Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR-4308 & Bi-amping

kuba1961

Rekomendowane odpowiedzi

Stałem się posiadaczem takiego aplitunera, mam dwie kolumny które chciałbym podłączyć używając bi-ampingu. Czy ktoś potrafi pomóc mi to zrealizować ? Mam instrukcje obsługi i w/g niej kolumny podłączyłem do wyjść przednich i do wyjść sourond B/bi-amp. Kiedy w ustawieniach wzmacniacza ustawię bi-amp słyszę tylko dolną część kolumny - bass. W innych ustawieniach tylko "górę kolumny" czyli wysokie i średnie tony. Co robię nie tak ? Pomocy :)

https://www.audiostereo.pl/topic/125537-denon-avr-4308-bi-amping/

mniej więcej tak jakbyś jedną sznurówkę przepuścił przez 4 górne dziurki w jednym a później w drugim bucie NASTĘPNIE drugą sznurówkę przez 4 dolne w jednym a potem w drugim bucie

..tak to podłączyłeś to tak działa..

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Jeżeli chcesz koniecznie wykazać mi moją tępotę to już ci się to udało :) gratuluję. Ale teraz oprócz triumfalnego uśmiechu (ot niedorajda) spróbuj pomóc. W kolumnach oczywiście zdjąłem zworki.

Mam młodszego brata tj denon 2808 - u Ciebie jest podobnie - podłączasz lewą kolumnę do lewego wyjścia przedniej kolumny oraz do tej samej kolumny lewe wyjścia surr back/amp assign, Prawa kolumna do prawego przedniego wyjścia i prawego surr back/amp assign. Zworki na kolumnach oczywiście muszą być zdjęte! Następnie w amplitunerze w menu aktywujesz bi ampling i cieszysz się dźwiękiem. Poniżej link z dokładnym połączeniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podłączenie mam dokładnie takie jak podałeś i jakie jest na rysunkach z tego forum.W Manual Setup/Option Setup/Amp Assing wybieram funkcję bi-maping. Jednak cokolwiek wybieram to słyszę albo część górną albo dolną kolumn. Ja wybiorę bi-amping to słyszę tylko "doły kolumn". W pozostałych ustawieniach słychać "górę kolumn".

ustaw Bi-Amp, a potem włącz jeszcze "Speaker A + B"

w moim Denon-2106 roczna córka bawiła się pilotem i wyłączyła Speaker B, został sam bas, tak jak u Ciebie.

nie wiem czy to o to chodzi, ale sprawdź proszę i daj znać czy pomogło.

pozdrawiam

Grzesiek

Podłączenie mam dokładnie takie jak podałeś i jakie jest na rysunkach z tego forum.W Manual Setup/Option Setup/Amp Assing wybieram funkcję bi-maping. Jednak cokolwiek wybieram to słyszę albo część górną albo dolną kolumn. Ja wybiorę bi-amping to słyszę tylko "doły kolumn". W pozostałych ustawieniach słychać "górę kolumn".

W opcjach kierujesz się do Amp Assign i wybierasz Front A Bi-amping chyba że podpiąłes kolumny do Front B to wówczas Front B Bi-amping. Jeżeli w tych ustawieniach nie gra Ci poprawnie to albo masz niesprawne kolumny (łatwo to ustalić) albo uwalone dodatkowe końcówki mocy w amplitunurze. Możesz jeszcze na pilocie tym z ekranem wcisnąć speaker (na dole ekranu) tak aby na wyświetlaczu amplitunera wyświetlił pod centralnym głośnikiem "AB" - wówczas sygnał kierowany jest do kanału A i B

ściągnąłem manuala do twojego modelu i właśnie przeglądam.

spróbuj włączyć stereo, lub direct, kolumny podpiąć z tyłu pod: front (jedna końcówka mocy na kanał) i Amp Assign-2 (druga końcówka na kanał).

a w ustawieniach wybrać 2CH Bi-Amp.

na wyświetlaczu głównym po prawej masz podświetlone kanały (kolumny) na jakie idzie sygnał. po środku masz AB - naklikaj (nie wiem gdzie) tak, aby to się zaświeciło.

tak mi się wydaje, ze to to.

za bardzo to skomplikowane u Ciebie ;)

generalnie Bi-Amp, to używanie dwóch par końcówek mocy na parę kolumn.

do sekcji średnio-niskotnowej jest przeznaczony jedna końcówka na kolumnę i do sekcji wysokotonowej druga końcówka.

stąd konieczność włączenia jakby "dwóch wzmacniaczy stereo" aby to zagrało.

jeśli jest włączony "jeden wzmacniacz stereo", to gra albo góra, albo dół pasma, zależy jak tam masz kabelki podpięte.

w ampli kina domowego odbywa się to kosztem wyłączenia jednej pary głośników surround i wykorzystaniem ich końcówek mocy do zasilenia jednej z sekcji frontów.

dlatego musisz szukać coś w ten deseń.

w prostszych modelach takich jak mój jest po prostu guzik włączający jedną parę końcówek mocy, drugą parę końcówek, albo obie na raz (speaker A,B,A+B).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.