Skocz do zawartości
IGNORED

PM 9v6 + wzmacniacz do 2k

kamzak88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam postanawiam na dobre zmienić Denona 860 granego razem z PM 9v6. Interesuje mnie podniesienie jakości dzwięku, Ubogadzenie, przy tym by bylo nadal dynamicznie. Słucham przeważnie Rock/metal. czasem podłączam pod TV (filmy).

Oprócz wzmacniacza którego bedę się chciał pozbyć mam Yamahe cd+s301.

a teraz o propozycjach które dostałem w różnych rozmowach wzmacniaczy.

1. NAD 326BEE (nowy ok 1700, używka ok 1200)

2. NAD 356BEE (uzywka 1800)

3. Arcam a18 (uzywka 1200)

4. Xindak 6950 (tranzystor) (tutaj cena nieco wyższa - jeśli warto dołożyć używka 2400)

5. Cocktailaudio X30 (nowy 3600 - tutaj by sie wiazało to ze sprzedaza yamahy)

6. T+A (ale tutaj jeszcze nic w używce taniego nie widziałem)

cena mniej więcej 2tys (2wyjątki)

Proszę o pomoc w ostatecznym wyborze;)

https://www.audiostereo.pl/topic/126252-pm-9v6-wzmacniacz-do-2k/

Dołożyłbym do listy coś z Marantza typu PM-75, 78, 80

Dobrze wspominam połączenie paradigmów (7v5 i 9v7) z Marantzem PM-75

Niestety są to już trochę leciwe wzmacniacze i trzeba uważać z zakupem, ja jednak nie miałem problemu z posiadanym niegdyś egzemplarzem.

Marantz utemperował górę paradigmów, dał kopa na basie (świetnie go różnicując), przyjemniejszy był też środek.

Lampa to był kolejny krok do przodu (jeśli nie boisz się lampy to mógłbyś spróbować np. coś z niedrogiego Yaqina).

NAD-y, Arcam czy Xindak, o których piszesz są wzmacniaczami o zupełnie różnych brzmieniach, każdy z nich przyniesie znaczącą poprawę brzmienia w stosunku do Twojego Denona.

Kilka lat temu kolega dobierał wzmacniacz do tych kolumn. Odsłuchaliśmy kilkanaście wzmacniaczy i najbardziej spodobało nam się zgranie Paradigmów 9v7 z Atollem IN80SE (około 3300zł za nowy) i NAIM-em Nait 5i-2 (używkę powinieneś trafić za około 2000zł). Kwestia gustu. Obydwa te wzmacniacze + Arcamy, NADy czy Marantz możesz spokojnie odsłuchać w kilku salonach, chociażby w Planecie Dźwięku w Warszawie, gdzie mają również Paradigmy 9v7.

Z Xindakiem 6950 słuchałem Paradigmów 11v7 i grało to bardzo dobrze. Bas jeden z najlepszych, szczególnie przy rocku i metalu. Przy teście wersji 6950V W. Pacuła pisał, że bas tego wzmacniacza trudno będzie przebić innym wzmacniaczom do 10tys. zł. Środek ciepły, muzykalny, nasycony, być może kosztem przejrzystości i szczegółowości, ale przynajmniej słabio nagranego rocka czy metalu słucha się przyjemnie. Coś za coś. Góra utemperowana, wydaje się trochę wycofana. Wzmacniacz bardzo wydajny, można słuchać głośno.

Biorąc pod uwagę posiadane kolumny oraz preferencje muzyczne, zdecydowanie moim zdanem najlepszym rozwiązaniem będzie NAD C356 BEE. To mocne, wydajne urządzenie, które w połączeniu z Paradigm zaoferuje otwarty, dynamiczny, swobodny przekaz.

To moja sugestia, jednak wszystko zależy jak zwykle od indywidualnych preferencji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.