Skocz do zawartości
IGNORED

Używany DAC 1500-2000 zł z XLR

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie szukam jakiegoś DACa, który troszkę ujarzmi mi średnicę. Obecnie Hegel HD10 i HD11. Oba to samo. W pokoju mam trochę obić, a Hegel jeszcze je potenguje. Adaptacja akustyczna raczej nie wchodzi w grę więc trzeba temat obejść. DAC musi mieć XLR cena MAKS 2 tys, najlepiej ok 1700zł. Na oku mam dwie ciekawe używki. Audio-Gd na Sabre oraz Stello DA100, ale nie mam pojęcia jak to zagra. Daki trochę nie chodliwe więc w razie skuchy będę się z tym bujał rok czasu czego chcę uniknąć. A może ktoś byłby łaskaw wysłać coś na testy? Mogę się zrewanżować Heglem HD10.

?👈

Na ebaju wisi NOWY Block DA100 z xlr za 299 ojro. Tu jest test:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W tej cenie dostaniesz nowego Matrixa. Ale te nowe są ponoć dość krzykliwe. Za tysiaka z haczykiem na allegro jest starsza wersja Matrix i-mini. Ma xlr, jest w pełni zbalansowany (dwie kości AD 1955). Dodatkowo dostajesz regulację głośności i wzmak słuchawkowy. Jak na swoją cenę gra naprawdę fajnie (słabiej po USB - niezbędny konwerterek SPDIF/USB) - ciepło, homogenicznie, namacalnie, płynnie. Można się czepiać, że nieco obcięta góra.

Pozdrawiam Stempur

Panowie szukam jakiegoś DACa, który troszkę ujarzmi mi średnicę. Obecnie Hegel HD10 i HD11. Oba to samo. W pokoju mam trochę obić, a Hegel jeszcze je potenguje. Adaptacja akustyczna raczej nie wchodzi w grę więc trzeba temat obejść. DAC musi mieć XLR cena MAKS 2 tys, najlepiej ok 1700zł. Na oku mam dwie ciekawe używki. Audio-Gd na Sabre oraz Stello DA100, ale nie mam pojęcia jak to zagra. Daki trochę nie chodliwe więc w razie skuchy będę się z tym bujał rok czasu czego chcę uniknąć. A może ktoś byłby łaskaw wysłać coś na testy? Mogę się zrewanżować Heglem

W tym Heglusiem co masz, to XLR są imitacją. Miałem wszystkie 3 DAC'ki. Wybrałbym stello, ale w AGD możesz jeśli model na to pozwoli zrobić upgread usb na Amanero nowoczesne, a jak grasz z plików, to może mieć to duże znaczenie. Stello akceptuje 24/96 ale to wyważone i fajnie granie. Jak napęd po coax i nie musi być DSD, to w tej 3 wybrałbym Stello :)

U nas widzę dwie sztuki po 1600zl, ale nie mam pojęcia jak to gra.

W tym Heglusiem co masz, to XLR są imitacją. Miałem wszystkie 3 DAC'ki. Wybrałbym stello, ale w AGD możesz jeśli model na to pozwoli zrobić upgread usb na Amanero nowoczesne, a jak grasz z plików, to może mieć to duże znaczenie. Stello akceptuje 24/96 ale to wyważone i fajnie granie. Jak napęd po coax i nie musi być DSD, to w tej 3 wybrałbym Stello :)

Jak on gra w porównaniu do hegla?

?👈

U nas widzę dwie sztuki po 1600zl, ale nie mam pojęcia jak to gra.

Jak on gra w porównaniu do hegla?

Miałem go kilka lat temu i już nie pamiętam na tyle aby obisywać go dokładnie. Długo trzymał cenę i od razu się sprzedawał jak pojawił się na rynku wtórnym. Ale to imho bardziej dojrzałe granie, a mniej nastawione na efekciarskie sztuczki jak to czasem bywa, że na początku jest się zachwyconym ilością detali, a później zaczyna brakować muzyki. Jest trochę opisów tego DAC na forum, to poszukaj :)

W tej cenie dostaniesz nowego Matrixa. Ale te nowe są ponoć dość krzykliwe. Za tysiaka z haczykiem na allegro jest starsza wersja Matrix i-mini. Ma xlr, jest w pełni zbalansowany (dwie kości AD 1955). Dodatkowo dostajesz regulację głośności i wzmak słuchawkowy. Jak na swoją cenę gra naprawdę fajnie (słabiej po USB - niezbędny konwerterek SPDIF/USB) - ciepło, homogenicznie, namacalnie, płynnie. Można się czepiać, że nieco obcięta góra.

Pozdrawiam Stempur

Niezle on wygląda, zmiana zrodla tylko z pilota?

?👈

A to jeszcze pół biedy, a takie cos?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Ja w niedzielę finalizuję Stello DA100.

Ja w niedzielę finalizuję Stello DA100.

Ten Music Hall chodził mi długo po głowie, był za tę samą kasę co Stello. Pisz Pan jak to gra i jak ma się to wszystko do Hegel HD10/11

Pozdro

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Fajnie, zostaje.

Wiele spokojniejszy dzwięk, spokojniesza góra, średnica, jest barwa. Bas mniej podbity w górnym zakresie, forsuje bardziej dolne pasmo. W bezpośrednim porównaniu niby nie wiele się różną, ale Stello słucha się wiele milej. Przy odkręcaniu głośności nie następuje już krzykliwość. Wszystko jest spójne i równiejsze. Hegel pod tym względem jest trochę nerwowy. Potrafił nie miło krzyknąć, tutaj tego nie ma. Wiele bardziej poukładany dzwięk. Jestem ogolnie bardzo zadowolony, szczególnie właśnie przez to że mogę bez obaw odkręcić dalej volume, a dzwięk mnie nie zaatakuje w nie oczekiwany sposób i nie sprawi że będę miał ochotę zaraz sciszać z powrotem.

Jeśli chodzi o samo wykonanie to Stello bardziej do mnie przemawia, solidniejsza obudowa, fajniejszy front, lepsza gniazda RCA Cardasa, XLR podobnie jak u Hegla, czyli Neutrik. Cięższy też jest. Też toroid w zasilaniu, kondy Nichicona chyba. Ciekawa opcja upsamplingu z tym że ja tam nic nie słyszę. Zasilany w klasie A, grzeje się mocniej niż wzmacniacz. Poki nie wyłączymy go z tyłu pstryczkiem ciągle chyba pobiera z sieci te 25W jak jest napisane z tyłu na obudowie, bo w cale nie stygnie. Jednie co to mogli dać jeszcze jednego coaxa.

21b73107e1f2ae6a6c3442317b669629_1.jpg

f2e75a6fcfce19b66e6bc27506fdc844_1.jpg

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.