Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw sieciowy - N500, MCR670, CEOL 9 ?

Gunner

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni forumowicze,

Zwracam się do was z prośbą o poradę w zakresie zakupu sprzętu stereo. Im bardziej zaczytywałem się we wszelakie fora i opinie, tym bardziej zmieniało się moje podejście do tematu. Wychodząc od kina domowego poprzestałem na mini wieży lub amplitunerze z funkcjami sieciowymi. Będzie to mój pierwszy zestaw w życiu. Pokój w którym stanie audio ma około 20m2. Jest to prostokątny, w pełni umeblowany salon. Ze względu na brak miejsca na podłodze, w grę wchodzą wyłącznie kolumienki podstawkowe. Zestaw ma służyć w większości do słuchania muzyki, chociaż warunkiem przed nim postawionym jest możliwość podłączenia w prosty sposób do smart TV. Muzyka jaka będzie płynęła przez głośniki to głównie wszelkie odmiany rocka (Sting, Muse, RED, Breaking Benjamin, Guns n Roses, Aerosmith itp.) czasem muzyka filmowa. Nie jestem audiofilem, ważna jest dla mnie funkcjonalność. Warunki jakie są postawione to:

1. funkcje sieciowe (Spotify, Radio internetowe, NAS)

2. niewielkie gabaryty kolumn

3 Cena + - 2800zł

Miałem możliwość odsłuchania Yamahy MCR N670 oraz Denona ceol 9. Yamaha zrobiła na mnie dużo lepsze wrażenie, zarówno wizualnie jak i muzycznie. Dźwięk jak najbardziej mi odpowiadał. Niestety amplituner Yamaha N500 nie był podłączony, więc mogłem go sobie wyłącznie obejrzeć. I w tym momencie poproszę o poradę. Czy Yamaha N500 będzie lepszym rozwiązaniem od wspomnianej mini wieży? Jakie kolumny dobrać do takiego amplitunera? Może jakiś inny system spełni moje oczekiwania lepiej od wspomnianych?

Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/126156-zestaw-sieciowy-n500-mcr670-ceol-9/

Pod względem dźwiękowym rn500 będzie bezkonkurencyjny. Do tego ceole lubia się wiedząc, w tej cenie można lepiej. Czy kolumny już masz?

Moim zdaniem RN 500 albo onkyo 8130 to klasowe urządzenia dla takiego budżetu.

W razie pytań lub wycen zapraszam

S4Home dziękuję za zainteresowanie. Nie mam kolumn i to one właściwie są największą niewiadomą mojego nowego systemu. Kupno pianocrafta to pójście po najmniejszej linii oporu bo wszystko już jest chociaż przyznam, że podoba mi się to maleństwo. Zakładając, ze decyduję się na n500, jakie kolumny (podstawkowe ponieważ układ mebli nie pozwala na ustawienie kolumn) wybrać aby zamknąć się w wyznaczonym + - zakresie cenowym? Może to mało profesjonalne, ale wielkim plusem byłoby lakierowane czarne lub białe wykończenie.

Miałem możliwość odsłuchania Yamahy MCR N670 oraz Denona ceol 9. Yamaha zrobiła na mnie dużo lepsze wrażenie, zarówno wizualnie jak i muzycznie. Dźwięk jak najbardziej mi odpowiadał. Niestety amplituner Yamaha N500 nie był podłączony, więc mogłem go sobie wyłącznie obejrzeć.

Jakieś 2 miesiące temu kupiłem Yamahę MCR N670, jestem z niej zadowolony. Dopiero po zakupie tego sprzętu odkryłem czym jest radio internetowe i jakie bogactwo muzyki oferuje. Aplikacja sterująca daje możliwość słuchania muzyki ze Spotify, choć jeszcze jej nie wypróbowałem. Sprzęt ma optyczne wejście audio więc można go podłączyc do TV. Oprócz tego obsługuje BT, Airplay itepe, z resztą wszystko jest napisane w specyfikacji ;) Moim zdaniem sprzęt najlepiej sprawdza się w jazzie, muzyce elektronicznej i klasycznej. Do metalu i rocka średnio się nadaje.

Do Yamahy RN 500 musiałbyś dokupić CD, tutaj jest już w zestawie ;)

Moja kolekcja płyt CD jest raczej uboga, więc odtwarzacz do nich nie jest wymagany. Yamaha n500 daje więcej możliwości późniejszej rozbudowy, ale za to ma większe gabaryty. Trudna decyzja bo sprzęt jakościowo zbliżony.

To może podepnę się pod temat.

Aktualnie posiadam:

Onkyo A-9155 + Magnat Quantum 653

Kolumny stoją na szafce pod TV w odległości 1,5 metra od siebie i około 20 cm od ściany.

Co mi się podoba to wysokie tony + niskie. Średnie są ok ale dźwięk nie urywa japy.

Stoję przed zmianą sprzętu - to jest kolumny + wzmak.

Czego oczekuję?

Elektronika z funkcjami sieciowymi - prawie się zdecydowałem na Onkyo 8150

Kolumny: możliwe że Polk Audio RTi A3

Słucham głównie rocka, bluesa, jazzu, chilloutu.

Zależy mi na jak najlepszym dźwięku, nisko schodzącym basie nawet na małych głośnościach, wyraźnej góry oraz czystego środka.

Czy wyżej wymieniony sprzęt będzie ok? Czy będzie popraw w porównaniu z dotychczasowym zestawem?

Budżet: 3000 kolumny i 4000 na elektronikę.

Proszę o poradę bo już mnie głowa boli od czytania testów i opinii.

• 1 miesiąc później...

Zależy mi na jak najlepszym dźwięku, nisko schodzącym basie nawet na małych głośnościach, wyraźnej góry oraz czystego środka.

Szukam 911 GT3 RS, moj budzet to 6000 pln:D, pomoze mi ktos?

bo już mnie głowa boli od czytania testów i opinii.

Za duzo czytasz, a za malo sluchasz:)

prawie się zdecydowałem na Onkyo 8150

Kolumny Tannoy-a tez brales pod uwage?. Czytalem:D, ze lubia sie z Onkyo TX-8150

Mpark czy kolumny już masz? Onkyo ogólnie dobrze się zgrywa z cantonami. Pytanie z czym grały obecnie? Przy zestawieniu z onkyo uzyskasz duży ale twardszy lepiej kontrolowany bas. Nieco szczuplejsze średnie tony i jasna choć nie natrentna górę. Raczej pomijaj połączenie z denonem i marantzem.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.