, z w miare szybkim basem ale zdecydowanie bardziej dociążonym, średnica idzie w stronę ciepełka ale jest ono na prawdę przyjemne, podoba mi się gitara eletryczna w takiej opcji. Wysokie tony są ok. Należy jeszcze wziąść pod uwagę fakt, że płyty CD zespołów które posiadam nie są najwyższych lotów jakościowych i często jak zabieram je na odsłuchy to ludzie którzy (teoretycznie) mają pojęcie o dzwięku narzekają, że są one słabe itd.

Z drugiej strony mamy takiego neutralnego primare który gra szybkim bardzo konturowym basem w którym stopa perkusji jest nieziemsko szybka i precyzyjna, tyle, że nie tak dociążona jak w MF. Środek pasma nie ma żadnych podbarwień, jest dość agresywnie ale już gitara eletryczna nie jest taka potężna jak u konkurencji.

Przy muzyce takiej jak Rammstein, Nirvana, Gojira, Slipknot, Seether, koncerty (często średnio zrealizowane), akustyka zastanawiam się co będzie lepsze na tych 5 lat. Dodam tylko, że wszystko będzie grało z Magnatami quantum 1003S z których jestem bardzo zadowolony i są one dla mnie podstawą mojego systemu.

Gdybym tylko mógł mieć bas z primare i resztę z MF, byłoby idealnie :)

obiektywnie o audio

M3i - nie Si - Si ma wbudowanego daca usb i jesli chodzi o brzmienie to niewiele sie rozni od M3Si.

Moja rada jest taka: jesli mozesz posluchaj Primare'a tak przez tydzien i zorb sobie intensywne sluchanie - czasami takie agresywne granie jest fajne ale na krotka mete - na dluzsza mete moze Ci sie wydac uciazliwe. Jesli juz spodobal Ci sie dzwiek MF to nie ma sie co obawiac- to jest brzmienie na dluzsze bezproblemowe odsluchy

M3i - nie Si - Si ma wbudowanego daca usb i jesli chodzi o brzmienie to niewiele sie rozni od M3Si.

Moja rada jest taka: jesli mozesz posluchaj Primare'a tak przez tydzien i zorb sobie intensywne sluchanie - czasami takie agresywne granie jest fajne ale na krotka mete - na dluzsza mete moze Ci sie wydac uciazliwe. Jesli juz spodobal Ci sie dzwiek MF to nie ma sie co obawiac- to jest brzmienie na dluzsze bezproblemowe odsluchy

Nie przejdzie taki odsłuch tygodniowy. Widziałem, że wersja Si ma jednak sporo zmian w odniesienu do i ale jeżeli chodzi o dzwięk to generalnie będzie podobnie tak? Raczej nastawiłem się na tego MF:

1) Przyszłościowo primare może się znudzić/męczyć

2) Kiepską realizację płyt

3) W każdym aspekcie dociążenie jest lepsze, gitara, woka, perkusja itp, dzwięk jest bardziej potężny, malowany grubą krechą

4) Niskie rejestry nie należą do najwolniejszych, są generalnie jak najbardziej poprawne, chyba lepsze niż te w exposure

5) Czasami z panną słuchamy sobie cicho Pink Floyd itp, tutaj na pewno MF będzie lepszy.

Generalnie podobał mi się fakt, że dzwięk będzie neutralny, taki jak go realizoator w studio wypuścił, w praktyce jednak chyba te lekkie ocieplenie będzie bardziej praktyczne. Ta średnica w MF jest na prawde soczysta :)

obiektywnie o audio

Też jestem zaskoczony opinią, że sprzęt MF jest szybki i gra dynamicznie.

Ale być może w zestawieniu z jakimiś naprawdę wybitnymi kolumnami/monitorami tak jest…

Swego czasu miałem na odsłuchach M6-500i i potężne brzmienie była, ale bardzo misiowate w swoim przekazie.

Bez porywów i szaleństw. Tak samo gdy kupiłem do nocnych odsłuchów CD i wzmacniacz HPA z serii M1.

Było to czesto bardzo flegmatyczne brzmienie i mimo poprawności przekazu oraz zdolności w przekazie niuansów…miało się wrażenie, jakby MF miał bardziej ochotę na to, byśmy się doszukiwali tego co jest gdzieś głębiej i sam z siebie zawsze robił o krok mniej niż by się chciało w kwestii dynamiki czy akcentowania brzmienia.

Może to jednak kwestia dobrania "klocków". Byłby pozytywnie zaskoczony wiedząc, że ktoś z MF wydobył power w zakresie dźwięczności i ataku dokładnym brzmieniem.

To byłoby "wow" z MF.

pozdrawiam

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Rozwiązaniem jest baltlab epoca 3 - tylko nikt nie chce sprzedać używki :)

Pomijam fakt, ciężko dorwać CDKA do primare czy musicala.

Była Epoca na giełdzie za 3400. Może jeszcze jest. Ciężko o lepszy klocek w jego cenie dlatego ciężko o używkę.

Była Epoca na giełdzie za 3400. Może jeszcze jest. Ciężko o lepszy klocek w jego cenie dlatego ciężko o używkę.

to już jest bardzo stare ogłoszenie, na bank sprzedana...

nówke da rade kupić za 4500, korci, ale chyba za dużo trochę

A jak się ma naim do baltlaba? Nigdy go nie słuchałem a też polecają.

obiektywnie o audio

to już jest bardzo stare ogłoszenie, na bank sprzedana...

nówke da rade kupić za 4500, korci, ale chyba za dużo trochę

A jak się ma naim do baltlaba? Nigdy go nie słuchałem a też polecają.

Baltlab gra dużo lepiej niż kosztuje. To wzmak z polskiej małej manufaktury. Tu nie płacisz za markę. W wypadku Naima sprawa wygląda już inaczej.

Naim to nie jest naturalne równe granie.

Baltlab gra dużo lepiej niż kosztuje. To wzmak z polskiej małej manufaktury. Tu nie płacisz za markę. W wypadku Naima sprawa wygląda już inaczej.

Naim to nie jest naturalne równe granie.

Recenzje mówią, że jest bardzo równo, fajnym plusem jest też wzmacniacz słuchawkowy wbudowany. Słuchałeś? Są też CDki za 2k.

obiektywnie o audio

Recenzje mówią, że jest bardzo równo, fajnym plusem jest też wzmacniacz słuchawkowy wbudowany. Słuchałeś? Są też CDki za 2k.

W recenzjach marantz pm8005 tez brzmiał równo, potem była krew z uszu.

W q21 łączyli Naima z diapasonami i wszyscy,co tam byli, jednym tchem twierdzą że to połączenie to padała. Diapasony akurat należą do grupy o naturalnym brzmieniu. Ich słuchałem i w nich bym się przyczyny nie doszukiwal.

W recenzjach marantz pm8005 tez brzmiał równo, potem była krew z uszu.

W q21 łączyli Naima z diapasonami i wszyscy,co tam byli, jednym tchem twierdzą że to połączenie to padała. Diapasony akurat należą do grupy o naturalnym brzmieniu. Ich słuchałem i w nich bym się przyczyny nie doszukiwal.

czyli ten baltlab zostaje :) ?

obiektywnie o audio

czyli ten baltlab zostaje :) ?

Jak ja bym miał Twój budżet to brałbym epocę. Jak trochę wyższy to Endo 1. Jeszcze wyższy to pewnie Tri lampowy ale musiałbym dokładnie z Endo 1 porównać. A jesli jeszcze wyższy budżet, to Ars Sonum tez lampa.Może są klocki jakichś innych manufaktur , które zagrają na podobnym poziomie w danych przedziałach cenowych ale niestety nie znam całego rynku. Co do tych, co wymieniłem jestem pewny, że mają bardzo dobry stosunek jakości do ceny i brzmią naturalnie. Co do innych, znanych marek to zauważyłem , że im bardziej znana firma, tym gorsze brzmienie choć jakieś małe wyjątki pewnie się znajdą.

Jak ja bym miał Twój budżet to brałbym epocę. Jak trochę wyższy to Endo 1. Jeszcze wyższy to pewnie Tri lampowy ale musiałbym dokładnie z Endo 1 porównać. A jesli jeszcze wyższy budżet, to Ars Sonum tez lampa.Może są klocki jakichś innych manufaktur , które zagrają na podobnym poziomie w danych przedziałach cenowych ale niestety nie znam całego rynku. Co do tych, co wymieniłem jestem pewny, że mają bardzo dobry stosunek jakości do ceny i brzmią naturalnie. Co do innych, znanych marek to zauważyłem , że im bardziej znana firma, tym gorsze brzmienie choć jakieś małe wyjątki pewnie się znajdą.

Ostatnio polecałeś atola, słuchałem i to nie moje granie, wolne, zamulone ale muzykalne :) Wiem, że odsłuch osobisty jest podstawą ale już tyle słuchałem tych kombinacji, że mam mętlik w głowie. Chciałbym jechać jeszcze tylko raz, kupić i wreszcie posłuchać muzyki.

obiektywnie o audio

Ostatnio polecałeś atola, słuchałem i to nie moje granie, wolne, zamulone ale muzykalne :) Wiem, że odsłuch osobisty jest podstawą ale już tyle słuchałem tych kombinacji, że mam mętlik w głowie. Chciałbym jechać jeszcze tylko raz, kupić i wreszcie posłuchać muzyki.

Atolla to nie tak ostatnio. Nie znałem wówczas baltlaba. Atoll jest trochę ostry, brak mu subtelności w porównaniu z Baltlabem.

Atolla to nie tak ostatnio. Nie znałem wówczas baltlaba. Atoll jest trochę ostry, brak mu subtelności w porównaniu z Baltlabem.

Atoll to miła poduszka w porównaniu z baltlabem, wg mnie nie ma tutaj mowy o ostrości. Pamiętam ten odsłuch bardzo dobrze i baltlab zagrał dużo lepszym, bardziej odseparowanym dzwiękiem, było słychać o wiele bardziej ciężar gitar i perkusji.Żeby cena była tak -500zł to brałbym! p.s. jaki CD pasowałby do baltlaba?

obiektywnie o audio

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.