Skocz do zawartości
IGNORED

Buczenie w kolumnach wzmak z kompem

Bipo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam wzmacniacz z kolumnami do którego podłączyłem po analog komputer z kartą asus xonar stx. Po włączeniu urządzeń w kolumnach słychać głośne buczenie? Co może być przyczyną i jak tego ewentualnie się pozbyć? Po przełaczeniu na słuchawki z kart buczenie brak.

Czy to jakieś zwarcie, pętla masy, odwrotnie podłączona wtyczka w gniazdku od kompa czy co?

https://www.audiostereo.pl/topic/125652-buczenie-w-kolumnach-wzmak-z-kompem/

Jak wzmacniacz ma wtyczkę "3 pin" to sądzę, że to pętla masy i paskudny przydźwięk sieciowy. Jak rozwiązać? - u mnie najlepiej sprawdził się DAC podpięty optykiem do kompa. Jak wzmacniacz ma wejście optyczne to go użyj.

Niestety wzmacniacz ma tylko wejścia analogowe. To mówisz aby spróbować najprostszego daca dać pomiędzy wzmakiem a karta? Gdzieś czytałem aby zastosować takie coś jak dibox...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

coś takiego może na początku kupie podłączenia coaxial do karty dźwiękowej a dalej analogiem 2 x rca na wzmacniacz. Może jak wyślę najpierw sygnał cyfrowy z karty a nastepnie zamienie na analogowy to zniknie to buczenie..?

Ukryta Zawartość

Podłączenie PC po coaxialu też nic nie da, bo mimo tego że muzyka idzie cyfrowo to dalej przekazuje napięcie i tą cholerną pętlę masy.

Jeśli połączysz PC z przez wyjście optyczne do DACa, a tego daca po rca do wzmacniacza.- problem powinien się sam rozwiązać.

Kabel optyczny nie przekazuje żadnego napięcia, więc będzie separacja masy między PC, a wzmacniaczem.

Ewentualnie można zastosować separator masy między PC, a wzmacniacz :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . na wejściach RCA wzmacniacza. - To tez rozwiązuje problem.

Ukryta Zawartość

L.G. life is BRUTAL...

Podepnij komp przez rozgałęziacz bez uziemienia i sprawdź, powinno przestać buczeć

Można tak faktycznie testowo zrobić, ale używać na dłuższą metę tak nie radzę, bo wszelkie ładunki z obudowy (a całkiem sporo tego) będą "uziemiane" przez ekran interkonektu i dalej przez wzmacniacz. Nie wpływa to najlepiej na bezpieczeństwo choćby płyty głównej, a dokładnie to chyba tak sobie ładnych parę lat temu uszkodziłem płytę główną (akurat sytuacja byłą odwrotna, bo wzmacniacz uziemiał się przez PC, przy pomocy interkonektu chyba coax). OCzywiscie płyty nie przypaliło tak od razu po takim podłączeniu, tylko może tak po 1,5 roku - nie pamiętam dokładnie.

Można tak faktycznie testowo zrobić, ale używać na dłuższą metę tak nie radzę, bo wszelkie ładunki z obudowy (a całkiem sporo tego) będą "uziemiane" przez ekran interkonektu i dalej przez wzmacniacz.

Dwa komputery w ciągu 16 lat (średnio wychodzi jeden na 8 lat ;) :) ) tak miałem (i mam) podłączone i nic się nie stało.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Dwa komputery w ciągu 16 lat (średnio wychodzi jeden na 8 lat ;) :) ) tak miałem (i mam) podłączone i nic się nie stało.

Nie, przepraszam, jednak u mnie jest inna sytuacja, bo nie mam uziemienia w ogóle. Czyli i wzmacniacz, i komputer są podłączone bez uziemienia.

Przepraszam za zamieszanie.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Czesto problemem jest instalacja elektryczna w mieszkaniu. Jezeli masz kablowke lub azart to sa one podlaczone do uziemienia calego budynku. Tyle, ze takie uziemienie masz w starych blokach tylko w lazience gdzie musiala byc instalacja trojprzewodowa. Wszedzie indziej jest instalacja dwuzylowa. Jezeli ktos na niej zrobi tzw sztuczne zero i spotka sie ono z prawdziwym uziemieniem to pojawia sie roznica potencjalow i buczenie. Separator na antenie rozwiazuje temat. Czasami moze pomoc nieekranowana skretka z modemu kablowki do komputera.

Dziękuję Wierza34, po podłączeniu CISZA JAK MAKIEM ZASIAł; :-). 15zl i po sprawie mimo nie audiofilskich kabelków . .;-) Polecam tani a dobry sposób na pozbycie się buczenia pomiędzy komputerem a wzmacniaczem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.