Skocz do zawartości
IGNORED

Sąsiad z góry

Kunar

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy i koleżanki. Zwracam się do Was z ogromną prośbą. Jeszcze od grudnia minionego roku walczę z sąsiadem z góry. Kilka razy w tygodniu, późną porą, około 3 nad ranem budzą mnie dziwne dźwięki. Przypuszczam, że jest to odgłos odkładanych hantli, lecz pewności żadnej nie mam. Rozmawiałem z sąsiadem, a ten wypiera się wszystkiego.

Wiem, że ma w pokoju nade mną rozsuwane łóżko. Wyczytałem, że hałas jaki wydobywa się w trakcie jego rozkładania przypomina toczenie się po podłodze kulki. Myślę też że towarzyszy temu jedno, głuche uderzenie. W moim przypadku mamy efekt przysuwający na myśl coś ciężkiego, twardego, kładzionego w dwóch egzemplarzach. Podejrzewam, że kiedy wyciąga się na zewnątrz fragment łóżka to do uszu dociera odgłos czegoś dużego, a u mnie słychać uderzenie rzeczy ciężkiej, lecz małej.

Zrobiłem kilka nagrań komórką. Co na ich podstawie napiszecie? Jaki dźwięk się wam kojarzy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słyszę odkładanie dosyć ciężkiego przedmiotu którego rozmiar wydaje się niewielki. Ponadto rozdźwięk skłania mnie do przyjęcia założenia, że liczba owych przedmiotów wynosi 2 i są one kładzione na zasadzie jeden przy drugim.

Podzielcie się swoimi przemyśleniami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/126001-s%C4%85siad-z-g%C3%B3ry/

Zrob sobie dzieci. Bedziesz stal nawet na stojaco i nic Ciebie nie zbudzi ;)

U mnie tez sasiedzi na gorze to albo w szpilkach lataja albo akurat remont robia wieczorowa pora przez 12 miesiecy w roku.

Obawiam sie ze to wina golej podlogi. Kup im na Wielkanoc dywanik jakis fajny i filcowe podkladki pod lozko. Ze swojej strony niby mozesz podwieszany sufit zrobic ale najskuteczniej to niestety po stronie zrodla halasu.

Myślę że powinieneś kolego wejść na górę jak tylko usłyszysz ten wkurzajacy dźwięk wtedy sąsiad chyba będzie wiedział co robił 5 minut wcześniej. Może jak wspólnie ustalicie co to za dźwięk to łatwiej będzie dojść do tego co z tym dalej zrobić, może da się całkiem tego uniknąć na przyszłość lub przynajmniej zrobić coś żeby było to mniej dokuczliwe. Tylko nie wpadaj tam z awantura bo może to przynieść odwrotny skutek. Jeśli to załatwisz to tylko grzecznie albo najlepiej którejś soboty weź flaszkę pod pache i wtedy idź załatwiać sprawę, -efekt murowany :)

Warto podkreślić, że mężczyzna który jest odpowiedzialny za kiepską jakość mojego snu, od ostatniego widzenia w samej koszulce sporo przytył i nabrał masy mięśniowej. Onegdaj był osobą szczupłą, teraz jest jest szerszy niż wyższy, przybrał kwadratową sylwetkę, a jego ręka wyraźnie zrobiła się szersza.

Wszystko to dowodzi, że solidnie wykonuje ćwiczenia. Nie zazdroszczę mu, lecz nie ukrywam że nie jestem zadowolony z pory w jakiej pracuje nad mięśniami.

Nie mam 100% pewności że przyczyną wybudzania ze snu są hantle, lecz słyszę odkładanie dosyć ciężkiego przedmiotu którego rozmiar wydaje się niewielki. Ponadto rozdźwięk skłania mnie do przyjęcia założenia, że liczba owych przedmiotów wynosi 2 i są one kładzione na zasadzie jeden przy drugim.

Moje uszy rejestrują odgłosy "pum, pum". Nie ma żadnej możliwości aby to był pilot od telewizora, albo szklanka z wodą. Wówczas powstałoby tylko jedno "pum", a tych jest kilka.

Wykorzystajcie słuchawki

Nie specjalne to miejsce na takie wywody i nie specjalnie lubię udzielać się w tego typu wątkach ale swojego czasu miałem jotka w jotkę identyczną sytuację. To u Ciebie albo jest słabo nagrane albo naprawdę w granicach rozsądku. Elementem wspólnym odgłos zbliżony do odgłosu turlającej się sztangi z jej finałem w obejmach stojaka. Po długich bojach i wspólnie z sąsiadami doszliśmy do tego co powoduje ten hałas ale dla Ciebie rada jest tylko jedna - domek. Mieszkaliśmy w spokojnym czteropiętrowym bloku z lat siedemdziesiątych "dzieści" lat do czasu... Obecnie mieszkamy w nowoczesnym bloku trzypiętrowym i gdyby nie było to tylko chwilowe rozwiązanie wróciłbym w ciemno (deweloper dostosowywał ceny do rynku a mówiąc kolokwialnie bąka zza ściany słychać :) ). Mówią do trzech razy sztuka i coś w tym jest. Przeprowadzając się już niedługo poza granice tego kraju tylko domek! Mieszkając w bloku w mniejszym lub większym stopniu godzimy się na zachowania "komunalne" a to że dziś jest super nie oznacza że za jakiś czas nie ulegnie to radykalnej zmianie.

Odgłos... Chociaż podobnie to ani to hantle ani składane łóżko. Para starszych i na pierwszy rzut oka spokojnych ludzi sprowadzając się w dzień fundowała nam pijackie biesiady okraszone PRL-owską Maryla z okrzykami uznania dla tej sztuki a w nocy i porankami w domu zajmowała się zleceniami wykończeniowymi dla firmy obuwniczej.

Z niekłamanej ciekawości jakie miasto? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.