Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o kilka porad dla nowicjusza

tomo986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Sedecznie,

Sprzęt stereo: Monitor Audio Bronze BX2 + Marantz PM6005

Zestaw stoi w salonie o wymiarach (proszę spojrzeć na zamieszczone zdjęcia). Jak na razie źródłem dzwięku jest laptop (wyprowadzenie gniazdem cyfrowym (jack SPDIF) z laptopa (karta Relatek HD Audio) do gniazda cyfrowego wzmacniacza (optical). Nie zdecydowałem się na kompletny zestaw Marantz Pm6005 CD ze względu na dużą cenę, pozatym najczęściej i najwygodniej jest mi włącząc muzykę prosto z laptopa.

Czy muszę tutaj rozważyć zewnętrzną kartę dzwiekowa USB lub jakiś z tanszych sprzętów niż Marantz Pm6005 CD czy to nie ma aż tak ogromnego znaczenia w przeciwieństwie do złej adaptacji pomieszczenia czy złego doboru sprzętu.

Czy uda się zaadoptować to pomieszczenie by ten zestaw grał przyzwocie ? Czy mógłbym prosić o najlepszą propozycję rozmieszczenia kolumn i mebli, gdyż możliwości może być bardzo dużo. Czy konieczne są podstawki i bez nich nie ma szans na uzyskanie przyzwoitego dzwięku ?

Czy może ewentulanie mogą one stać na dostepnych meblach (dlugi stolik od TV, 4 szafki zaznaczone na zdjęciu kolorem czerwonym rozmieszczone na całej długości sciany i na nich kolumn). Prosiłbym o sugestie jak rozmieścić meble i na czym postawić kolumny.

Sprzedając obecne monitory muszę liczyć się z dużą stratą, a na nowe będę musiał dorzucić drugie tyle co dostanę za te.

Czy to może być wina złego zaadaptowania pomieszczenia, sprzętu, źródła dźwięku, cabli lub jeszcze czegoś innego (np. mojego ucha).

Podsumowując, proszę serdecznie o kilka porad dotyczących:

1) Moje obecnego zestawu stereo i czy jest potrzeba zakupu innych kolumn, innych kabli, podstawek itd. ?

2) Oecnego zródła dzwięku i czy jest potrzeba zakupu karty USB lub innego żródla dla wzmacniacza, ?

3) Zaadaptowania pomieszczenia (najczęśc iej będę słuchał odpoczywając na kanapie) ?

Dziękuje Serdecznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-53209-0-12863100-1456583166_thumb.jpg

post-53209-0-76624200-1456583166_thumb.jpg

post-53209-0-10333700-1456583167_thumb.jpg

post-53209-0-65785500-1456583167_thumb.jpg

post-53209-0-15433300-1456583168_thumb.jpg

post-53209-0-67288000-1456583168_thumb.jpg

post-53209-0-18938800-1456583169_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat CD Marantza jest ..... mocno przeciętny i dobrze że go nie wziąłeś.

Moim zdaniem zacznij od podstawek. wysuń kolumny nieco do przodu. Mogą być proste podstawki na allegro jest tego mase. Począwszy od takich za 40 zł poprzez nieco bardziej designerskie za 300-600 zł no i w górę.

Skieruj kolumny nieco do środka. Tak żeby były na Ciebie ustawione.

Czy masz echo w pomieszczeniu? Ustaw się tam gdzie będą stały kolumny i klaśnij (jeśli będzie pogłos - nie dobrze) później zrób to samo w miejscu podsłuchowym.

Prawdopodobnie wypadało by bardziej wytłumić pomieszczenie. Zastosować proste ustroje akustyczne.

Co to masz za kable? Albo są tak HiEndowe że posrebrzane na końcach albo to kable do prądu?

Wymień na kabelki miedziane OFC, Melodika MDC2250 czy tańszy Procab, Olehbach.

W razie pytań pisz

Więc tak, te kable (2 x2.5m ) ucieli mi z rolki w salonie gdzie kupowałem sprzęt (nie pamiętam czy nie za darmo) więc są zapewne z najniższej pólki.

Gdzieś na angielskim forum ktoś polecał kable QED Ruby Anniversary, nie wiem czy o te chodzi co poniżej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam też pojęcia czy to cena razem z końcówkami oraz czy będą odpowiedni do mojego zestawu ?

Jeśli chodzi o podstawki, to nie wgłebiałem się które, jedynie zapisałem sobie polecane z jakiegos forum: Z2s, Atacama Nexus 6, ale są dosyć drogie więc będę musiał znależć coś tanszego.

Jeśli chodzi o kolumny to jak widzę kilka osób poleciło Dali Zensor 3 oraz Tannoy Mercury 7.2. Jednak bardziej skłaniam się do zakupu Mercury 7.2 gdyż mogę je kupić w znacznie taniej niż Zensor 3.

Nie wiem czy po wymianie kabli na lepsze, zakupie podstawek i adaptacji pomieszczenia będę w stanie stwierdzić czy gra to dobrze. Gdybym zakupił te Mercury 7.2 wtedy mając oba zestawy mógłbym porównać które mi bardziej pasują. No chyba że na 100% Mercury 7.2 będą pasować lepiej to się odrazu na nie zdecyduje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy masz echo w pomieszczeniu? Ustaw się tam gdzie będą stały kolumny i klaśnij (jeśli będzie pogłos - nie dobrze)

Jak jest echo, pogłos, to nie jest nie dobrze, tylko tragicznie !

Żadnych kabli nie zmieniaj. Po pierwsze akustyka . Po drugie kolumny to element głównie decydujący o jakości dźwięku.

Rozwinę może bardziej myśl .

Jak nie ma już echa to dopiero początek zabawy, bo ugrać można bardzo wiele, odpowiednim ustawieniem kolumn względem słuchającego, ustawieniem mebli itd. kablami tutaj nic nie ugrasz.

Echa to raczej nie masz, jest jakaś wykładzina, ale reszta bardzo kiepsko,1) kolumny we wnęce 2) wąsko rozstawione 1,30-1,50 m 3) siedzisz ze 3 metry od nich 4) gołe ściany i okna.

Bronze grają szybkim, ale cienkim basem, wzmacniacz w tym nie pomaga, choć winny w tym chaosie jego jest najmniej.Fajnie by było jakbyś mógł wyprowadzić z kompa sygnał optyczny , lub coaxilany, bo DA w 6005 jest dobry.

Witam, a w jakim formacie puszczasz muzykę i co w dźwięku Ci nie pasuje? Spróbuj wystawić głośniki z wnęki i zobacz czy jest duża zmiana w dźwięku. Nie słuchałem MA Bronze z Marantzem, ale słuchałem kiedyś z CA 640Av2 i to zestawienie grało bardzo źle. Pomimo, że znam ludzi którzy sobie chwalą te głośniki. Więc najpierw sprawdź ustawienie głośników czy ono coś zmieni. Kable Qed Ruby jest jak najbardziej dobrym kablem w swojej kategorii cenowej więc kosztuje nie wiele i można wymienić jeżeli ten kabel, który posiadasz to jakiś no name.

Jeśli chodzi o kolumny to jak widzę kilka osób poleciło Dali Zensor 3 oraz Tannoy Mercury 7.2. Jednak bardziej skłaniam się do zakupu Mercury 7.2 gdyż mogę je kupić w znacznie taniej niż Zensor 3.

To bardzo dobre kolumny. Jesli mozesz je mieć taniej to bierz Tannoye. Co do kabli to Qed jest kablem bardzo dobrym i zapewne jego wymiana była by dobrym rozwiązaniem. Ale powalcz najpierw z akustyką.

Tylko że Marantz PM6005 ma wbudowanego DAC-a więc chyba lepiej rozważyć lepszą kartę dżwiękową na usb z wyjściem cyfrowym audio ?

Mam teraz główny dylemat, gdyż mam potecjalnego kupca na moje obecne Monitor Audio Bronze BX2, który jutro chciałby je odemnie nabyć..

Mogę albo odsprzedać te kolumny i zakupić Tannoy 7.2 lub druga opcja zostawić narazie BX2, zamówić Tannoy 7.2 i porównać oba zestawy, czy jest dużo lepiej

(produkt zazwyczaj można zwrócić gdy jest nie używany, w originalnym, nie zniszczonym opakowaniu, więc istnieje ryzyko że po rozpakowaniu sprzętu i wypróbowaniu, zwrot może zostać odrzucony ze względu na jakieś widoczne ślady na pudłeku itd).

Jakich różnić w brzmieniu mogę się spodziewać między BX2 a Tannoy 7.2 z Marantzem PM6005 ? Preferuję słuchać muzyki umiarkowanie jeśli chodzi o głośćność (za głośno - skutek bolącej głowy).

Na obecnych kolumnach, na wzmacniaczu nie przekręcam gałki więcej niż na godzinę 10 (gdzie min to 7, a max 17 na gałce) i sprzęt gra jak dla mnie wystarczająco głośno.

Co byście zrobili na moim miejscu w obecnej sytuacji ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.