Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio focus 160

szwagier83

Rekomendowane odpowiedzi

Widze ze cena duzo spadła ,kiedyś trzeba było za nie dac minimum 7.5 złotych a teraz niektóre sklepy z upustem za 5700 . Oczywiscie związane jest z tym ze juz nie produkują tych kolumn wiec moze salony sie pozbywają

Ale myśle ze za ta cene warto pokusić sie o pare - sam myśle o sprawieniu sobie ich

:)

https://www.audiostereo.pl/topic/125974-dynaudio-focus-160/

Widać taka polityka firmy. Nie jest zasadą, że wprowadzanie nowych modeli zmusza producenta na obniżenie ceny starej. Np REL wypuścił nową serię np T5i. Stara katalogowo kosztowała 1999 a po wprowadzeniu nowego modelu cena wzrosła na 2199 .Seria "i" kosztuje 2500.

F160 są super ale bardzo wymagające względem elektroniki.

Widać taka polityka firmy. Nie jest zasadą, że wprowadzanie nowych modeli zmusza producenta na obniżenie ceny starej. Np REL wypuścił nową serię np T5i. Stara katalogowo kosztowała 1999 a po wprowadzeniu nowego modelu cena wzrosła na 2199 .Seria "i" kosztuje 2500.

Wczoraj właśnie sprawdzalem ceny T5. Zauwazylem ze wszystkie rzędem po 2499zł. Myslalem ze jakiś omam mam, bo zdaje mi sie ze wisialy T5 rok temu po 1999zł, a uzywki juz po 1300zł.

?👈

Widziałem że wielu łączy je ze sprzętem naima. Nastawiony na synergię pojechałem posłuchać do salonu razem ze swoim wzmacniaczem. S16Hz Minas Anor je znokautował. Fakt Minasy nie są przeciętnymi kolumnami może dlatego? A może naim je jednak ograniczał?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Kolego mikel, jaki masz wzmacniacz?, bo mocno zastanawiam się nad wymianą moich x16 na f160. Zważywszy na niewielki koszt owej operacji.

Sluchalem x14 I focusy 160 były o poziom wyżej jak dla mnie . 140 focusy bardzo podbity bas

Widziałem że wielu łączy je ze sprzętem naima. Nastawiony na synergię pojechałem posłuchać do salonu razem ze swoim wzmacniaczem. S16Hz Minas Anor je znokautował. Fakt Minasy nie są przeciętnymi kolumnami może dlatego? A może naim je jednak ograniczał?

Minas y to chyba kolumny podłogowe a dynki to małe monitory

Tak ale pułap cenowy zblizony wiec to bez roznicy. Wzmacniacz mam Nait XS 2 ale wlasnie napisalem ze focusy 160 zagraly przecietnie w porownaniu do Minasow wiec nie szedlbym droga dynaudio bez sluchania czegos ze stajni Studio 16 Hz...

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Tak ale pułap cenowy zblizony wiec to bez roznicy. Wzmacniacz mam Nait XS 2 ale wlasnie napisalem ze focusy 160 zagraly przecietnie w porownaniu do Minasow wiec nie szedlbym droga dynaudio bez sluchania czegos ze stajni Studio 16 Hz...

Tak ale to moje go metrażu tylko monitory chyba ze bardzo małe podłoglowki

Zdziwisz sie :) Minasy swietnie graja nawet w malych klitach! Czego o dynaudio nie mozna tego samego napisac.

.

Mogę. Barwa i scena. Tylko dosc wasko je zestawilem ze soba. Moze dynkom to szkodzi. W kazdym razie ja jestem przekonany ze z lampa czy naimem sprawa jest oczywista ktore lepsze. Jak bedzie z innym wzmocnieniem nie wiem. A czy to radykalny poglad? Radykalnym pogladem byloby to ze rodzima konstrukcja przegrywa z zachodnia za podobne pieniadze. To nawet nielogiczne :)

.

Czytałem już kiedyś, że XS2 z jakiś względów nie potrafi sobie poradzić z prawidłowym wysterowaniem f160. Dlaczego ? Nie mam pojęcia i dziwi mnie to ponieważ XS2 to konkretny piec.

Studio 16hz miałem okazję posłuchać ( monitory) z moim 5i ale nie przypasowały mi wtedy. Może dziś było by inaczej:?!

Grały u mnie 160 z xs2 przez rok. Mogę napisać że xs2 to taki absolutne minimum aby je poprawnie wysterować. Największy problem to dynaudio dosyć mocno narzucają swój charakter, aby je przełamać trzeba szybkiego detalicznego wzmaka , naim xs2 jest dynamiczny i całkiem szybki ale ciut zrelaksowany i to powodowało że nie mógł przełamać ich charakteru. Pod względem ustawienia są to wymagające monitory dosyć mocno zaznaczają pracę basrefleksu, minimum 60cm od ściany i nie pomagają słabym akustycznie pomieszczeniom przez lekkie podbicie basu oraz minimalne wyższej średnicy. Powoduje to efekt większej dynamiki odbioru przekazu takiego pazura ale ogólnie przekaz ten troszkę nie jest neutralny do końca jest to nie duże podbicie ale w przypadku słabej akustyki pomieszczenia potrafiący jednak troszkę popsuć prawidłowe ułożenie dźwięku. U mnie jest średnio zastawiony pokój i w pomieszczeniu typowym do odsłuchu grały jednak lepiej a na to nie mogę sobie pozwolić. Ogólnie miło je wspominam ale raczej nie powrócę do dynaudio prędko gdyż moje obecne spendory A3 zrekompensowały braki poprzednich monitorów 160 w kilku aspektach czyli łatwiejsze w wysterowaniu, przyjemniej się ich słucha wieczorami lepiej ułożone kulturalniejsze brzmienie w większym wglądem mimo podobnego ocieplonego charakteru jak w dyniach, dokładniejszy dźwięk i w dolnych rejestrach i bardziej rozdzielcza góra pasma, scena jest szersza i głębsza czego nie do końca uświadczyłem w 160 , a3 nie mają tego podbitego przyjemnie basu ale też nie mają lekko ofensywnej atakującej wyższej średnicy co powodowało jednak na 160 lekkie zmęczenie zwłaszcza przy cichym słuchaniu bo xs2 spendory wysterowuje bez problemu a z 160 przy cichych odsłuchach nie potrafił , gdzie xs2 też do najsłabszych nie należy wzmaków.

Focal + Naim

Czyli jednak zakup f160, odpada, a miało być tak pięknie. Docelowa chcę do niego Audiovector sr3 super ale ta cena.... Czasami mam kaca zakupowego że jednak naim xs-2 to nie był trafiony zakup własnie ze względu na to że jednak muszę uważać co podłączam do niego.

Napisałeś przecież ze minasy znokautowały focus ,czy to nie jest radykalny pogląd ?. Barwa w minasach przy tej klasie sprzętu którą porównywałeś mogła być lepsza .odnośnie sceny tu nie do końca się z godzę z tobą ,faktem jest że układ przetworników w studio hertz16 daje przewagę ale nie we wszystkich kryteriach.Osobiście odsłuchiwałem kilka krotnie minasów oraz focusy z tond moje wnioski . Ja polecam firme studio hertz16 jest to jedna z niewielu firm kompetętnych słuchałem paru egzemplarzy monitorów i to mocny atrybut tej firmy .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.