Skocz do zawartości
IGNORED

Niech żyje patriotyzm polskiego konia!

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

'Zmiany w kierownictwie najsłynniejszych polskich stadnin koni krwi arabskiej odbiły się echem wśród światowych hodowców tych zwierząt. Według ekspertów zwolnieni dyrektorzy bez problemu znajdą pracę na całym świecie, jednak w ich ocenie ta decyzja jest szkodą dla Polski.

- Byłem bardzo zaskoczony zwolnieniem tych ludzi. Nie rozumiem, dlaczego usuwacie wszystkich najlepszych ekspertów, dzięki którym wszyscy przyjeżdżaliśmy do Polski. Przez lata marzyłem, żeby moja stadnina była jak Janów i Michałów. Teraz ich zatrudnię, a w przyszłym roku pobiję nawet polskie hodowle - mówił Hamad Al Thani Al Rayyan, szejk, właściciel stajni Al Shaquab w Katarze'.

No i to by było na tyle. Okazuje się, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Szejk zatrudni fachowców polskich z doświadczeniem, fachowcy dostaną jeszcze więcej kasy i wszyscy będą happy. Straci oczywiście tylko koń polski. Trochę to chyba nieopłacalne, że nowa władza narusza tak stałe, ugruntowane, stabilne układy i koneksje Polski w końskim świecie. To jest niszczenie biznesu.

Parker's Mood

A to jest przyklepujący tę dobrą zmianę w polskich stadninach. Zdjęcie tego indywiduum wystarczy za cały komentarz ;-)

krzysztof_jurgiel.jpeg

Do niedawna prezentował się tak:

czl_roku_14_jurgiel_wp.jpg

A tak zap..la w robocie :-))) zarobiony jak koń po westernie ;-)

055bbaacf4671d745d2d06b188adbde3,640,0,0,0.jpg

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Za samą mordę powinien 5 lat dostać.

Zakładam iż Kolega ładniejszy - możemy fotkę poprosić, ocenimy.... ;P

Polityk może wyglądać jak kupa .....to nie konkurs na mistera.

Ma być skuteczny, jeśli jest może być paskudny, pierdzieć przy stole, być gejem, szczerbaty i być w paski..... Przynajmniej dla mnie....

Ja słuchałem nowego bossa od koni made in PIS. cytuję z pamięci: "konie są fajne, pewnie to będzie moja nowa pasja...."

Więcej na temat jego kwalifikacji nie usłyszałem...

Że mnie szlag nie trafi - cud Boski - może świętym zostanę ???

Ale rozumiem PIS, stadniny przynosiły powiedzmy 2 mln USD rocznie na czysto, Koleś w rok sprzeda wszystkie konie - zarobi 100 mln.

PIS odtrąbi wielki sukces, a w miejsce stadnin będą parki, albo może parkingi.....

Ale będzie sukces ? Będzie !!! PO - 2 mln, my 100 !!!

Zakładam iż Kolega ładniejszy - możemy fotkę poprosić, ocenimy.... ;P

Polityk może wyglądać jak kupa .....to nie konkurs na mistera.

Ma być skuteczny, jeśli jest może być paskudny, pierdzieć przy stole, być gejem, szczerbaty i być w paski..... Przynajmniej dla mnie....

Ja słuchałem nowego bossa od koni made in PIS. cytuję z pamięci: "konie są fajne, pewnie to będzie moja nowa pasja...."

Więcej na temat jego kwalifikacji nie usłyszałem...

Że mnie szlag nie trafi - cud Boski - może świętym zostanę ???

Ale rozumiem PIS, stadniny przynosiły powiedzmy 2 mln USD rocznie na czysto, Koleś w rok sprzeda wszystkie konie - zarobi 100 mln.

PIS odtrąbi wielki sukces, a w miejsce stadnin będą parki, albo może parkingi.....

Ale będzie sukces ? Będzie !!! PO - 2 mln, my 100 !!!

OOO panie powiadasz 2 mln zysku, to sobie poczytaj o tych zyskach,

RAPORT NIK MÓWI TAK ( w skrócie bo mniemam żeś dość tępy)

"Agencja Nieruchomości Rolnych nie prowadziła analizy ekonomicznej opłacalności hodowli koni, wskutek czego nie wiedziała jakie są rzeczywiste koszty takiej działalności. Okazało się, że ANR, która odpowiada za ochronę i zapewnienie ciągłości gatunku najcenniejszych ras koni w Polsce, nie wiedziała nawet czy działalność związana z hodowlą koni przynosi zyski, czy straty. Dopiero kontrolerzy NIK ustalili, że zaledwie w ciągu dwóch lat (lata 2011-2012) hodowla koni przyniosła stadninom straty w wysokości aż 18 milionów złotych.Przy czym straty te poniosły wszystkie skontrolowane stadniny"

Zanim coś napiszesz frajerze to poczytaj a nie niusa z tvnu chwycisz i lecisz na bocznice hehe

aha masz linka, nie wiem może Kwiatkowski przeszedł do PIS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak większość produkcji NIK. Ble ble ble z którego nic nie wynika. A już na pewno nie odwołanie ze stanowisk fachowców o uznanej renomie światowej i zastąpienie ich dyletantami i ignorantami z własnego rozdania politycznego.

RAPORT NIK MÓWI TAK ( w skrócie bo mniemam żeś dość tępy)

"Agencja Nieruchomości Rolnych nie prowadziła analizy ekonomicznej opłacalności hodowli koni, wskutek czego nie wiedziała jakie są rzeczywiste koszty takiej działalności. Okazało się, że ANR, która odpowiada za ochronę i zapewnienie ciągłości gatunku najcenniejszych ras koni w Polsce, nie wiedziała nawet czy działalność związana z hodowlą koni przynosi zyski, czy straty. Dopiero kontrolerzy NIK ustalili, że zaledwie w ciągu dwóch lat (lata 2011-2012) hodowla koni przyniosła stadninom straty w wysokości aż 18 milionów złotych.Przy czym straty te poniosły wszystkie skontrolowane stadniny"

Zanim coś napiszesz frajerze to poczytaj a nie niusa z tvnu chwycisz i lecisz na bocznice hehe

A ty Szerloku, zanim przepiszesz wyrwany z kontekstu akapit, przeczytaj sobie cały raport, to może coś zrozumiesz.

Ukryta Zawartość

Stadniny państwowe nie żyją z samej hodowli, bo przy ich zadaniach i profilu hodowla nie ma szans być dochodowa. Jest to jasno wyłożone w raporcie we wprowadzeniu:

"Prywatne stadniny koni, podobnie jak wszystkie przedsięwzięcia komercyjne, ukierunkowane są na

osiąganie sukcesu rynkowego. Naturą tej hodowli jest stosunkowo krótka żywotność wynikająca

z orientacji rynkowej. Program hodowlany trwa tak długo jak długo trwa zainteresowanie właścicieli,

po czym stadnina ulega najczęściej wyprzedaży i w efekcie likwidacji"

Stadniny jako całość są dochodowe, jest to opisane szczegółowo w p. 3.2.3 raportu.

SK Janów Podlaski dostała ogólną ocenę pozytywną (zał. 5.6 poz 10), stwierdzone nieprawidłowości to głównie pojedyncze błędy księgowe i braki dokumentacyjne.

SK w Michałowie nie była objęta kontrolą.

Ukryta Zawartość

aha no to masz w skrócie jeszcze, pewnie ci się nie chce czytać ale polecam

Spółka Polturf jest organizatorem Narodowego Pokazu Koni Arabskich Czystej Krwi oraz Aukcji Pride of Poland od 2001 roku i czerpie z tego tytułu pokaźne zyski. Co ciekawe, firmę wybrano do realizacji tego przedsięwzięcia bez żadnego przetargu i od tamtej pory ma ona praktyczny monopol na organizację i obsługę tej imprezy.

Co więcej, początkowo Polturf miał zagwarantowane 10% od ceny netto ze sprzedaży każdego zgłoszonego i skatalogowanego konia. W 2010 roku umowę zmieniono- firma dostała 12% a ponadto zagwarantowała sobie w umowie minimalny zysk równy 550 tysięcy złotych. Jednak w praktyce kwoty te były wyższe, ponieważ np. w 2013 roku spółka zarobiła na aukcji 2 miliony 356 tysięcy złotych, w 2014 roku 2 miliony 708 tysięcy, zaś według wstępnych wyliczeń za 2015 rok- 2 miliony 147 tysięcy złotych!

Najlepsze

CBA uznało również, że Polturf czerpał korzyści nie tylko z prowizji, ale również z opłat za stoiska zorganizowane w oparciu o infrastrukturę stadniny. Zarówno stadniny jak i Agencja Nieruchomości Rolnych (która jest ich właścicielem) płaciły za wstęp na własną imprezę czyli opłacali wpisowym bilety, karty VIP oraz stoiska prezentujące ich własne osiągnięcia.

kolejny zarzut:

sprzedaży za granicę materiału genetycznego naszych najlepszych koni. Po co?!!! Przecież w ten sposób robimy sobie konkurencję.

Ktoś to skomentował, że to jest tak, jak gdyby Coca Cola sprzedawała recepturę swojego napoju.

Chłopaki myśleli że są nie do ruszenia i się pomylili

Co więcej, początkowo Polturf miał zagwarantowane 10% od ceny netto ze sprzedaży każdego zgłoszonego i skatalogowanego konia. W 2010 roku umowę zmieniono- firma dostała 12% a ponadto zagwarantowała sobie w umowie minimalny zysk równy 550 tysięcy złotych. Jednak w praktyce kwoty te były wyższe, ponieważ np. w 2013 roku spółka zarobiła na aukcji 2 miliony 356 tysięcy złotych, w 2014 roku 2 miliony 708 tysięcy, zaś według wstępnych wyliczeń za 2015 rok- 2 miliony 147 tysięcy złotych!

To są przychody a nie zyski

CBA uznało również, że Polturf czerpał korzyści nie tylko z prowizji, ale również z opłat za stoiska zorganizowane w oparciu o infrastrukturę stadniny. Zarówno stadniny jak i Agencja Nieruchomości Rolnych (która jest ich właścicielem) płaciły za wstęp na własną imprezę czyli opłacali wpisowym bilety, karty VIP oraz stoiska prezentujące ich własne osiągnięcia.

No nie na własne, bo nie byli organizatorem. Już czuję co sąd zrobi z tymi zarzutami :-)

kolejny zarzut:

sprzedaży za granicę materiału genetycznego naszych najlepszych koni. Po co?!!! Przecież w ten sposób robimy sobie konkurencję.

Ktoś to skomentował, że to jest tak, jak gdyby Coca Cola sprzedawała recepturę swojego napoju.

Bo taki jest trend rynkowy. Sprzedaż i dzierżawa ogierów maleje a rośnie popyt na nasienie. Można się dopasować albo zwinąć interes. Nasze stadniny to nie Coca Cola. A jakby się wszyscy postawili CC że albo licencja albo do widzenia, to też by nie miała wyboru.

Jakież to bardzo polskie. Wszystko co mamy najlepsze należy zgnoić i wdeptać w glebę.

Nie polskie ale też na "p"

Ile razy lokalna "prawica" bierze na warsztat ekonomię, tyle razy ubaw po pachy gwarantowany.

No i to by było na tyle

Żarło i zdechło.

Ma być w Polsce porządek zamiast republiki bananowej kolesi.

<iframe width="560" height="315" src="

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ukryta Zawartość

Ma być w Polsce porządek zamiast republiki bananowej kolesi.

Trochę to chyba nieopłacalne, że nowa władza narusza tak stałe, ugruntowane, stabilne układy i koneksje Polski w końskim świecie. To jest niszczenie biznesu.

Nie żyje koń polski!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

w skrócie bo mniemam żeś dość tępy

Wiesz obelga od kogoś takiego jak ty to komplement - wiem że nie zrozumiesz czemu, może jakiś litościwy kolega ci wytłumaczy, dla mnie strata czasu.

Co do zarzutów, Koledzy ci wytłumaczyli dośc dobitnie ile są warte....

A teraz jakimi to fachowcami PIS zastąpił profesjonalistów:

Marek Skomorowski. Pochodzący z Lublina ekonomista wcześniej związany był z sektorem bankowym, A sam o sobie: Już widzę, że będzie to moja pasja życiowa. Wcześniej też bardzo uwielbiałem konie, ale nie miałem takiej bliskiej styczności z nimi – powiedział w Polsat News.

Anna Durmała Od 2013 do 2015 roku pracowała w zagranicznej, mającej swoją siedzibę w województwie wielkopolskim firmie paszowej na stanowisku specjalisty do spraw żywienia zwierząt.A wcześniej pani pracowała w stadninie..... liczącej 8 koni.

Bez komentarza, w obu przypadkach...

Tak to jest drodzy aparatczycy z pod znaku PIS, musicie prawnie zakazać Narodowi Polskiemu dostępu do internetu, w przeciwnym razie 5 minut wystarczy żeby zobaczyć, zrozumieć i obśmiać....

To że się kompromitujecie to i dobrze za 3.5 roku zapłacicie rachunek, ale martwi mnie to ile po drodze naniszczycie i że tak jak w przypadku tych koni będą to zniszczenia praktycznie nieodwracalne...

czyli jak na Batorym: luksus, a rzygać się chciało.

Nawet jak morze było spokojne ;-).

Jakież to bardzo polskie. Wszystko co mamy najlepsze należy zgnoić i wdeptać w glebę.

Nie polskie tylko pisowskie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Coś jednak się dzieje nie tak jak powinno, skoro hodowcy ze znanych stadnin na całym świecie podkreślają międzynarodowe uznanie dla zwolnionych fachowców. Większość znanych figur w tym biznesie stwierdza, że wydymani przez nową władzę zdobyli szacunek i uznanie w świecie dzięki wielce profesjonalnym podejściu do tematu, fachowości, świetnym planom treningowym, rzetelnej ocenie na zawodach.... Oferty zatrudniena tych ludzi posypią się od najlepszych w biznesie i tyle Polska z tego będzie miała. Zwrócono również uwagę na konsekwncje zwolnienia Treli i Białoboka, które mogą zupełnie zdestabilizować naszą pozycję na międzynarodowej arenie tego biznesu. Jak zwykle trzeba poczekać - zobaczymy co się wydarzy. Smutmym niestety jest fakt, że polityka i wewnętrzne personalne rozgrywki biorą górę nad profesjonalizmem. Były prezes stadniny w Michałowie - Jerzy Białobok - jest wdzięczny za słowa otuchy, które płyną do niego ze świata hodowców koni. Jego zaangażowanie i to co zrobił zostało docenione wśród ludzi tego biznesu na całym świecie.

Parker's Mood

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Panowie, życie nie znosi próżni. Jeśli rozwalą ten podmiot to w jego miejscu pojawią prywatne, które będą na pewno lepiej zarządzane, gdyż bez polityki. Generalnie wszystkie spółki i inne podmioty, na których łapę trzyma Skarb Państwa są od lat ofiarą tego typu praktyk jak opisane. Rozwiązanie jedyne słuszne to prywatyzacja na uczciwych warunkach.

Panowie, życie nie znosi próżni. Jeśli rozwalą ten podmiot to na jego miejsce pojawią prywatne, które będą na pewno lepiej zarządzane, gdyż bez polityki.

Z tym, że zyski mogą już nie zasilać budżetu polskiego.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Z tym, że zyski mogą już nie zasilać budżetu polskiego.

Może się tak stać. Ale wydaje mi się, że w Polsce mamy dość kapitału prywatnego oraz osób które mają zarówno pasję związaną z końmi jak i wiedzę o biznesie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.