Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Saphire 31 vs STX fx300

davero

Rekomendowane odpowiedzi

Wybór w zasadzie padł na Pylon, albo STX. Pytanie mam do użytkowników kolumn wyżej wymienionych. Jakie są wasze odczucia i z czym u was grają ?. Ciężko coś znaleść w necie negatywnego o jednej i drugiej konstrukcji, Budowe przerabiałem, interesują mnie odczucia użytkowników. Zapewne te kolumny grają u was w 20-30m2. Pylona jestem w staneie odsłuchać w salonie. STX niestety nie. Mogę brać w ciemno i w razie W. odesłać.

https://www.audiostereo.pl/topic/125563-pylon-saphire-31-vs-stx-fx300/

Witaj,

to dwie bardzo dobre konstrukcje, dlatego zapewne negatywnych opinii użytkowników nie znajdziesz. Pylon jest troszeczkę droższy (Sapphire 31 vs FX-300), brzmieniowo natomiast STX jest kolumnom grająca trochę bardziej skrajami pasma, eksponującą wysokie i niskie tony. Tak naprawdę to wybór zależy od Twoich preferencji oraz w dużej mierze wzmacniacza. Podaj proszę więcej szczegółów.

Serdecznie jednak zapraszam do naszego salonu na odsłuchy kolumn Pylon Audio, STX także w najbliższych dniach pojawi się w naszej ofercie, tak więc będziesz miał możliwość porównania obydwóch konstrukcji w komfortowych warunkach.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

to dwie bardzo dobre konstrukcje, dlatego zapewne negatywnych opinii użytkowników nie znajdziesz. Pylon jest troszeczkę droższy (Sapphire 31 vs FX-300), brzmieniowo natomiast STX jest kolumnom grająca trochę bardziej skrajami pasma, eksponującą wysokie i niskie tony. Tak naprawdę to wybór zależy od Twoich preferencji oraz w dużej mierze wzmacniacza. Podaj proszę więcej szczegółów.

Serdecznie jednak zapraszam do naszego salonu na odsłuchy kolumn Pylon Audio, STX także w najbliższych dniach pojawi się w naszej ofercie, tak więc będziesz miał możliwość porównania obydwóch konstrukcji w komfortowych warunkach.

Witaj,

Ślicznie dziękuje, ale z Krakowa mam kawałek. Jakbyście mieli salon W Krk to bardzo chętnie. Czyli mam rozumieć , że pylon jest kolumną bardziej neutralną ? Efektynowść widzę ze jest na poziomie 90 w obu konstrukcjach. Moc znamionowa też ? 140w pylon 200 aes stx. Wolałbym nie mieć agresywnej kolumny z podbitymi pasmami (no ale to trzeba odsłuchać) akurat posiadam kilka konstrukcji grających , w ktrórych nie ma potrzeby sterowania gałkami jak to ma się w budzetowych obecnych produktach = full bass i treble

Zgadza się, Pylon Audio jest trochę równiejsze, bardziej neutralne.

Proszę przemyśleć przyjazd do nas, zapraszam serdecznie. Jest to okazja do bezpośredniego porównania obydwóch konstrukcji w jednych warunkach. Po trasie dobra kawa także będzie czekała u nas!

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miałem okazję słuchac jednych i drugich w różnym czasie. STX FX-300 to klasa sama sobie i żadne ściemnianie i porównanie do Pylon Sapphire 31 nie ma sensu.

Tak dla przykładu FX-300 mają 90 dB a Pylon 88 dB więc nie wim po co ktoś podaje takie bzudry (ale chyba się łatwo domyśleć)

Druga sprawa to liniowość --- od STX taki Pylon powinien się długo uczyć jak zrobić liniową kolumnę tak aby mógł się nią pochwalić wykresem.

STX pokazuje jak wygląda wykres FX-300 a Pylon nie! dlaczego? Bo nie ma się czym chwalić.

Zamieszczę dla zainteresowanych wykres FX-300 jako przykład idealnej charaketrystyki.W końcu zaprojektował je ktoś kto jest autorytetem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Posiadam kolumny Saphire 31.Nie porównywałem ich z fx 300 stx ale słuchałem neutrino.Wcześniej miałem parę doświadczeń z różnymi kolumnami np Triangle celius,wharfdale 10.6,onkyo i klika innych.Kolumny jeszcze się wygrzewają-mam je ok. tygodnia.Moim skromnym zdaniem w porównaniu do kolumn które słyszałem graja bardzo równo-tzn żadne pasmo nie jest eksponowane ani pomijane.Bardzo podoba mi sie bas(wcześniej w moim pomieszczeniu-trudnym akustycznie -ok 45 m kw.,otwarte na kuchnię i korytarz po prostu mi go brakowało)-potrafi zejść nisko,jest wtedy kiedy potrzeba-nie ma go zbyt dużo,nie jest dominujący.Wysokie przez pierwsze dni były irytujące-ale teraz się uspokoiły,nie dominują,nie są krzykliwe,może nie są nad wyraz szczegółowe -tak jak w triangle,ale mi odpowiadają,bardzo ładna średnica,ogólnie całość po lekko ciepłej stronie. Na chwilę obecną jestem zadowolony-jest to granie muzykalne,gęste z mięskiem.Wzmacniacz to Abrahamsen v2 up,gramofon Ad fontes,cd Thule.Co do STX neutrino to IMHO grają trochę metalicznie i krzykliwe-szczególnie przy większym natężeniu dżwięku.

Śmierdzi naganiaczem :)

Robiłem projekt FX-300 i grają tak jak to przedstawione jest na wykresie.

Kolumny basem potrafią zagrać, to na pewno, ale za to mają lekko wycofany środek a podbite wysokie (jak na wykresie).

A co do liniowości... raz że prosta charakterystyka nie oznacza że kolumna dobrze gra, a dwa, istnieje takie coś jak wygładzenie charakterystyki.

Najpierw pokaż charakterystykę przenoszenia Saphire 31, potem można rozmawiać na takie rzeczy.

Prawda jest taka, ze jednym mogą się podobać FX-300 a drugim Pylony, i tego nie zmienisz swoim wpisem.

Gdzieś też czytałem ,że pylony mają 88 gdzie indziej znów 90 :-). Martwi mnie sprawa jak bardzo jest rozjaśniona góra bo jak podepne zakładam pod normalny wzmacniacz gdzie nie ma potrzeby kręcenia pokrętłami, żeby sie nie zrobił jazgot. Rozumiem taki zabieg do kina czy nowych wzmaków budżetowych. Nie słuchałem , więc to jest tylko puste gadanie. Co do reklamy pylona to się zgodzę. STX też jest , a jak opisywany to w samych superlatywach nawet tanie modele, więc albo jest taki dobry albo ... muszę to gdzieś posłuchać ktoś w Krakowie byłby uprzejmy pozwolić posłuchać ? o ile ktoś je ma :D. Pylon jest w salonie.

Zapytam też inaczej jak to się ma do klispha 62 bodajże to był model. Tam było głośniej , ale one mają skutecznośc wyższą. Na dynavoicach vocal szedł na żyletki, Tannoy i Dali najbardziej zrównoważone.

• 8 miesięcy później...

Czy kupiłeś już może któreś z kolumn?

Podpiąć się ponieważ sam zastanawiam się nad fx300 albo nad klipsch em r28f. Nie słuchałem fx ów lecz słuchałem r26f i r28f i porównał je do swoich tonsil siesta. Jeśli chodzi o 26stki to bas na bardzo podobnym poziomie co siesta i bardzo mnie to zdziwiło ponieważ spodziewałem się więcej od klipsch ów. PoZa tym grają one bardziej łagodniej u góry pasma niż siesty. Siesty mają trochę wyostrzone Soprany lecz mi to akurat nie przeszkadza a chce zmienić na coś mocniejszego bo mam salon 60m. Jeśli szukasz mocnych kolumn to patrz raczej za r28f. One już potrafią fajnie uderzyć i aż palą się do grania. Reszta pasm również ok lecz góra jak w r26f również nieco stonowana w stosunku do siesty. Chciałbym również posłuchać stx i również jestem z okolic Krakowa . Gdyby ktoś chciał to oddam siesty z kwietnia w kolorze venge za niewielkie pieniądze

Totalnie inne granie. Jeśli klipsch ci się podobał to liniowość stx będzie dla ciebie odbierana jako płaskie kolumny. Patrz jeszcze za HECO music style 900.

Zapraszam na odsłuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.