Skocz do zawartości
IGNORED

Hegel HD12 + Hegel H80 + Elac Fs 68.2

DelphiX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam DAC Hegel HD12 oraz kolumny Elac Fs 68.2. Obecnie posiadam Harmana Kardona HK 3490,

chciałem w jego miejsce kupić Hegel H80. Składam jeszcze w wolnych chwilach DIY Nelson Pass FirstWatt M2.

Pokój 17 m^2.

Lubię nieco ocieplony, przestrzenny i szczegółowy dźwięk (uwielbiam doszukiwać się szczegółów :-) w muzyce)

Prosiłbym o Wasze opinie :-)

Pozdrawiam

Damian

https://www.audiostereo.pl/topic/125925-hegel-hd12-hegel-h80-elac-fs-682/

Te kolumny mają potencjał, zresztą masz je na co dzień, są chyba przynajmniej dwie szkoły jedna głosi, że kolumny lepiej jak są droższe, inna że wzmacniacz.

Jak dla mnie ważniejsze jest odpowiednie dobranie elementów, bo jednego dnia kurs waluty idzie w górę i kolumna drożeje, a innego salon audio robi wyprzedaż, przecenę np. wzmacniacza i z drogiego robi się tanie, więc pewnie gorsze, mniej pożądane;) zaciera się prawdziwy obraz realnej wartości produktu.

Amplituner i kolumny znam tylko grające w innych konfiguracjach, natomiast Hegela słuchałem wyższy model i na znanych mi kolumnach, sprawił że górna średnica i góra była leciutko jakby wycofana(może tylko równo?). Niemniej czytając teraz dwa testy modelu H80 piszą że względem droższych modeli jest bardziej konturowy i odważniej pokazuje górę, więc coś o czym piszesz, ciekawe jak z tym ciepłym dołem, choć sam elac w dole zimny nie jest.

W sumie kupując H80 mógłbyś nawet zrezygnować z HD12 ;/ Mimo wszystko sugeruje opcje odsłuchu h80 w domu z możliwością zwrotu, bo jak wydaje się 7k to powinno grać lepiej i tak jak się chce.

W przyszłości marzy mi się wyższy model ELACów z wysokotonówką JET :) - ale to za parę lat :)

Pamiętam pierwszy raz jak słuchałem ELACów w sali odsłuchowej - szukałem kolumn do 4k złotych (jakieś 3 lata temu).

Gdy słuchałem na nich utworu Sting'a - Englishman In New York to się po prostu zakochałem - po podłączeniu tych kolumn miałem uczucie jakby ktoś mi ściągnął koc z kolumn.

Kiedyś to komuś napisałem na forum i mi doradzono, abym zmienił wzmacniacz to dopiero mi spadnie koc :-)

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Z H80 dopiero takie kolumny dostaną skrzydeł :)

Jak już odsłuchasz to napisz kilka słów.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.