Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do 1200zł

mateuszf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy wątek na tym forum. Jestem w trakcie poszukiwań wzmacniacza do mojego pierwszego zestawu audio i liczę na Waszą pomoc.

Szukam wzmacniacza używanego do 1200zł. Główne źródło dźwięku to gramofon. Jestem w posiadaniu dwóch gramofonów: Stanton T.80 i Technics SL-D30. Posiadam wkładkę Ortofon 2M Red (który z nich powinien być lepszy do odsłuchu?).

Kolumny w drodze Amphion Helium410. W niedalekiej przyszłości planuję zakupić odtwarzacz CD, a jak będę czuł potrzebę polepszania dźwięku, to być może w dalszej przyszłości będę planował wymienić cały zestaw na coś lepszego, począwszy od nowego gramofonu z systemem.

Widzę w serwisie aukcyjnym sporo wzmacniaczy z wejściem phono, dla większości nie mogę potwierdzić specyfikacji. Nie jestem pewien na co zwrócić uwagę. Np dla Rotel RA-05 widzę pasmo przenoszenia dla phono do 15KHz przy liniowym 40KHz, więc podejrzewam, że taki wzmacniacz nie powinien być dedykowany dla źródła analogowego. Czy w ogóle da się dobrze zgrać gramofon z wzmacniaczem pomijając przedwzmacniacz? Ponadto, czy moglibyście mi coś polecić co dobrze będzie grać z tymi kolumnami? Widzę, że wzmacniacze firmy Cambridge występują bez wejścia phono, może Marantz PM-80?

Jeśli te informacje byłyby pomocne to: pomieszczenie to pokój 20m2, prostokąt, gdzie część odsłuchowa składa się z połowy tego pokoju, słuchacz siedzi na przeciwko krótszego boku. Płyty wszelakiego gatunku: jazz, soul, elektronika (starsza jak JM Jarre czy Kraftwerk, jak i nowe brzmienia), reggae, i inni artyści jak Bjork czy Gil Scott-Heron. Właściwie, to mało muzyki gitarowej.

Byłbym wdzięczny za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/126169-jaki-wzmacniacz-do-1200z%C5%82/

Tutaj masz o dobrym pre wbudowanym w wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Będziesz miał kolumny w domu wtedy wypożyczaj wzmacniacze do odsłuchu .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj masz o dobrym pre wbudowanym w wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Będziesz miał kolumny w domu wtedy wypożyczaj wzmacniacze do odsłuchu .

Dzięki.

Dzisiaj rozglądałem się i znalazłem niedrogi przedwzmacniacz Infera Mini. Ten sam jest poruszany w Twoim wątku. Lepiej byłoby zakupić ten preamp + któryś wzmacniacz z listy Marantz, Rotel, Cambridge?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znajomy ma Pro Ject Debut Carbon z wkladka Ortofon M2 Bronze i gra na Sony TA-F730ES testowal wiele wzmacniaczy i u Niego Sony wypadlo najlepiej, kolumny Heco Direkt

generalnie wiekszosc wzmacniaczy z lat 90 ma dobre rozbudowane pre gramofonowe, reszta zalezy od Twoich preferencji

Wiem, że nie chciałeś, ale posiadam aktualnie przedwzmacniacz Gram Amp 2 Communicator, porównywałem go z wbudowanym w amplituner (marantz sr6010) oraz innym Pro-Ject'a (jakaś budżetówka nie pamiętam modelu), żaden nie zagrał tak jak jak gramofon puszczony przez ten przedwzmacniacz. Uważam, że razem z wkładką którą posiadam u siebie także 2M RED gra bardzo dobrze, polecono mi go w audioforte (wwa). Udało mi się znaleźć używkę za połowę ceny sklepowej. Może spróbuj w tym kierunku pójść? ale bez odsłuchów może być ciężko znaleźć brzmienie które cię interesuje :).

Obecnie stanęło to na tym, że w weekend mam zamiar przetestować wzmacniacz SONY TA-F555 ES MKII na razie bez przedwzmacniacza. Jeśli zdecyduję się na ten wzmacniacz, to być może zrobię później jeszcze test z Infera Mini.

Ten powyższy Amp jednak poza moim budżetem.

Dzięki za pomoc!

weź pod uwagę Denona 1500r, nie pchaj się w jakies 25 letnie trupy.

nigdy nie używałem bo nie miałem gramofonu, ale z opisów i recenzji pamiętam że ma bdb przedwzmacniacz gramofonowy obsługujący wkładki mm i mc.

Wspominałeś o marantzu pm80. Jeśli chcesz tak wiekowy wzmacniacz to tą markę mogę śmiało polecić. Miałem pm52 (powiedzmy klasę - dwie niżej) i grało to świetnie. Ciepło i miękko ale bez przesady w tych kwestiach. Pm80 jest jeszcze lepszy, więc jeśli nie boisz się tak starego sprzętu to śmiało bierz!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.