Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do HARMAN KARDON HK-970

Tomitomitomi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W tym temacie jestem nowicjuszem, od 3 tyg czytam i szukam zestawu do domu.

Na początku skupiałem się na DENONach i ONKYO, później ROTEL, i teraz zdecydowałem powiększyć budżet do około 1800 zł i o w oko wpadł mi HK-970.

Czy warto jest dopłacać do HK, czy zostać np przy ONKYO Integra A-8270, czy DENON PMA-980R ??

Kolumny o jakich myślełem to :

TDL RTL 2

MISSION M73i

TDL Electronics G30 RTL

INFINITY ALPHA 50

Pomieszczenie to salon z kuchnią 25 mkw,

Przeznaczenie: TV, filmy z mini PC podłączonego do TV, Radio, i muzyka z PC.

Preferencje muzyczne: od Jazzu po rock. Nie interesują mnie Techno i jakieś punki i temu podobne. Zależy mi na czystym relaksującym i przyjemnym dźwięku.

Uprzejmie proszę o pomoc, bo już nie mam siły szukać dalej samemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/126076-kolumny-do-harman-kardon-hk-970/

HK 970 to dobry wybor w takim razie. Zostaje Ci podejrzewam jakieś 1000 zl na kolumny. Tu już tylko odsłuch Cie pokieruje. Bierz wzmaka i zasuwaj po okolicach. Szukaj aukcji w swoim miescie lub w promieniu xx kilometrow i ze swoim wzmakiem odsluchuj. Opierajac sie na opiniach niczego nie ustalisz. Stąd mętlik w głowie.

Pewnie masz rację, niestety z braku czasu nie dam rady zrobić takiego odsłuchu, wiem, że to błąd, ale tego nie przeskoczę.

Pytanie tylko, czy większość kolumn z przedziału 800 - 1000 zł (używanych oczywiście) zagra pięknie na tym HK ??

Czy może zdarzyć się sytuacja, że jakaś propozycja za około 900 zł okaże się totalną kichą?

A może ktoś z Was ma jakiś sprawdzony zestaw, lub go testował ??

Dzięki wielki Tygr Ys za pomoc.

W tym budżecie szału nie ma. Celowałbym w konstrukcje typu JBL E80, Magnat Quantum, moze nawet Jamo S606. Omijałbym konstrukcje 2-drożne. Wybór spory jest :) Totalnej kichy nie trafisz a zawsze masz jakaś tam korekcje w razie W. Choć to mało audiofilskie no ale nie wydajesz też audiofilskiej sumy.

dokładnie i sam nie jestem Audiofilem :P:)

Oczekuję od sprzętu miłego relaksującego dźwięku przy słuchaniu muzyki i wrażeń przy oglądaniu Filmów.

Na początek tyle, a jak się u mnie pozmienia później, to sam nie wiem, ale apatyt rośnie w miarę jedzenia :)

dzięki za pomoc,

Jamo są do Kupienia za 820 zł

a JBL 850 zł.

Które godniejsze uwagi ??

A co możecie powiedzieć o

CAMBRIDGE AUDIO AZUR 640A v.2 + Jamo S606

CA lepszy od HK ??

Zamiast tych Dżejbieli poszukaj może np. czegoś z Dali , Acoustic Energy. Do tego jakiś wzmacniacz Sony ES, albo Arcam. Nie polecam konkretnych modeli, chodzi mi tylko o to, że w tych pieniądzach można lepiej... ;-)

SONY:

TA-FB940R QS

ES V555 ES

TA-F 650 ES D (Ma DAC, czyli TV mogę podłączyć na kablu optycznym tak ?? )

TA-FB730R QS

ARCAM

Arcam A70

Strzelam na oślep z tymi wyborami, to co na Allegro aktualnie jest w zasięgu.

Sony ES będzie lepszy od HK ???

Zamiast tych Dżejbieli poszukaj może np. czegoś z Dali , Acoustic Energy

Dlaczego ma szukać czegoś innego? Co dolega tym JBL-om?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Shotta22 skoro miałeś tego HK, to wytłumacz mi, do czego służą wejścia Phono i PRE OUT -3, +3 db ??

Wiem, że to dla Was banalne pytania, ale tak jak pisałem nie miałem z takimi urządzeniami do czynienia.

Ale widzę, że Tuner, PC i TV podłączę. :)

Pozostaje tylko kwestia głośników.

Cały czas mogę jeszcze dostać Kolumny TDL Electronics G30 RTL Linia Transmisyjna. Co wy na to jak mogąsię spisaćz HK 970 ?

Jak tak czytam i czytam, to bardziej się przekonuję do HK. No i żona nie będzie mi suszyła głowy, że wybrałem brzydactwo.

Najlepiej jak by wszystko było białe i w połysku. :P

Ktoś jeszcze pisał, że Sony ES są lepsze w tych samych pieniądzach.

Ma ktoś wyrobione zdanie na ten temat ???

Wiedziałem, że dizajn HK ma znaczenie :)

Phono wejście gramofonowe. Czyli ma wbudowany przedwzmacniacz do gramiaka. Pre Out to wyjście z sekcji przedwzmacniacza na zewnętrzną końcówke mocy. Raczej nie będziesz z tego korzystał. Co do kolumn to nie pomoge.

Wiesz, dla mnie stare ONKYO i DENON są ok :) no ale weź i to wytłumacz ładniejszej połówce... mission imposible :P:)

dzięki za wyjaśnienia :)

Chyba się nie dowiem co z tymi kolumnami począć...

Na logikę, to z takim wzmacniaczem kolumny w takim przedziale cenowym powinny hulać pięknie.

Różne rzeczy wyczytuję na temat tego HK,

A co powiecie na to:

Cambridge Audio Azur 540A V2

i z jakimi głośnikami do 1000zł będzie brzmiało naturalnie i relaksująco podczas cichego i trochę głośniejszego grania ??

Sony es faktycznie wypadaja moim zdaniem najlepiej w swojej cenie, 650ESD to dobry kierunek w cenie ok 700zl, do tego ma dosc dobry chociaz podstawowy DAC, wiec za zrodlo na poczatek moze robic komouter, TV.

Z kolumn praktycznie wiekszosc heco, canton, mb quart.

Ewentualnie cos z Dali tutaj zapytaj użytkownika Margaryna85 on mial sony 670es z jakims modelem Dali.

Widzisz Tomi, ładnie dla każdego znaczy co innego i w tym cały problem :)

Twój jest o tyle duży, że nie masz jeszcze konkretnych oczekiwań i zakładasz, że wystarczy dobrać kolumienki i będzie ok. Niestety rzeczywistość jest brutalna i bez poświęcenia czasu na odsłuch Twój wybór będzie strzelaniem w ciemno. Ja raz kupiłem kolumny w ciemno i sprzedałem od razu. To były osławione Tannoy M1, które pod moim wzmacniaczem nie zagrały.

Obawiam się, że masz 100% rację.

Czyli pierwsze Stereo w moim przypadku będzie to strzelanie w ciemno, :(

Czyli tak, wzmacniacz HK 970

Kolumny: wybiorę z:

1. PSB Alpha T1

2. JBL E80

3. Klipsch Synergy F-2

I tyle, co będzie, to będzie.

Proszę jeszcze o wasze opinie, i już nie męczę więcej.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.