Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo A 9050 vs Onkyo TX RZ 800 i RZ 900

Procz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie do użytkowników lub osób które miały okazje posłuchać w/w sprzęt.

Jaka jest jakość stereo Onkyo A 9050 w stosunku do Onkyo RZ800 i RZ900?

Czy RZ800 dorówna jakości wzmacniacza A 9050? czy jest lepszy?

Czy RZ900 dorówna jakości wzmacniacza A 9050? czy jest lepszy?

[]Pomyślałem o tym wzmacniaczu a następnie dokupienie w przyszłości model np. NR838 za niższe pieniądze i może nawet z drugiej ręki

Dzięki czemu będę miał i dobre stereo ( a może i nawet lepsze ) i kino za mniejsze pieniądze niż

niespełna 6tyś za Onkyo tx rz900

Ogranicza mnie teraz budżet na taki AV kosztem reszty.

Całości ma grać z DALI Zensor 7 ( tu również muszę przystopować z budżetem) choć chciałem coś innego :)

Proszę o poradę i wyprowadzenie mnie z błędu.

Słuchałem zarówno 9050 jak i RZ900 szukając sprzętu dla siebie, choć ostatecznie wziąłem 8150 z innych względów. Powiem szczerze, że w sklepowych warunkach bardzo trudno było się do czegoś przyczepić. Całość grała z Tannoy Revolution xt8.

Może trochę lepsza czytelność w dole na plus dla 9050 (może dlatego, że mniej elektroniki po drodze), ale to drobny szczegół jak dla mnie w kontekście tego co otrzymujesz z RZ900, skoro i tak chcesz hybrydę KD i Stereo.

Oba rozwiązania dają Ci na dobrą sprawę to samo. W sumie do końca nie wiesz czy sygnał po PREOUT z838 będzie nieskazitelnie czysty i taki sam jak oryginalny (choć w teorii ma tak być).

Ja np wolałbym mieć wszystko w jednym klocku, ale w dużej mierze dlatego że nie bardzo miałbym gdzie taką wieże złożoną z 2 urządzeń ustawić. Wiele zależeć będzie od Twojego pomieszczenia i kolumn, czyli elementach które te drobne zmiany pozwolą usłyszeć. Brzmieniowo moim zdaniem oba urządzenia są bardzo blisko siebie.

Co do RZ800 to mogę tylko powiedzieć patrząc na specyfikację, że ma mniejszą moc, przetworniki te same.

Witaj,

model TX-RZ900 to bezpośrednia konkurencja jakościowa wzmacniacza Onkyo A-9050. Może minimalnie wzmacniacz jest bardziej spójny, lepiej wypełniony szczególnie w środku pasma. Poza tym to podobny charakter. Tak więc jeśli tylko budżet pozwoli, moim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie zakup modelu TX-RZ900 (http://q21.pl/onkyo-tx-rz900.html).

Ewentualnie jako alternatywa posłuchaj Anthem MRX-510 (http://q21.pl/anthem-mrx-510.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań, wszystko jest dostępne od ręki. W przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zapomniałem napisać, że zależy też w przyszłości na Dolby Atmos. Omawiane AV są 7 kanałowe lecz po wykorzystaniu dekodera do Dolby Atmos pozostają w systemie 5.1.2 Czyli 5 kanałów standard i dwa sufit. Gdy będę chciał 7.1 ( dodatkowo dwa kanały na tył ) to lipa i ratuje mnie właśnie wzmacniacz jako końcówka mocy.

lub AV 9.1 ale to już nie ta cena lub nie te stereo

Myślałem o dwóch dodatkowych kanałach na tył ( 7.1 lub 7.1.2) gdyż będę miał dekowaną sale kinową w którym będzie drugi rząd widza i Oni będą mieli efektowne przed sobą ( co mnie mniej interesuje bo nigdy tam nie będę siedział :) ale... ) oraz że odsuwam się od ściany z tyłu o ponad metr i chciałbym poprawić efekt przestrzenny

Witam,

Może i ja dorzucę coś od siebie :D popieram opinie Q21 ze RZ900 to poziom Onkyo 9050.

Wiec jak zamierzasz bawić się w przyszłościowy sytem dzielony z dobrym stereo to naprawdę warto rozważyć zakup używki 9070 z allegro szczególnie że ma jeszcze gwarancję.

Słuchałem Onkyo Rz900 i Rz800 i przy moim wzmacniaczu który w opcji main robi jako końcówka dla wymagających frontów różnica miedzy wzmacniaczami całkowicie się zatraciła.

Masz budżet 6tyś, wzmak z allegro za 3tys dozbierasz 1300zł i dokupisz Rz800 tak jak ja mam i naprawdę banan z gęby nie schodzi.

Co do konfiguracji z zewnętrzną końcówką w konfiguracji Onkyo Rz800 jest opcja wyboru głośników 5.1.4 jak i 7.1.2 ja mam ta drugą opcję i to działa. Dziwi mnie to że bo wszędzie jest podane że ampli jest 7.1 ??

Pozdrawiam

Ps radze się spieszyć bo cena Rz800 z dystrybucji skoczyła z 5k do 6k a Rz900 z 6k do 7,5k :( Winne chyba pozytywne opinie na forach i zbliżający się Rz1000 którego chcą pozycjonować na 10k :D

Tak jest w instrukcji " Select "2.1 ch", "3.1 ch", "4.1 ch", "5.1 ch", "6.1 ch", "7.1 ch", "2.1.2 ch", "3.1.2 ch", "4.1.2 ch", "5.1.2 ch", "6.1.2 ch", or "7.1.2 ch" to suit the number of

speaker channels connected." ale z tego co widziałem przy konfiguracji dla opcji atmos poza 7.1.2 są opcje x.1.4 dla ustawień głośników.

"Masz budżet 6tyś, wzmak z allegro za 3tys dozbierasz 1300zł i dokupisz Rz800 tak jak ja mam i naprawdę banan z gęby nie schodzi."

Załóżmy, że wykonałbym taki ruch i wyżyłowałbym co mam w kieszeni. Co z kolumnami? Czy Dali Zensor 7 nie będą zbyt słabe na taką elektronikę i nic już więcej z nich nie wyciągnę przy takim wzmacniaczu?

Niestety co do Dali Zensor 7 się nie wypowiem, bo ich nie słyszałem.

Ja zakochałem się w Focalach, przed nimi miałem Elac FS 208.2, MA RX8 oraz zwykłe Chorusy 826V.

I te ostatnie mi najbardziej pasowały więc wybrałem 826W LE 2011 w bieli bo żonie się też spodobały.

Znajomy jak posłuchał też wpadł w focale, polecał i kupił 836V i gra to u niego z Yamha RX-V2067 i też jest miło.

Może pomyśl tez o używanych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tego się obawiałem..........a miało być na początku skromnie RZ800 jako całość......gdyby nie kupował projektora i budował ekranu.....ciężko wszystko pogodzić niestety

Wczoraj wieczorem sprawdziłem jeszcze raz ustawienia i niestety wprowadziłem w błąd, nie ma możliwości ustawienia atmosa na x.1.4, przepraszam zainteresowanych.

Przy ustawieniu 7.1.2. jest możliwość wyboru głośników sufitowych w 3 pozycjach bardziej z przodu, bezpośrednio nad głową, bardziej z tyłu.

Niestety takie hobby lepiej powoli kupować, posiłkować się używkami z pewnego źródła niż kupić co bądź i potem odsprzedawać ze stratą.

Kilka osobisty uwag co mnie denerwuje w Onkyo Rz800:

-kiepskie menu, jakość w 1007 była dużo lepsza :/

-pokrętło głośności za duże, takie z 9070 było by idealne

-dwa małe pokrętełka z lewej plastikowe, można było zaoszczędzić na dużym głośności i dać tu aluminium :)

-gniazda mogły by być pozłacane

-stary typ nóżek był fajniejszy.

Czyli ogolnie masz zastrzeżenia co do wyglądu samej maszyny a nie jej działania czy dzwieku? :)

Takie opinie zawsze się znajdą, co nie zmienia faktu że są cenne.

@procz nie pakował bym sie w osobny wzmacniacz + amplituner. RZ900 daje na tyle rozbudowany dźwięk ze wzmacniacz musiał by być na prawdę klasowy.

Propozycja @max720 jest sensowna, jesli ten wzmacniacz jest w dobrym stanie jest sens kupować jego + np. 838. A 838 nie blokuje Ci rozbudowy do Atmosa :)

Kwestia tylko czy chcesz mieć jeden czy 2 klocki. Choć do Zensor 7 RZ 900 w zupełności wystarczy

W razie pytań lub wycen zapraszam

..i z tego co widzę ten A9070 nie ma wyjścia na sub. Jest inna opcja podłączenia subwoofera bezpośrednio do wzmacniacza ?

Sub który ma wejscia wysokopoziomowe, to znaczy gniazda głośnikowe. Wówczas da się podłączyć dowolny wzmacniacz.

Cytuje ..nie pakował bym sie w osobny wzmacniacz + amplituner. RZ900 daje na tyle rozbudowany dźwięk ze wzmacniacz musiał by być na prawdę klasowy..

Tutaj w tym poście który zacytowalem powyżej ktos wykazal sie kompletnie niewiedza...

Najwyzsze nieliczne topowe modele mozna by tak określić ale nawet ich jest niewiele.

A tu takie opinie o średniej półce. ..?

S4Home, masz racje nie mam zastrzeżeń co do samej reprodukcji dźwięku Onkyo w kinie dlatego kupiłem już 2 klocek tej firmy. Mam nadzieje że po zmianie domu zakupie procesor i końcówki by Onkyo choć może wtedy to już będzie Integra :D

Co do wzmacniacza 9070 nie posiada on klasycznego wyjścia na suba w przeciwieństwie do jego słabszego brata 9050, ale można skorzystać z wyjścia Pre-Out. (choć dla mnie sub w stereo to jak kwiatek do kożucha, ale każdy ma swoje preferencje).

Niestety Onkyo troszkę namieszało z brakiem Pre-Out w niższych modelach:/ co pewnie wielu osobą się nie spodobało.

Co do kalibracji zrobiłem ją na szybko i wyszła poprawnie moim zdaniem, dobrze określone odległości i podbicia w głośnikach. System kalibruje również przednie kolumny co podobno było pomijane w poprzedniej odsłonie systemu.

Co do kalibracji zrobiłem ją na szybko i wyszła poprawnie moim zdaniem, dobrze określone odległości i podbicia w głośnikach. System kalibruje również przednie kolumny co podobno było pomijane w poprzedniej odsłonie systemu

No wlasnie. Pytam, poniewaz mam 636 i po wyłaczeniu AccuEq róznicy prawie nie ma żadnej. Wczesniej mając 525 jak wyłączałem Audyssey odrazu słychać było zmianę.

"Co do wzmacniacza 9070 nie posiada on klasycznego wyjścia na suba w przeciwieństwie do jego słabszego brata 9050, ale można skorzystać z wyjścia Pre-Out. (choć dla mnie sub w stereo to jak kwiatek do kożucha, ale każdy ma swoje preferencje)."

Czyli z subwooferem velodyne eq-max 12 ten wzmacniacz poprawnie podłącze?

Niestety to jest po części niezależnie od mnie. Mam podłogę z płyty OSB na legarach. Co prawda wypleniona wełną ale i tak bas jest równy totalnemu zero. Tak jakbym wykręcił głośnik niskotonowy. W przyszłości osunę tą podłogę i będzie to grało na betonie ale na dziś ratuje mnie tylko sub.

Co jest dodatkowym kosztem za cenę pozostałych elementów sprzętu:(

Jest jeszcze rodzaj muzyki jak r'n'b i "american" hip hop i w tych ścieżkach niskie częstotliwości to jest poezja i tu MUSI być sub. Dobry i SZYBKI SUB

Mój Paradigm PS 1200v4 w niektórych tylko niestety ścieżkach nadąża i aż miło. Wiec nowy zrobi to idealnie.

taki problemy.......

wystarczy nie lubić czasem posłuchać Jasona Derulo i Snoop Doga ( choć Połówka moja lubieć bardzo) , mieć normalna podłogę i nic tylko brać 9070 a zamiast suba za 4 koła dołożyć do czegoś lepszego niż Dali Zensor 7.

Niestety się nie da. Tym bardziej, że i w kinie nie jest to co trzeba i chce mieć. Jak ma być moc i jakość to z każdej strony i przede wszystkim z subwoofera.

Jeśli myślisz o subie velodyne eq-max 12 to on ma wejście High Level i wpinasz go między głośniki i wzmacniacz (musisz mieć 2 komplety kabli).

Takie połączenie jest podobno lepsze do słuchania muzyki niż zwykłe wyjście na RCA na suba, ja osobiście tego nie sprawdzałem więc opieram się tylko na opiniach innych.

Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa o której nie wspomniałem. . Słyszałem powielająca się opinie, że przy odsłuchu RZ900 w stosunku do RZ800 da się odczuć zdecydowana różnice ( mówimy o stereo) przy cichym / normalnym słuchaniu na korzyść pierwszego. Przez co między innymi ten pierwszy jest lepszy.

W moim przypadku jest tak, że ja mogę i słucham głośno, czasem bardzo głośno bez znaczenia jak pora dnia czy nocy. Nigdy cicho, żeby np. nikogo nie obudzić bo obok sypialnia.

Natężenie dźwięku i subwoofera mam takie same podczas projekcji w dzień i takie same o 3 w nocy.

Czy to nie będzie mieć wpływu na to, że różnica w sprzęcie może się w jakimś stopniu zatracić?

Teraz tak mam. Gdy leci cicho muzyka to moje Whardefale Diamond 8 graja bo graja. Gdy podkręcę słyszę więcej, dokładniej i przede wszystkim dynamicznej.

Z natury rzeczy jest tak zawsze ze wyższy model jest mocniejszy i gra lepiej :>

Ale ty przecież do Stereo planujesz mieć osobny wspomniany wyżej wzmacniacz stereo , więc to bez znaczenia chyba...

Co za tym idzie pojawia się też problem z podłączeniem suba, bo nie może być podłączony równocześnie do amplitunera i wzmaka/końcówki...

.....planuje wiele i łeb pęka :)

ale sam widzisz , że opinie są że lepszym rozwiązaniem będzie jedno urządzenie w tym przypadku rz900 które wystarczy do takich kolumn jak Dali Z7 dając wszytko w jednym w dobrej jakości.

Nie che kupować czegoś ( A9070) czego nie wykorzystam ( bo za słabe kolumny i różnice będą tylko subtelne) lub też kupować coś ( rz900) co jak dla mnie nie będzie miało różnicy do (rz800) ( a jak nie ma różnicy...) A wydać zaoszczędzone pieniądze w co innego.

A mam na co wydać

Gdybym usłyszał bierz bo 9070 da ci wile więcej od rz900 i TE kolumny nie maja aż takiego wpływu.

Ale takich podpowiedzi nie ma. A ceną się sugerować nie mam zamiaru. Ze droższe to pewniak że lepsze.

Problem typu dwóch klocków to raczej zaleta bo potem wsadzę to wszytko w szafę i będzie to profesjonalnie wyglądać:)

A , do Twojej muzyki nie lepszy Klipsch RF 62II , 82II ? Nie wiem jak duże masz pomieszczenie . Ale Onkyo kocha Klipsch-a :)

I baaassss będzie miodzio :)

Jak słuchasz więcej muzyki , to bierz 9070 i słabszy ampli .

Zaraz sam kupię ten wzmacniacz :)

Ja też myślę że lepiej kupić amplituner a zawsze możesz go potem rozbudować dodatkowym klockiem...

A z Zensorami jest taka historia że para kosztuje jakieś 3600pln, a zestaw 5.0 można znaleźć za 4300pln ;)

Oczywiście "800ka" też by Ci wystarczyła spokojnie...

I tak będzie przepaść, jak nie trzy przepaście w stosunku do tego co masz aktualnie... co masz do tych Diamondów chyba nie pisałeś ?

I tak sobie przypomniałem że w tych Diamondach lubiła sie utlenić ta pozłotka na blaszce mostkujacej terminale i moze nie ma styku do tego basu ;)

Podłoga zjadająca cały bas do zera, niegrzeczna ;>

A , do Twojej muzyki nie lepszy Klipsch RF 62II , 82II ? Nie wiem jak duże masz pomieszczenie . Ale Onkyo kocha

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -a :)

I baaassss będzie miodzio :)'

Bas jest miodzio jak membrana 30 cm wywoła takie ciśnienie w czasie uderzenia bitu, że mój CAŁY pokój przesunie się w dół o kilka centymetrów i po pół sekundzie wróci na swoje miejsce nie wywołując przy tym efektu burzenia pokoju lub rezonansu. Czyściutko.

To jest bas! Zarezerwowany do danego rodzaju muzyki. Żadna kolumna tego nie da.

Moja muza to Depeche Mode. Więc techniczne brzmienie elementami gitar perkusji i różnistych instrumentów. Żadna łupanka. Kilka rodzajów innej oprócz rocka

Wybór padł na Dali

Jak słuchasz więcej muzyki , to bierz 9070 i słabszy ampli . „

Nie chce słabszego AV. Sprzęt ma być na następną dekadę. Kupuje , zamykam temat. Ciesze się sprzętem, robie remont, po remoncie przygotowuje sale pod względem akustycznym i buduje od nowa. Projektor , ekran i zamykam forum na 10 lat. Żyje!

I tak sobie przypomniałem że w tych Diamondach lubiła sie utlenić ta pozłotka na blaszce mostkujacej terminale i moze nie ma styku do tego basu ;)

Podłoga zjadająca cały bas do zera, niegrzeczna ;>”

Zanim ja zrobiłem byłem mniej doświadczony niż teraz i to dużo. Mimo wszytko zrobiłem test sprzętu na gołym stropie bez wylewki. Przyniosłem kolumny na budowę i Bas był jak należy.

A teraz znikł:)

„Takich odpowiedzi nie ma bo musisz sam ruszyc tylek i posluchac.kierowac sie wlasnym sluchem i rozumem.wtedy mozesz podjac wlasciwa decyzję..'”

Zgasza się masz racje. Ale nim założyłem ten wątek to nawet nie brałem pod uwagę tego wzmacniacza. Na tygodniu nie mam kiedy pojechać posłuchać. A do soboty może być po temacie więc posiłkuje się opiniami osób które mają widzę na ten temat. Aby mógł wykonać pewne ruchy .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.