Jump to content
biniek

Audio mity

Recommended Posts

5 minut temu, soundchaser napisał:

Skąd masz taką wiedzę, skoro ja piłem wiele piw regionalnych, na etykiecie których producent zamieszczał informację o użytych nawet 4 gatunkach chmielu?

Gatunków czy raczej odmian (bo gatunek jest jeden, to chmiel jednak) może być i więcej, mi chodzi o to że są dwa różne rodzaje/zastosowania/odmiany, różniące chmiele, i dzielące je na aromatyczne i goryczkowe. I te dwie różne odmiany (pomieszane mogą być, ale nie między sobą, choć są odmiany uniwersalne) się dodaje na różnych etapach produkcji - chmiel goryczkowy nie daje aromatu, a aromatyczny nie daje smaku i musi być dodany pod koniec, bo by wyparował. Czyli nawet jak np. marynka jest uniwersalna, to trzeba najpierw na początku warzenia żeby wyszła goryczka a potem drugi raz ją dodać pod koniec, żeby został aromat.


nagrywamy.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

...hi hi

mam wrażenie, że przemak o rodzajach a sound o gatunkach. Jest szansa na porozumienie? Warto lecieć już po "popcorn"? 😁

P.S. To jednak jest różnica ("mierzalna" naukowo różnica) gatunek vs. rodzaj.

P.S.2  pisząc powyższe nie widziałem jeszcze ostatniego wpisu przemaka... jest szansa na zrozumienie?

Edited by iro III

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, iro III napisał:

...hi hi

mam wrażenie, że przemak o rodzajach a sound o gatunkach. Jest szansa na porozumienie? Warto lecieć już po "popcorn"? 😁

P.S. To jednak jest różnica ("mierzalna" naukowo różnica) gatunek vs. rodzaj.

Kwestia nazewnictwa, ani sound ani ja nie jesteśmy biologami przecież. Gatunek jest jeden, to są odmiany chmielu. Nie wiem, jak nazwać to, że są aromatyczne i goryczkowe - typ? I co to ma za znaczenie? Akurat tu nawet zalążka kłótni nie widzę 😉

Zwłaszcza, że niestety współczesne piwa szyszek chmielu nie widzą, wszystko jest z proszku...

Edited by przemak

nagrywamy.com

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, przemak napisał:

Gatunków czy raczej odmian (bo gatunek jest jeden, to chmiel jednak) może być i więcej, mi chodzi o to że są dwa różne rodzaje/zastosowania/odmiany, różniące chmiele, i dzielące je na aromatyczne i goryczkowe. I te dwie różne odmiany (pomieszane mogą być, ale nie między sobą, choć są odmiany uniwersalne) się dodaje na różnych etapach produkcji - chmiel goryczkowy nie daje aromatu, a aromatyczny nie daje smaku i musi być dodany pod koniec, bo by wyparował. Czyli nawet jak np. marynka jest uniwersalna, to trzeba najpierw na początku warzenia żeby wyszła goryczka a potem drugi raz ją dodać pod koniec, żeby został aromat.

Ale Ty jesteś oblatany. 😉 No OK...masz rację.
 

3 minuty temu, iro III napisał:

przemak o rodzajach a sound o gatunkach

Nie, Przemak o gatunkach/rodzajach, a ja o odmianach, jak się okazało. 😉

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

...no - jeszcze są odmiany...gatunki, rodzaje, odmiany... można się za-preclować

ale tak to jest jak "ścisły" gada z "humanistą"

PEACE! 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, soundchaser napisał:

Ale Ty jesteś oblatany.

Bo ja to robię 😉 Cała kuchnia upaprana słodkim (weź to umyj), łapy poparzone, cztery godziny przy garach w plecy a i tak w końcu piwo takie samo albo i gorsze jak z koncentratu z puszki 😉


nagrywamy.com

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, soundchaser napisał:

Ale na pewno lepsze od koncernowego bełtu. 😉

Na pewno to inne 😉 Już się nie bawię w warzenie, za dużo roboty i skutek niepewny ze wskazaniem na słaby. Piwo z puszki niby syf, ale dopieszczone słodem i potrzymane roczek jest bardzo ok.


nagrywamy.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sklepie na L.

wyczaiłem belgijski "blond" - jakiś Piraat i Archivist (jakoś tak) - flaszeczka 0,33l z ceną ponad 5 zł.

Ale smakowo warto. Ja tam wolę zapłacić i trzy razy więcej i posmakować rzadziej (taki cztero-pak to u mnie na ...tydzień...więc już nie dyskutuję więcej, wpełzam nazad do jaskini...jam nie ta "liga" by z Wami dyskutować)...ale posmakować...ze smakiem.

 

dość już o piwsku!!! - rozwadnia nam się TEMAT (soundowi to na rękę)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zasadzie to chyba pasuje do wątku o mitach

Kluski Hi-End wykonane przez Mistrza.

  • Like 1

If you want the job done right, hire a professional.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 8.10.2019 o 18:02, raven1985 napisał:

Nieprawda.

To kolumny o sterowanej kierunkowości , wykorzystują matryce fazową do uzyskania rożnych charakterystyk promieniowania.

Mogą promieniować 360 stopni jak i wąską wiązką tzw. "słuchawki na odległość".

Może je wstawić w róg pokoju jak chce i "wyłączyć" odbicia od tylnych i bocznych ścian.

http://www.tonmeister.ca/wordpress/2015/10/06/beolab-90-behind-the-scenes/

ale jaja....to B&O to robi ? powazna firma a audiopatow zatrudnia....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.