Skocz do zawartości
IGNORED

Witam. Pytanie do kombinatorów takich jak ja.

oOwolnanutaOo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. To mój pierwszy post na tym forum blablabla...

Wpadł/a w moje ręce yamaha mcs1330. Otrzymałem również do tego w zestawie kolumny zg40c115. Na początku byłem w szoku jak to fajnie gra. Po jakimś czasie znudziło mi się to i zmieniłem kolumny na inne chyba też tonsilowskie (nie mają żadnych tabliczek ani napisów i nie wiem) o mocy 60 wat 8ohm. Dają dużo basu:D ale wysokich za grosz. Ostatnio kumpel podrzucił jakieś monitorki o mocy 40 wat tez 8 ohm. Sadzą wysokimi, że nie wiem co. Mogę te 60ki i te monitorki spiąć jakoś do kupy żeby nic się nie stało? Tzn. żeby nie popaliło mi nic?

Może pytanie dla większości głupie ale ja zaczynam przygodę z audio. Wyczytałem dużo o tych podłączeniach szeregowych, równoległych ale mam teraz mętlik w głowie bo co jeden to lepszy fachowiec.

Mogę te 60ki i te monitorki spiąć jakoś do kupy żeby nic się nie stało?

Jak myślisz podłączyć jedne do zacisków A, drugie do B, to NIE.

Nie dlatego, bo się coś "popali", tylko zrobisz totalny bałagan i stracisz na ogólnej jakości dźwięku.

Lepiej pozbyć się tego całego "głośnikowego złomu" i kupić pojedynczą, możliwie najlepszą (w ramach budżetu) parę kolumn.

Wyjściem nr2 jest z obu par posiadanych kolumn stworzenie jednej- dodanie sekcji wysokotonowej z monitorków do pudła basowego, ale do tego potrzeba pewnego doświadczenia i wiedzy w temacie. pokaż swoje pudła, podaj, co konkretnie w nich siedzi, pomożemy zmajstrować coś, co jako tako zagra zanim pozbierasz kaskę na docelowe kolumny.

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie tak zrobiłem tzn. podpiąłem wszystko do wzmacniacza + do + i - do -, a później drugi sposób jeszcze monitorki bezpośrednio do kolumn. W obu przypadkach grają tak samo... Nawet ciekawy efekt. Na razie podłączam znowu te 40c115. A te kolumny to wygladaja calkiem jak tonsil zgc608670.

Patrząc na schemat, to wywalić albo zewrzeć 2,2 Ohm - R3

wywalić 3,3 uF - C6, a na jego miejsce dać 6,8 - 8 uF

wywalić C5 - 2,2 uF

upewnić się, że zarówno kopułki, jak przełączniki są sprawne.

Schemat stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam. Dzięki za porady. Aż tak bardzo bawić się nie musiałem z nimi. Rozebrałem dzisiaj te zgc608670 to rzeczywiście jest ten model bo ma wszystkie głośniki o takich oznaczeniach co mieć powinien. No i okazało się, że nie gra wysokimi bo przewody od wysokich i średnich odpadły. Przylutowałem prowizorycznie i grają teraz. Dzięki jeszcze raz. Do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.