Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofony ponownie - VPI i Nottingham.

Mi??

Rekomendowane odpowiedzi

Rozglądam się za przyzwoitym gramofonem ale te które widziałem w warszawskich sklepach są jakieś plastikowe i nie budzą zaufania albo wyglądają jak garnki. Opinie o z netu są róże za to jednoznacznie dobre lub fantastyczne znalazłem o Nottingham i VPI obie te firmy dystrybuowane przez łódzkie firmy (Fast i Arspo Audio). Może koledzy z Łodzi mają wyrobioną opinie albo ktoś już był i porównywał gramofony. Może macie jakieś swoje typy w temacie klasyczny TT.

https://www.audiostereo.pl/topic/12569-gramofony-ponownie-vpi-i-nottingham/

Mam podobne dylematy. I chociaż ich rozstrzynięcie odkładam na później, to biorę pod uwagę NA Horizon (brak pokrywy jest dla mnie istotnym użytkowym minusem, chociaż można coś dobrać) i ProJect Perspective, ew. 6,9 (nie jestem do końca przekonany do tej firmy). Po dokładniejszych oględzinach, mimo niezłej ceny, zrezygnowałem z Clearaudio Emotion, który był z jednym z wytypowanych wstępnie faworytów. Jest za lekki i przesuwa się po podłożu, co powoduje, że łatwo zetknąć podstawę z silnikiem i wtedy całość zaczyna wyczuwalnie wibrować. Z NA słuchałem gramofonu recenzowanego przez józwę w Magazynie HiFi (Spacedeck?) z wkładką Shelter 501 i jest to baaardzo dobry zestaw, chociaż w chwili obecnej dla mnie za drogi. TT można zobaczyć w Audiofilu na Boya. Mam nadzieję, że na AS będę mógł przyjrzeć się dokładniej NA Horizon. Czytałem o nim wiele dobrego i chciałbnym go posłuchać w akcji - czyli na horyzoncie wyprawa do Łodzi. Gdybym jednak zdecydował się na kwotę powyżej 5000zł za TT z ramieniem, to posłuchałbym jeszcze aluminiowego Acoustic Signature Samba w dystrybucji RCM (dostał mocną ustną rekomendację od Panów z Audioforte zastawionego przecież ProJectami ;)) oraz stalowego Acoustic Solid. Taka maszyna stoi w Warszawie na Batorego. Na razie czekam na rozwój sytuacji z gramofonem konstrukcji jjp i fadeovera :) Już nawet wiem, że dobrze gra z wkładkami BenzMicro.

• Redaktorzy

Nottinghama recenzowałem dla Magazynu i to dobry gramofon jest. Wyższe modele pewnie jeszcze lepsze. Co do VPI - to w Polsce nowość. Wysoko oceniane przez reenzentów gramofony ze Stanów.

Acoustic Solid znam tylko ze zdjęć w Audio i rzeczywiście jest bardzo ładny ale ty pozostaje kwestia ramienia Regi bardzo dobre ale jak mówił sprzedawca na start a co później. Dlatego wolał bym kupić zestaw z którym nie trzeba kombinować w szczególności że czeka mnie jeszcze cała ta wkładkologia. Z ładnych legendarnych i chyba solidnych TT zastanawiałem się jeszcze nad Michellem Gyrodec ale wydziałem go w sprzedaży tylko z drugiej ręki. Linn jest stanowczo za drogi a używanego ryzykował nie będę.

Pamperek niekoniecznie nadal próbuje coś wytypować np. ta Samba niewątpliwie solidny sprzęt ale wraca sprawa ramienia i estetyki. Skrajności mi się nie podobają a tych jest najwięcej albo metalowe pancerniki albo plastik. Ideałem dla mnie byłby Kuzma Stabi S + Stogi ale na ten zestaw jak i Linn nie podołam.

• 2 lata później...

Dla zainteresowanych, w marcowym magazynie hi-fi jest recenzja gramofonu VPI SuperScoutMaster pióra ' Jozwy i Koteczka. Dla mnie ciekawa, w dodatku utwierdza mnie w moim przekonaniu, że do słuchania muzyki wystarczy dobry analog.

Ponadto do grona recenzentów HFiM dołączył jeden z forumowiczów. Gratulacje! :-))

>Papamek

Bywa tak, że pierwszy pomysł jest najlepszy. Weź pod uwagę Pro-Jecta Perspective, ale nową wersję (Perspective II). Ma nowe, całkowicie węglowe ramię (9cc) oraz "regulowaną" barwę dźwięku i stereofonię. Jest najtańszy z całego towarzycha, nie dam głowy że najlepszy (wielu zapewne a priori założy że najgorszy), ale zaoszczędzone pieniążki można "zainwestować" w lepszą wkładkę, np. jakieś szlachetniejsze, niskopoziomowe MC. Czy to się aby w ostatecznym rozrachunku nie opłaci ?

->Yul,

Racz spojrzeć na daty wpisów :-) To stary wątek, odświeżony jedynie z powodu recenzji VPI w Magazynie HFiM.

Papamek już dawno pozbył się dylematów, o których pisze powyżej :-))

Pozdrawiam,

> Profil,

Masz świętą rację, ale się z radą wychyliłem ! Po sporym (!) niewczasie... no, na psa urok. Dzięki Ci Profil za sprowadzenie mnie na ziemię, niech Ci Pan Bóg w dzieciach wynagrodzi !

Widzę jednak, że Papamek sporo przekroczył zakładany wówczas budżet, pogratulować. W tej sytuacji Pro-Ject nie ma tu oczywiście nic do rzeczy.

Co do VPI, to obrodziło recenzjami. W marcowym Audio-viedeo jest recenzja modelu Scout. Co ciekawe, zauważyłem, że cena zmieniła się znacznie wraz ze zmianą dystrybutora. W Arspo-audio kosztował zdaje się 7800 zł, teraz 6600 zł, to znacznie więcej niż zmiany kursu walut w ostatnim czasie.

Pozdrawiam

>Yul

No tak. Kupiłem z ramieniem węglowym, ale WilsonaBenescha FullCircle + ACT 0.5 + wkładka Ply :)

VPI Superscout Master słuchałem dzięki uprzejmości jozwy. Niesamowita maszyna o lekko zacienionym, głębokim i niesamowicie płynnym brzmieniu. Zasmakowała mi jak Guinness :)

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wielu smakoszy Warki Strong skrzywi sie na smak Guinnessa ;) Ale dla mnie VPI Scoutmaster i Guinness to wyższy poziom świadomości.

Pozdr

Papamek

Misiu>>>

Daj sobie spokoj z tym VPI, nie przeplacaj z Amerykanska przecietnosc,! Amerykanscy audiofile maja dobra ubaw z VPI. Mam wiecej respektu dla Oracle :-)

Kupuj Nothingham, lepszy produkt pod wszystkimi zwgledami.....servis, cena i SOUND.

Jedyny table z USA godny uwagi to Basis Audio ale ceny sa nie realistyczne.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

NA Interspace z drugiej ręki był niedawno w HiFiClubie. Wyposażony w Rega RB-250 (a może RB-300???) i wkładkę MM Shelter 201. TT ma możłiwość dołożenia drugiego ramienia.

Zdjecie ze strony dustrybutora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sobotę w Hificlubie kątem oka widziałem Nottinghama, ale to był chyba któryś z modeli Space One albo Ace Space - z niebieskawą podstawą i grubszym talerzem z charakterystycznym ożebrowaniem na boku. Nie spojrzałem dokładniej - bo u mnie już po decyzjach, o czym było w innym wątku. W każdym razie jest chyba okazja posłuchać go u nich nawet jeśli to tylko jeden używany egzemplarz, a wcześniej było w tym w Polsce ciężko - no i można u nich porównać z VPI bezpośrednio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.