Skocz do zawartości
IGNORED

pułapka basowa

MusicManiacX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy warto zakupić taką pułapkę basową?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda dosć dobrze i łatwo się maskuje w narożniku. Tylko skuteczność z wykresu jak porównać do innych nie najlepsza...

6adc4a94cd380119med.jpg

Tak myślac logicznie tri trap wycina w miare równo czestotliwosci nie wycina jednej w nadmiarze to chyba dobrze?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/125633-pu%C5%82apka-basowa/

Ukryta Zawartość

Zerknij tam. Polecam. Jestem właśnie po odbiorze indywidualnie zestrojonych pułapek basowych. Wykonanie dobre - naturalne drewno w dowolnym kolorze. Dobry kontakt. Bardzo dobre zabezpieczenia dla transportu - mieszkam w UK i to ważne. Najważniejsze - to działa! Nastąpiła poprawa dżwięku przynajmniej o klasę.

Ukryta Zawartość

Dzięki, kupiłem juz pułapki z tej strony:

Ukryta Zawartość

Firmy Hofa. Wysyłaja na całą Europe i można kupić przez Amazona. Ceny są normalne i taniej jak u producenta sprawdzałłem :) Pozdro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmierz swój pokój odsłuchowy i zobacz gdzie masz problem z akustyką. A jak nie to przynajmniej policz mody pomieszczenia. Możesz potrzebować wyciąć specyficzną czestotliwość i taki panel nie za wiele pomoże.

Kiedyś robiłem obliczenia jakimś programem i wyszło że w narożnikach jest najgorzej. Salon mam w kształcie kwadratu 3.80 X 3.80 z małą wnęką wys.2,27.

Mam 30 dni czasu do zwrotu. Przetestuje w swoim saloniku jak nie będzie poprawy, to oddam i zajmę się pomiarami. Nie będzie innego wyjścia ;)

Wpisałem to w kalkulator modów i tak nie wiem o co tam biega... Te wszystkie kalkulatory sa dla kogoś kto się na tym zna, nie dla mnie :) takiego amatora jak ja ;)

Frequency Regions:

- No modal boost: 1hz to 45hz

- Room Modes dominate: 45hz to 136hz

- Diffraction and Diffusion dominate: 136hz to 544hz

- Specular reflections and ray accoustics prevail: 544hz to 20000hz

Count (45.3-244hz) : Axials=13, Tangentials=55, Obliques=75

Count (45.3-100hz) : Axials=5, Tangentials=3, Obliques=1

Critical Distance (direct = reverberant field): 3.60m

To są wyniki czyli od 45Hz do 135 Hz przy czym najwiekszy mod jest na 45,2 i 88Hz do 90Hz. czyli w tym zakresisie tylko powinna dzialac pułapka od 45Hz do 135Hz?

Jak masz pokoj w ksztalcie kwadratu to tych wymiarach co podales to pewnie masz duzy problem z modem 45Hz. Pusc sobie na generatorze tonów te częstotliwość i zobacz co się dzieje. Pewnie dudnienie będzie łeb urywać.

Niestety walka z takim rezonansem jest trudna .. ale możliwa - patrz pułapki basowe strojone pod daną częstotliwość. Przed jej budową warto na pewno zrobić jeszcze pomiary.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.